Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ρένα Δούρου: «Η επιχείρηση διαστρέβλωσης της πρότασής μου δεν θα περάσει!» – Δήλωση στην Αυγή της Κυριακής

Με δήλωσή της στην «Αυγή» η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου ξεκαθαρίζει:

«Η Περιφερειακή Αρχή πήρε την πρωτοβουλία αποστολής επιστολής προς τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας σχετικά με την ανάγκη συνδιαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ενός μοντέλου συμβατού με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις μαζικής επεξεργασίας εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Ένα μοντέλο που, μέσα από τη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, δίνει έμφαση στην πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, μέσα από αποκεντρωμένες δράσεις σε επίπεδο
μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων ή και μεμονωμένων δήμων».

Απαντώντας σε όσους την επικρίνουν τονίζει:

«Είναι προφανές ότι το μοντέλο αυτό ουδεμία σχέση έχει με τη σημερινή κατάσταση αλλά και με αυτή που προδιαγράφεται, στην περίπτωση που ισχύσουν οι δρομολογημένοι σχεδιασμοί. Είναι επίσης προφανές ότι το μοντέλο αυτό αντιστρατεύεται συγκεκριμένες λογικές, εξ ου και οι συντονισμένες αντιδράσεις, κυβέρνησης και πρόθυμων ΜΜΕ, στην κατεύθυνση της κατατρομοκράτησης και του εκφοβισμού των πολιτών με τα γνωστά μέσα της διαστρέβλωσης και της παραπληροφόρησης. Και βέβαια, η όλη αυτή επιχείρηση απαξίωσης αυτής της πρότασης εγγράφεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πολιτικής σκοπιμότητας. Εκείνης της πλήρους υπονόμευσης της αξιοπιστίας της νέας Περιφερειακής Αρχής».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι: 

«Η επιχείρηση αυτή δεν θα περάσει γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δηλαδή παρά τα όσα ευλαβικά παπαγαλίζουν ορισμένοι, πρώτον, όλα τα σημεία της επιστολής προς τους δημάρχους, αποτελούν δημόσιες δεσμεύσεις προς τους πολίτες – δεσμεύσεις που οι τελευταίοι ενέκριναν με την ψήφο τους λίγους μόλις μήνες πριν. Και δεύτερον, το περιεχόμενο της επιστολής συμβαδίζει με τα όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, διασφαλίζοντας έτσι και τη σχετική χρηματοδότηση.

Αντιθέτως, η συνέχιση της σημερινής πολιτικής, των σύμμεικτων απορριμμάτων, των τεράστιων εγκαταστάσεων, της μηδαμινής ανακύκλωσης κ.λπ. βρίσκεται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής πολιτικής που κινείται στην ακριβώς αντίστροφη τροχιά».

«Ξεκάθαρες κουβέντες», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

 «Μέσα από ανοικτές, διαφανείς, συμμετοχικές διαδικασίες, για πρώτη φορά η Περιφερειακή Αρχή Αττικής δίνει το λόγο γι' αυτό το κρίσιμο θέμα στους δήμους, και όχι σε φερέφωνα ή “σφραγίδες".

Έτσι ώστε οι δήμοι να γίνουν συν-δημιουργοί και συν-διαχειριστές ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν θα επιβαρύνει τους δημότες, θα δημιουργεί απασχόληση και θα προστατεύει το περιβάλλον».

Καταλήγει λέγοντας πως:


«Εκείνοι που το απορρίπτουν, θα πρέπει εξίσου καθαρά και δημόσια να αιτιολογήσουν την άρνησή τους ενώπιον των πολιτών αντί να επιχειρούν μάχες χαρακωμάτων. Μάχες δηλαδή που εκθέτουν κίνητρα και προθέσεις…».
 

Αυγή της Κυριακής, 12 Οκτωβρίου 2014

Πηγή: www.renadourou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου