Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Eurydice:Τη μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη οι Έλληνες εκπαιδευτικοί

Κατά 40% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του δικτύου Eurydice, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της παγκόσμιας ημέρας εκπαιδευτικών (5 Οκτώβρη).
  
της Χριστίνας Βασιλάκη *
 
Η έρευνα καλύπτει τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων - στην προσχολική, πρωτοβάθμια, κατώτερη δευτεροβάθμια και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Όπως αναφέρει, στις μισές περίπου από τις 33 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η αγοραστική δύναμη των καθηγητών το 2014 εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το επίπεδο του 2009, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση κατά το 2013-2014.

Η αγοραστική δύναμη υπολογίζεται από το συνδυασμό μισθολογικών μεταρρυθμίσων και των προσαρμογών στο κόστος διαβίωσης.

Στο κομμάτι που αφορά την Ελλάδα, η έρευνα αναφέρει ότι υπήρξε μείωση των μισθών λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ ο νόμοι που επεβλήθησαν από το μνημόνιο σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις, τις απολύσεις και άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής εισήγαγαν ένα νέο σύστημα για τον υπολογισμό των μισθών του δημοσίου που προβλέπει την κατάργηση της πλειοψηφίας των επιδομάτων και των δώρων.

Στη χώρα μας οι ετήσιες μικτές αποδοχές πλήρους απασχόλησης των καθηγητών με πλήρη προσόντα σε δημόσια σχολεία κυμαίνεται μεταξύ 13.104 οι κατώτερες και 24.756 οι ανώτερες, ενώ μεταπτυχιακά και διδακτορικά δεν μεταφράζονται σε παραπάνω χρήματα.

Την ίδια στιγμή σε χώρες όπως το Βέλγιο ή τη Γερμανία, οι ετήσιοι μισθοί των καθηγητών είναι διπλάσιοι ή ακόμα και τριπλάσιοι, ενώ χαμηλότεροι είναι οι μισθοί σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και Κροατία.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/facts_and_figures/salaries.pdf


* ανταποκρίτριας του ρ/σ "στο κόκκινο" στις Βρυξέλλες


Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου