Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας εδώ και τώρα! απαιτεί η Greenpeace από την κυβέρνηση

γράφει η Τζούλια Λιακοπούλου

Η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με την προώθηση μαζικών επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ, συμφώνησαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Ηρώ Διώτη), του Ποταμιού (Σπύρος Δανέλλης) και της ΔΗΜΑΡ (Νίκος Τσούκαλης) σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior.

Η Greenpeace καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εγρήγορση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: αν δεν αλλάξει τώρα κατεύθυνση η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στα ορυκτά καύσιμα, εκατομμύρια πολίτες θα συνεχίσουν αναίτια να υποφέρουν από το αυξημένο ενεργειακό κόστος ενώ παράλληλα θα υπονομευτεί κάθε σοβαρή προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. 

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, όπως αποκάλυψε με στοιχεία η Greenpeace.

Οι εσκεμμένες καθυστερήσεις για τη διασύνδεση των νησιών, η προώθηση της κατασκευής νέων πετρελαϊκών μονάδων, η αδιαφορία για τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τα ημίμετρα για την προώθηση επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναμένεται να κοστίσουν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Ρόδος, όπου βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες το RainbowWarrior. Στην Ρόδο ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ, αγνοούν εντελώς την προοπτική επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και προωθούν την κατασκευή νέας μονάδας μαζούτ σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας, το Πρασονήσι. Ως αποτέλεσμα η Ρόδος -το νησί του ήλιου- θα κοστίσει περίπου 1,5 δις € στους Έλληνες καταναλωτές σε επιδοτήσεις εισαγόμενου πετρελαίου τα επόμενα 10 χρόνια.


Αν επενδυόταν ένα μικρό μόνο μέρος αυτού του ποσού σε εξοικονόμηση ενέργειας και αυτοπαραγωγή θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού -με μειωμένη λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας- έως τη διασύνδεσή του σε ορίζοντα δεκαετίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Greenpeace, τα 180 εκατ. € που θα στοιχίσει η νέα μονάδα, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, σε 17.000 νοικοκυριά.

Η επένδυση αυτή, που μπορεί να πραγματοποιήσει η ίδια η ΔΕΗ, θα μείωνε το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στο νησί κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως και την ζήτηση κατά 25MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου