Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Επιζώντες του Έμπολα στο πλευρό των παιδιών

Ορισμένοι τυχεροί κατόρθωσαν να θεραπευτούν από τον Έμπολα. Τα αντισώματα που διαθέτουν τους επιτρέπουν να βοηθήσουν παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους εξαιτίας του φονικού ιού. 

Σύμφωνα με τη UNICEF περισσότερα από 3.700 παιδιά στις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον Έμπολα έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους εξαιτίας του θανατηφόρου ιού. Μόνο στη Σιέρα Λεόνε 600 παιδιά έχουν μείνει ορφανά.

Η UNICEF ξεκίνησε εκεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, για τις ανάγκες του οποίου κινητοποιήθηκαν σε πρώτη φάση 35 επιζώντες του ιού. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε με ποικίλους τρόπους, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν», εξηγεί η Νίνια Σαρμπονό, μέλος της γερμανικής επιτροπής της UNICEF. 

Λίγοι είναι εκείνοι που κατόρθωσαν να θεραπευτούν από τον θανατηφόρο ιό- περίπου 650 άνθρωποι στη Σιέρα Λεόνε. Οι συνεργάτες της UNICEF αναζητούν τώρα κι άλλους, οι οποίοι έχουν μετά την αποθεραπεία τους ανοσία σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χανς-Ντίτερ Κλενκ από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, «ο ιός αποτελείται από δέκα διαφορετικές πρωτεΐνες. Όσοι αποθεραπεύονται αναπτύσσουν κυρίως αντισώματα που προστατεύουν από την επιφανειακή γλυκοπρωτεΐνη του ιού». Ωστόσο, διευκρινίζει ο γερμανός γιατρός, αυτά τα αντισώματα δεν επαρκούν για την παρασκευή φαρμάκων κατά του Έμπολα.

Σύμφωνα με τον Χανς-Ντίτερ Κλενκ, το πιο λογικό από επιστημονική σκοπιά είναι να παραχθούν αντισώματα με εργαστηριακό τρόπο και με χρήση βιοτεχνολογικών μεθόδων. «Αυτός ο δρόμος έχει ανοιχθεί ήδη, για παράδειγμα με το φάρμακο ZMapp», διευκρινίζει. Η Νίνια Σαρμπονό παρατηρεί ότι άνθρωποι που θεραπεύτηκαν από τον ιό δείχνουν μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν, ειδικά αν έχουν και κάποιες ιατρικές γνώσεις. «Αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ να μεταδώσουν τη γνώση τους και να μεσολαβήσουν. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία», παρατηρεί και εξηγεί: «Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν ορφανά, αλλά και παιδιά που βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο σε συνθήκες καραντίνας.

Εκστρατείες ενημέρωσης από τη UNICEF

Η UNICEF προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια
και οργανώνει εκστρατείες ενημέρωσης
στις χώρες της δυτικής Αφρικής
Πρώτο βήμα για όσους θεραπεύτηκαν από τον Έμπολα είναι η εκπαίδευσή τους, Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η παροχή ψυχολογικής στήριξης και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται τις εμπειρίες που απέκτησαν από το διάστημα κατά το οποίο έπασχαν από τον θανατηφόρο ιό. Σε δεύτερο στάδιο διδάσκονται πώς να βοηθούν άλλους και ειδικότερα πώς να φροντίζουν παιδιά.

Πολλοί επιζώντες του ιού έχουν υποστεί σοβαρό σοκ εξαιτίας της απώλειας συγγενικών τους προσώπων. Μπορεί να έχουν αντισώματα έναντι του Έμπολα, ωστόσο πέφτουν θύματα αποκλεισμού και στιγματίζονται από τους υγιείς. Από τη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία στις χώρες της δυτικής Αφρικής, η UNICEF έχει επιδοθεί σε εκστρατείες ενημέρωσης με SMS, ραδιοφωνικά μηνύματα, αφίσες και εθελοντές που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και μιλούν με τους ανθρώπους. Η UNICEF βοηθά και παιδιά που δεν έχουν αρρωστήσει, αλλά έχασαν τους γονείς τους εξαιτίας του Έμπολα. Η οργάνωση του ΟΗΕ φροντίζει ώστε τα ορφανά να παραδίδονται σε άλλους συγγενείς ή προσπαθεί να βρει ανάδοχες οικογένειες που θα αναλάβουν τη φροντίδα τους.
 
Gudrun Heise / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου