Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ο Φορτσάκης φταίει για την εμπλοκή του Ελληνικού

Εκθετος απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και την τρόικα βρίσκεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρος Φορτσάκης, καθώς ο ίδιος μέσω της δικηγορικής του
εταιρίας FDMA ήταν νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού το οποίο κατέληξε στα χέρια της Lamda Development, του ομίλου Λάτση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο όμως μπλοκάρει τον διαγωνισμό λόγω προβλημάτων στις νομικές διατυπώσεις.
 
Όπερ σημαίνει ότι οι όροι του διαγωνισμού που διαμόρφωσε η εταιρία του κ. Φορτσάκη είχαν δόλο, καθώς απέκλεισαν την τελευταία στιγμή και χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις άλλους ενδιαφερόμενους από το να υποβάλλουν προσφορά.

Αν η απόφαση του ΕΣ επικυρωθεί και δικαστικά τότε εγείρεται θέμα καταδολίευσης του Δημοσίου Συμφέροντος από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το ΕΣ τις αρχές διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού παραβιάζουν οι όροι 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων και σε τέτοιο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που δεν ήταν δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από μη προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σημειώνεται στην απόφαση του κλιμακίου ότι σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να τροποποιούνται ουσιωδώς οι όροι της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση, χωρίς ειδική πρόβλεψη  που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης. Οι όροι αυτοί προέβλεπαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικό ΑΕ ώστε να έχει ανάλογη συμμετοχή στην απόδοση της επένδυσης.

Στην τελική φάση, οι όροι άλλαξαν και τώρα προβλέπεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των κερδών, αλλά μόνο εφόσον ο επενδυτής του Ελληνικού εξασφαλίσει απόδοση κεφαλαίων 15%. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται, πάντως, ρητά ότι θα πωληθεί "πλειοψηφικό πακέτο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά του κου Φορτσάκη έχουν εκφραστεί και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ τα οποία παραιτήθηκαν.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου