Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

«Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά»: Συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 19-23 Νοεμβρίου

Το 1944 είναι μια καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και, πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, εκδηλώθηκε μια σύγκρουση, τα Δεκεμβριανά, που προσδιόρισε το είδος του κράτους
που διαδέχθηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις και καθόρισε τον τύπο, τη μορφή, τις διαδικασίες και τα δημοκρατικά όρια της μεταπολεμικής κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης της χώρας.
 
Στο πλαίσιο αυτό το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στην κατεύθυνση της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας».

Για το Πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ 

Ουσιαστικά συνεχίζει την εξέταση καίριων ζητημάτων αυτής της περιόδου με τη μορφή συνεδριακού διαλόγου που εγκαινιάστηκε με το Συνέδριο «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960» που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τον Απρίλιο 2013. Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό χώρο το 1944.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναλύσει, στη βάση των δύο θεματικών αξόνων Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά, μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που παραμένουν ανοικτά και απαιτούν ενδελεχέστερη ιστορική προσέγγιση.

Επίσης στο Συνέδριο θα διατίθεται ο τόμος με τα Πρακτικά του Συνεδρίου του 2013 «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960», επιμέλεια Μ. Λυμπεράτος και Π. Παπαστράτης, εκδόσεις Βιβλιόραμα.

Οργανωτική Επιτροπή
- Αικατερίνη Αρώνη-Τσίχλη, Καθηγήτρια τ. Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου.
- Στέφανος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Διευθυντής ΠΜΣ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
- Προκόπης Παπαστράτης, Ομότιμος Καθηγητής - Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
- Μιχάλης Λυμπεράτος, Διδάκτωρ Ιστορίας, Εντεταλμένος διδασκαλίας ΠΜΣ Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Λη Σαράφη, Διδάκτωρ Ιστορίας, University of Sussex
- Βασιλική Λάζου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Γιάννης Σκαλιδάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή: sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου