Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η βαρβαρότητα του IS κατά των γυναικών

Η θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι διώκεται συστηματικά από το Ισλαμικό Κράτος. Τελευταία γίνεται γνωστό ότι έχουν απαγάγει πάρα πολλές γυναίκες. Τις βιάζουν και μετά τις πουλάνε. Η Ζέχρα διηγείται αυτά που έζησε.

Τα πέντε κορίτσια έχουν κατεβασμένο το κεφάλι τους σαν να ντρέπονται. Μαντήλες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου τους. Είναι από το Κόρσο, ένα χωριό στο Σιντσάρ του βορείου Ιράκ. Εκεί όπου το Ισλαμικό Κράτος εξεδίωξε χιλιάδες και απήγαγε εκατοντάδες. Ανάμεσα τους ήταν και η 20χρονη Ζέχρα, η οποία έμεινε στα χέρια των τζιχαντιστών τρεις ολόκληρες εβδομάδες:

 
«Στις αρχές Αυγούστου οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο χωριό μας. Είπαν στον κόσμο "έχετε δυο μέρες καιρό να αποφασίσετε, είτε θα γίνετε μουσουλμάνοι ή θα πεθάνετε". Αλλά οι άνθρωποι δεν ήθελαν να γίνουν μουσουλμάνοι. Μας πήγαν σε ένα σχολείο. Χώρισαν τους άντρες
από τις γυναίκες. Στην τελευταία ομάδα ήταν ο πατέρας μου. Δεν τον ξανάδαμε».

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 400.000 Γεζίντι τράπηκαν σε φυγή τις τελευταίες εβδομάδες. Εγκατέλειψαν τις πόλεις και τα χωριά τους. Εκατοντάδες δολοφονήθηκαν ενώ υπολογίζεται ότι 5.000 γυναίκες απήχθησαν. Όποιος μπορούσε να φύγει περνούσε τα κακοτράχαλα βουνά του Σιντσάρ και προσπαθούσε να πάει στο Λαλίς, το κέντρο των Γεζίντι στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές.

«Την πρώτη νύχτα ίσως να κοιμηθήκαμε μόνο δυο ώρες. Στις τέσσερεις η ώρα το πρωί ήρθαν για να μας πάνε στη Μοσούλη. Ένας είπε στην πιο μικρή μου αδελφή. Βγάλε τη μαντήλα σου. Η μητέρα μου εξαγριώθηκε και τον ρώτησε γιατί ζητάς κάτι τέτοιο από την κόρη μου. Αυτός είπε πως η αδελφή μου έπρεπε να βγάλει την μαντήλα της αλλιώς θα την σκότωνε. Η μητέρα μου άρχισε να κλαίει. Τότε αυτός την χτύπησε και την πήρε μαζί του».


Οι Χριστιανές είναι πιο ακριβές…



Η Ζέχρα τις πρώτες μέρες της απαγωγής της μετρούσε πόσοι άνθρωποι απήχθησαν και εξαφανίστηκαν στο δρόμο προς τη Μοσούλη χωρίς να αφήσουν ίχνη. 65 ηλικιωμένες γυναίκες, 165 κοπέλες και 400 άντρες.

«Με τους άντρες δεν ξέραμε τι συνέβαινε. Μια φορά ακούσαμε μέσα στο βράδυ πυροβολισμούς . Ρώτησα ένα από τους άντρες του Ισλαμικού Κράτους τι συμβαίνει, μας απάντησε ότι επρόκειτο για ένα άγνωστο αυτοκίνητο το οποίο πυροβόλησαν. Μετά μας είπαν ότι σκότωσαν τους άντρες».


Την επόμενη μέρα χώρισαν τις γυναίκες σε ομάδες και τις μετέφεραν στη Μοσούλη, στο κέντρο του λεγόμενου χαλιφάτου. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ καταλήφθηκε ήδη τον Ιούνιο από τους τζιχαντιστές. Στο κέντρο της έστησαν μια αγορά όπου πουλούσαν τις γυναίκες. Όπως λέει η Σούζαν Άρεφ, ακτιβίστρια στο Ιράκ, η οποία ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Χριστιανές είναι πιο ακριβές από τις γυναίκες Γεζίντι. Εκτός αυτού οι γυναίκες αυτές πέφτουν αμέσως θύματα βιασμού μετά την απαγωγή τους. Οι τζιχαντιστές μοιράζονται καταρχήν τις γυναίκες μεταξύ τους. Όταν πάρουν αυτές που θέλουν τις υπόλοιπες τις πουλάνε και φέρνουν νέες ομάδες.


Από τις 5.000 γυναίκες που απήχθησαν μόνο οι 43 γύρισαν πίσω. Πιθανότατα κάποιοι φύλαρχοι τις εξαγόρασαν. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς και κανείς δεν λέει πολλά για να μην στιγματιστούν αυτές οι γυναίκες.


Martin Durm / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου