Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Υποτίμησαν κατά 222% το Ελληνικό για να το χαρίσουν

γράφει η Λούλη Σταυρογιάννη

Ως ένα τυχαίο οικόπεδο αντιμετωπίζεται η μοναδική και πολύτιμη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η Ακτή του Αγίου Κοσμά, συνολικής έκτασης 6.204 στρεμμάτων, την οποία ξεπουλάει η κυβέρνηση διά του ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο Λάτση, όπως καταδεικνύει Οικονομοτεχνική Μελέτη Εκτίμησης της Επενδυτικής Αξίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Βάσει αυτής η τιμή πώλησης του τετραγωνικού είναι υποτιμημένη κατά 222% με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι αποτιμάται μόνον σε 92 ευρώ το τετραγωνικό μετρητοίς και 150 ευρώ το τετραγωνικό σε βάθος 15ετίας. Αντίθετα η εκτίμηση της πραγματικής αξίας του Ελληνικού με συντηρητικούς υπολογισμούς ανέρχεται με την παρούσα αξία σε 1,860 δισ. ευρώ η 310 ευρώ το τετραγωνικό και σε ονομαστική αξία σε 2,950 δισ. ή 492 ευρώ το τετραγωνικό...

Όπως επεσήμαναν οι συντάκτες της μελέτης Ι. Αλεξόπουλος και Α. Ψαθάς, μηχανικοί πιστοποιημένοι εκτιμητές τους στηρίχθηκαν στο σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ βάσει των χωροταξικών και πολεοδομικών δεδομένων του Νόμου 4062 του 2012 και στο μοντέλο ανάπτυξης μελέτης της Ελληνικό Α.Ε. όταν πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο καθηγητής και αρχιτέκτονας Σπ. Πολλάλης, την περίοδο 2011-2013.

Τη δημιουργία δηλαδή μιας νέας πόλης με την κατασκευή 11.000 κατοικιών για 3.500-4.500 κατοίκους, 7.200 κλίνες σε ξενοδοχεία, 2.800 σε υπηρεσίες υγείας, εμπορικά κέντρα, 2.000 στρέμματα πάρκου κ.ά.

Το χρηματοοικονομικό μοντέλο προβλέπει ολοκλήρωση σε 15 χρόνια με κόστος κατασκευής τα 4 δισ. ευρώ, ετήσια έσοδα 720 εκατ. ευρώ και λειτουργικά έξοδα ανά έτος 30%. Στοιχεία που οδήγησαν τον Α. Ψαθά να υπογραμμίσει ότι προσφέρει υψηλές αξίες, μεγάλα κέρδη και χαμηλό επιχειρηματικό ρίσκο. Στη μελέτη δεν λογαριάστηκε το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος ούτε η αξία της δραστηριότητας καζίνου, η οποία προστέθηκε εκ των υστέρων μετά την επιλογή του επενδυτή, ούτε επίσης οι φοροαπαλλαγές του αναδόχου.
 
Μνημείο αδιαφάνειας το ΤΑΙΠΕΔ

Ο συντονιστής της χθεσινής εκδήλωσης και πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Γ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι είναι ανεπίτρεπτο να πωλείται δημόσια περιουσία με οσμή απλής ρευστοποίησης ή ξεπουλήματος και να καταπατώνται βασικές αρχές, όπως π.χ. η εκτίμηση της επενδυτικής αξίας πριν από τον διαγωνισμό και οι διαδικασίες διαφάνειας που προστατεύουν όλους τους εμπλεκόμενους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ μνημείο αδιαφάνειας και ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μια μόνο προσφορά. Έθεσε δε σειρά ερωτημάτων, όπως: Πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε συμβούλους, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και σε ποια, ποιοι και πόσο είναι οι εκτιμητές της δημόσιας περιουσίας και πώς επιλέχθηκαν, ποια τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου και ποια η συνεισφορά του στη μείωση του χρέους.

Η "επένδυση" του Ελληνικού αποτελεί μεγάλη απάτη, όπως φανερώνει η μελέτη, η οποία προσφέρει ένα γερό όπλο να πάμε παραπέρα τον αγώνα μας για να μην χτιστεί το Ελληνικό υπογράμμισε η Θ. Φωτίου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Συμπύκνωση της διαπλοκής

Η πρωτοφανής πρόβλεψη της σύμβασης παραχώρησης για εκχώρηση της κυριότητας των κατοικιών σε ποσοστό 30% προσκρούει στο Σύνταγμα, εκτίμησε η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Α. Ξηροτύρη, ενώ οι ρήτρες παραπέμπουν σε αυτές των αυτοκινητοδρόμων που είχαν αποτέλεσμα η κρίση να βαφτιστεί θεομηνία και όλα τα ρίσκα να αναλάβει το Δημόσιο αντί των παραχωρησιούχων και των τραπεζών, σημείωσε.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα παρατήρησε ότι η περίπτωση του Ελληνικού συμπυκνώνει την παθογένεια του πολιτικού συστήματος και τις σχέσεις διαπλοκής των οικονομικών συμφερόντων και ταυτόχρονα αποτελεί θρασύτατη εξαπάτηση του ελληνικού λαού, διότι όχι μόνο δεν θα γίνει πάρκο στην περιοχή, αλλά αυτή εκχωρείται κυριολεκτικά δωρεάν με αυτό το τίμημα.

Στην παρέμβασή τους οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπλιτικό Πάρκο Ελληνικού επεσήμαναν ότι η έκταση φιλέτο ξεπουλιέται όταν οι ανάγκες της Μητρόπολης απαιτούν να μείνει ελεύθερος και αδόμητος ο χώρος.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου