Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Εμπειρογνώμονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Ούτε ένα παιδί δεν έμεινε ανεπηρέαστο από την πρόσφατη επίθεση στη Γάζα

29 Σεπτεμβρίου 2014 – Δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί που να μην έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πρόσφατη επίθεση στη Γάζα, όπου πλέον τα παιδιά υποφέρουν από ενούρηση, δυσκολίες στον ύπνο, εφιάλτες, απώλεια της όρεξης ενώ εμφανίζουν και πιο επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο, όπως ανέφερε σήμερα ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων
του ΟΗΕ.


Στο τέλος της πρώτης του αποστολής στην περιοχή ο Makarim Wibisono, ο ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, σήμανε συναγερμό ως προς το τρομακτικό τίμημα που πλήρωσαν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, ιδιαίτερα τα παιδιά στη Γάζα, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ διάρκειας 50 ημερών φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου σχετικά με τα ευρήματά του, ο τελευταίος γύρος βίας από 7 Ιουλίου ως 26 Αυγούστου 2014 οδήγησε στο θάνατο 1.479 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 506 παιδιών. Επίσης ένας εντυπωσιακά υψηλός αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκαν, συγκεκριμένα 11.231 Παλαιστίνιοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 3.436 παιδιά, ενώ πολλοί ανάμεσά τους παλεύουν τώρα με διά βίου αναπηρίες. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά ζουν με το ψυχολογικό τραύμα του να έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες στις φρικιαστικές δολοφονίες μελών της οικογένειάς τους, φίλων και γειτόνων.

«Όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Wibisono.

«Ο ισχυρισμός του Ισραήλ περί αυτοάμυνας εναντίον ενός κατεχόμενου πληθυσμού που ζει υπό αποκλεισμό που θεωρείται παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι αστήρικτος», συμπλήρωσε. «Σε έναν πληθυσμό όπου πάνω από το ήμισυ των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κάτω των 18 ετών, αυτό είναι πραγματικά μια τραγωδία που θα παραμείνει αισθητή και στις επόμενες γενιές».

Ούτε ένα παιδί στη Γάζα δεν γλίτωσε από τις επιπτώσεις της επίθεσης, ανέφερε ο ειδικός εισηγητής. «Τα παιδιά τώρα πάσχουν από ενούρηση, δυσκολίες στον ύπνο, εφιάλτες, απώλεια της όρεξης και στα σχολεία παρατηρείται πιο επιθετική συμπεριφορά μεταξύ των μαθητών», πρόσθεσε.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο κ. Wibisono συναντήθηκε με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θύματα, μεταξύ άλλων, στο Αμμάν και στο Κάιρο, και στη Γάζα μέσω βίντεο και τηλεδιάσκεψης καθώς το Ισραήλ δεν του επέτρεψε την πρόσβαση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στο Αμμάν ο εμπειρογνώμονας επισκέφτηκε επίσης ασθενείς από τη Γάζα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο King Hussein. Ανάμεσά τους ήταν η Manar, ένα 14χρονο κορίτσι από το Beit Hanoun, που έχασε και τα δύο της πόδια και τραυματίστηκε από θραύσματα που προκάλεσαν και εσωτερικές πληγές από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ. Η Manar έχασε επίσης τη μητέρα και τρεις αδελφούς της στην ίδια επίθεση.

Ο κ. Wibisono επεσήμανε ακόμη ότι σε όλη την έκταση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών ομόφωνα διατυπώνονται τρία αιτήματα: η ανάγκη για λογοδοσία, ο τερματισμός του αποκλεισμού και ο τερματισμός της κατοχής.

Έδωσε επίσης την πληροφορία ότι περίπου 7.000 βόμβες που δεν εξερράγησαν βρίσκονται ακόμη σκόρπιες σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αποτελώντας σοβαρή απειλή για τους κατοίκους της, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

«Στη διάρκεια των 50 ημερών του ανηλεούς βομβαρδισμού και των επιθέσεων 228 σχολεία στη Γάζα υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων και 26 που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές που είναι αδύνατο να επισκευαστούν. 87 σχολεία τώρα λειτουργούν με διπλές βάρδιες», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Περίπου 60.000 πολίτες παραμένουν σε 19 καταφύγια σε όλη τη Γάζα ενώ επαγγελματίες από το χώρο της υγείας σημειώνουν επίσης ότι υπάρχει κρίσιμη έλλειψη φαρμάκων και εξοπλισμού, με τους γιατρούς να εκφράζουν απογοήτευση από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι φορητές γεννήτριες υπερφορτώθηκαν πέρα από τις δυνατότητές τους.

Ο ειδικός εισηγητής εξέφρασε επίσης σοβαρές ανησυχίες ως προς την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε σχέση με την υπερβολική χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στο πλαίσιο των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων κατά τους τελευταίους μήνες.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ή ειδικοί εισηγητές ορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, με σκοπό να εξετάσουν και να υποβάλουν εκθέσεις αναφορικά με την κατάσταση σε μια χώρα ή με ένα ειδικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι θέσεις είναι τιμητικές και οι εμπειρογνώμονες δεν αποτελούν προσωπικό του ΟΗΕ ούτε λαμβάνουν αποζημίωση για την εργασία τους.

Ο κ. Wibisono θα παρουσιάσει πλήρως τα ευρήματα της έρευνάς του και τις συστάσεις του στην 28η σύνοδο του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2015.

Πηγή: intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου