Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Μέτωπο δημάρχων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πανελλαδική παράταξη με το όνομα «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» ίδρυσαν οι 21 δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επερχόμενων εκλογών της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). 

Η ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης εστιάζει στα βαρύτατα πλήγματα που υπέστη η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τις αλλεπάλληλες συγκυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τόσο ως προς την οικονομική της αυτοτέλεια και υλική-έμψυχη υπόσταση όσο και ως προς την ίδια τη δημοκρατική της λειτουργία. 

Η κατάρρευση της στοιχειώδους λειτουργίας πολλών δήμων, οι περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που ξεπερνούν το 60%, η κινητικότητα, η δήθεν «αξιολόγηση», ο «επανέλεγχος» των συμβάσεων εργασίας και η μαζική κατάργηση-συγχώνευση δομών που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και «γεμίζουν» τη δεξαμενή των απολύσεων αποτέλεσαν, σύμφωνα με τη διακήρυξη, τις βασικότερες αιτίες της κατάρρευσης. 

«Είναι ολοφάνερη η αποτυχία του κυβερνητικού "success story", τη στιγμή που στην πραγματικότητα οι δήμοι αδυνατούν να επιτελέσουν και τη στοιχειώδη αναπτυξιακή λειτουργία» τονίζουν οι 21 δήμαρχοι. 

Η στοχοποίηση
 
Οπως υπογραμμίζουν «η στοχοποίηση του κοινωνικού κράτους, η μετατροπή της περιβαλλοντικής πολιτικής σε "μπίζνα", η αποστέρηση των τοπικών κοινωνιών από θεμελιώδη αναπτυξιακά εργαλεία, αποτελούν θεμελιώδεις επιδιώξεις της κυβερνητικής μνημονικής ατζέντας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης». Γι' αυτό άλλωστε, εκτιμούν, διώκονται οι 5 δήμαρχοι που εντελώς «τυχαία» ανήκουν στον αντιμνημονιακό, αντικυβερνητικό χώρο, γι' αυτό συκοφαντείται κάθε προσπάθεια κοινωνικής αντίστασης. 

Οσον αφορά τους προγραμματικούς άξονες της παράταξης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, και στη διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται επίσης η διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από έναν εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, με δημόσιο χαρακτήρα και προτεραιότητα τη μείωσή τους και τη διαλογή στην πηγή, η διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων, η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης, καθώς και η κατάργηση του Παρατηρητηρίου.

Σαφής είναι, τέλος, η βούληση για αλλαγή νομοθετικού πλαισίου σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη». 

* ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Χαλανδρίου

Ο Σίμος Ρούσσος
Στον εισαγγελέα οδηγείται αύριο ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Κατηγορείται για απείθεια και παράβαση καθήκοντος. Θεωρείται μάλιστα πως υποκίνησε την κοινή γραμμή άρνησης 20 δημάρχων για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο.

Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου