Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Στις 27 Νοεμβρίου απεργούμε για μας, για κανέναν άλλον»

γράφει η Ντίνα Μπατζιά

Την αισοδοξία τους για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ της 27ης Νοεμβρίου,  και για μια δυναμική επανεκκίνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, εκφράζουν σε μια μεγάλη συζήτηση στο ΚΟΚΚΙΝΟ, ο Στάθης Τραχανατζής γ.γ. του ΕΚΑ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Νίκος Αδαμόπουλος από την ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Επισημαίνουν και οι δύο την ανάγκη να τελειώνει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, και να υπάρξει ένας νέος συνδικαλισμός, με εκπροσώπους άφθαρτους που να εμπνεύσουν τον κόσμο να συμμετέχει στις απεργίες και στα σωματεία, με ριζοσπαστικό λόγο που να απαντάει στα προβλήματα του σήμερα, για τα οποία έχει μερίδιο ευθύνης ο συνδικαλισμός.

"Να απεργήσει ο κόσμος για τον εαυτό του, για όλα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν, μιλάμε για αντεργατική καταιγίδα, για κανέναν άλλον".

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην εκπομπή "δυο στον αέρα" πατώντας εδώ.


Aπόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ για 24ωρη Γενική απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2014  
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: "Η κυβέρνηση δυστυχώς μέσα και από τον νέο προϋπολογισμό δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εντείνει τα ήδη εφιαλτικά προβλήματα των εργαζομένων ,των συνταξιούχων ,των ανέργων. Ένας προϋπολογισμός που καθιστά για ακόμη μία φορά μόνιμα φορολογικά υποζύγια τους πιο αδύναμους, που εξαθλιώνει την κοινωνία, που συντηρεί την ίδια σκληρή πραγματικότητα για κάθε Ελληνική οικογένεια. 

Η αγωνιστική δράση της ΓΣΕΕ θα συνεχιστεί με συλλαλητήρια, οι ημερομηνίες των οποίων θα καθοριστούν ανάλογα με το χρόνο συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή . Για τη μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική απεργία και στα συλλαλητήρια, θα προηγηθούν περιφερειακές συσκέψεις, επισκέψεις σε χώρους εργασίας και συσκέψεις Ομοσπονδιών".

Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ επισημαίνεται ότι «είναι κοινή, πλέον, διαπίστωση πως αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης η συνεχής αποδιάρθρωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων» και προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν η κυβέρνηση «επιχειρήσει να προωθήσει στη Βουλή τα νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων όπως το «μισθολόγιο πείνας» που επεξεργάζεται, την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών».


Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ  
Η Γενική Απεργία στις 27 Νοέμβρη των εργαζόμενων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και η συμπόρευσή τους με τα κοινωνικά στρώματα που συνθλίβονται από τις μνημονιακές πολιτικές, να εξελιχθεί σε μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση που θα στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος. 

Την ώρα που η συγκυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει την αποδοκιμασία στην πολιτική της και να κατευνάσει τις αντιδράσεις με τη ρητορική περί του «τέλους των Μνημονίων», την ίδια ώρα ετοιμάζει από κοινού με την τρόικα νέα μνημονιακά μέτρα, που στοχεύουν στα εναπομείναντα
εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης που γίνεται από τη συγκυβέρνηση και τα κυρίαρχα συστημικά ΜΜΕ, προ των πυλών βρίσκονται μέτρα όπως:
  • Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο που θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο την ανεργία που έχει φτάσει στα ύψη.
  • Η νέα απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την διεύρυνση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της σταθερής εργασίας. 
  • Οι νέες μειώσεις στα εισοδήματα μέσω του ΕΝΦΙΑ, της υπερφορολόγησης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αλλά και εφαρμογής νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, που σε συνδυασμό με την αξιολόγηση - σφαγείο θα συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων.
  • Η νέα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που δε θα περιορίζεται στις μειώσεις που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Δρομολογούνται επιπλέον αυξήσεις στα όρια ηλικίας, μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης μέσω της απαρέγκλιτης τήρησης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.


Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου