Την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία, ανεξαρτήτως ηλικίας», παρουσίασαν νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου, οι βουλευτές Δ. Στρατούλης, Αλ. Μητρόπουλος και η Δέσποινα Σπανού, υπεύθυνη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ., ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Ν. Βούτσης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν στο ζήτημα της εργασίας, στην νομοθεσία της εργασίας, και τις πληγές που έχει επιφέρει στους εργαζομένους την εποχή των μνημονίων.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις.

Νίκος Βούτσης: Στον πυρήνα της κρίσης βρίσκεται η σκληρή σύγκρουση των δυνάμεων του κεφαλαίου εναντίον των δυνάμεων της εργασίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση ξεκινά, λοιπόν, από τα ζητήματα της εργασίας.

Δημήτρης Στρατούλης: Επιλέγουμε συμβολικά να καταθέσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου τη σημερινή μέρα που η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την ακόμα μεγαλύτερη κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, περιορισμός δικαιώματος απεργίας, εργοδοτική ανταπεργία, μειώσεις συντάξεων, κλπ). Με αυτή υλοποιούμε τον 3ο πυλώνα των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάκτηση της εργασίας που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, στη ΔΕΘ.

Αλέξης Μητρόπουλος: Ο κατώτατος μισθός έχει ακραία συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοβουλία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την "καρδιά" του Μνημονίου και τον εξτρεμιστικό, αρπακτικό νεοφιλελευθερισμό τον οποίο επέβαλλαν, μέσω του Μνημονίου, οι δανειστές στη χώρα μας.

Δέσποινα Σπανού: Οι μνημονιακές πολιτικές που αφορούν στην εργασία έχουν στόχο να καταστήσουν τον εργαζόμενο πραγματικά δούλο, του στερούν κάθε δικαίωμα και του επιβάλλουν να εργάζεται όσες ώρες επιθυμεί ο εργοδότης και να αμείβεται με τις αποδοχές που επιλέγει να καταβάλλει ο εργοδότης.

Πηγή: www.avgi.gr