Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Καταψήφισε μείωση των δημοτικών τελών για την Αργυρούπολη η διοίκηση Κωνσταντάτου

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της 22ας Οκτωβρίου για τα δημοτικά τέλη ήταν άκρως αποκαλυπτική για το τι λέει, τι εννοεί και τι τελικά κάνει η διοίκηση Κωνσταντάτου.
 
Τόσο ο ίδιος ο κ. Κωνσταντάτος, όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ξηνταβελόνης, δήλωσαν ότι θεωρούν τα δημοτικά τέλη του Ελληνικού πολύ χαμηλά, πλην όμως δεν μπορούν να τα αυξήσουν διότι… φταίει ο Κορτζίδης που έλεγε προεκλογικά ότι εάν γίνουν διοίκηση θα αυξήσουν τα τέλη… και αυτοί είπαν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν...
 
Όπως είπε ο κ. Κωνσταντάτος δεν είναι δίκαιο αυτός που έχει βίλα στο Κ. Ελληνικό να πληρώνει 0,86 €/τμ ενώ η λαϊκή οικογένεια της Αργυρούπολης να πληρώνει 1,15 €/τμ. Στο Κ. Ελληνικό όμως εκτός από πλούσιοι μένουν και άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα. Η αύξηση των τελών τι δικαιοσύνη θα επιφέρει ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς;
 
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην οικονομική επιτροπή ο κ. Κωνσταντάτος είχε επιχειρήσει χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ή μερίδας της στην εξίσωση των δημοτικών τελών προς τα πάνω προτείνοντας διαδοχικά  1,15 €/τμ και  1,08 €/τμ. Χάρη στην άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ο κ.Κωνσταντάτος περιορίστηκε να προτείνει ξανά τα ίδια τέλη με το 2014.
 
Ωστόσο δεν έκρυψε την έντονη αντίθεσή του με τα χαμηλά τέλη του Ελληνικού δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η μόνη εξίσωση που εννοεί είναι η εξίσωση προς τα πάνω.
 
Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ο Χρήστος Κορτζίδης είπε ότι η εξίσωση τελών ανάμεσα στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη πρέπει να γίνει προς τα κάτω. «Ως διοίκηση αυτό το κάναμε πράξη χωρίς να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε στη διάρκεια της θητείας μας. Κάναμε σημαντικές μειώσεις εξισώνοντας προς τα κάτω τα τέλη των καταστημάτων και το δημοτικό φόρο ενώ μειώσαμε τα τέλη στις κατοικίες της Αργυρούπολης», σημείωσε στην ομιλία του (οι μειώσεις στη δημοτική φορολογία επί διοίκησης Κορτζίδη).
 

Ο Χρήστος Κορτζίδης πρότεινε για το 2015 να μειωθούν τα τέλη κατοικιών στην Αργυρούπολη από 1,15 €/τμ στο 1,10 €/τμ και να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο στο Ελληνικό. Για τα τέλη των καταστημάτων και το δημοτικό φόρο φωτισμού που έχουν ήδη εξισωθεί πρότεινε να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Επίσης να διατηρηθούν οι ίδιες απαλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη δημοτική θητεία για τους άνεργους και για τα ΑμΕΑ. 
 
Όπως είπε ο Χρήστος Κορτζίδης, η πρόταση δεν έχει κανένα στοιχείο λαϊκισμού αντίθετα είναι αναγκαιότητα. Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να καταγράφεται η πρόθεση για την εξίσωση των τελών ανάμεσα στις δύο κοινότητες προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό  μπλοκάρισμα από την αποκεντρωμένη διοίκηση.
 
Υπενθύμισε ότι μετά από την περσινή ενέργεια του κ. Κωνσταντάτου να καταγγείλει στον γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης ως παράνομη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη του 2014, χρειάστηκε να καταβάλει επίμονες προσπάθειες προκειμένου να μην ακυρωθεί η απόφαση.
 
Πυροτεχνήματα Κωνσταντάτου - Πάρε τώρα που κληρώνει!
 
Σε μία προσπάθεια να  ξεγελάσει τις εντυπώσεις ο κ. Κωνσταντάτος εξήγγειλε με θριαμβευτικό ύφος εξίσωση τελών ταφής στα 100 €/ έτος, ενώ η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσε αποκλειστικά τα δημοτικά τέλη και το δημοτικό φόρο.
 
Καμία απόφαση για τα τέλη ταφής δεν πάρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 22ας Οκτωβρίου γιατί απλούστατα δεν ήταν θέμα ημερήσιας διάταξης. Το ύψος των τελών ταφής όπως και άλλων δημοτικών φόρων και τελών θα αποτελέσει θέμα ημερήσιας διάταξης επόμενου δημοτικού συμβουλίου. 
 
Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου ότι δήθεν το συμβούλιο αποφάσισε  και μάλιστα κατά πλειοψηφία (!) μετά από εισήγηση του κ. Κωνσταντάτου μείωση 66,66% στα τέλη ταφής για την Αργυρούπολη, συνιστά άθλια παραπληροφόρηση. Η διοίκηση μετατρέπει σε παρωδία τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κατασκευάζοντας τις αποφάσεις του στο γραφείο τύπου.
 
Μάλιστα ορισμένα στελέχη της διοίκησης όπως ο κ. Τσαρπαλής έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι ο Κορτζίδης καταψήφισε στο συμβούλιο την απαλλαγή των ΑμΕΑ από τα δημοτικά τέλη, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε στο δήμο μας επί Κορτζίδη.
 
Τελικά αν κάποιος πραγματικά καταψήφισε μια πρόταση μείωσης τελών στο συμβούλιο  ήταν η διοίκηση Κωνσταντάτου η οποία διατήρησε τα τέλη για τις κατοικίες στην Αργυρούπολη στο ίδιο ύψος και απέρριψε την πρόταση Κορτζίδη για μείωση.
 
Σε ότι δε αφορά στα τέλη νεκροταφείου, όταν το θέμα έρθει στο συμβούλιο ο κ. Κωνσταντάτος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί προτείνει εξίσωση στα 100 €/έτος και όχι στα 80 €/έτος που ισχύει το Ελληνικό, γιατί δηλαδή ανεβάζει τα τέλη στο Ελληνικό.

Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση Κορτζίδη μείωσε κατά 50% περίπου τα τέλη ταφής στην Αργυρούπολη τα οποία είχαν διαμορφωθεί επί δημαρχίας Τσαρπαλή και αντιδημαρχίας Κωνσταντάτου.

Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου