Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Γρηγόρης Σωπάκης: «Η πολιτική κουλτούρα του χώρου μου προτάσσει το εμείς και όχι το εγώ»

Αποτελεί ίσως τον δημοτικό σύμβουλο με τις πιο τεκμηριωμένες απόψεις επί τεχνικών ζητημάτων από όλες τις παρατάξεις. Δυναμικός με ορμητικό λόγο και αποφασιστικές τοποθετήσεις ο Γρηγόρης Σωπάκης είναι μια ξεχωριστή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου.

Αν και δηλώνει στρατιώτης στη νέα παράταξη που δημιουργήθηκε από την συνένωσης της Δράσης Τώρα και των Πολιτών Μπροστά με επικεφαλής τον Άρη Κρεμμύδα είναι σχεδόν αδύνατον να μην διακρίνει κάποιος τις ηγετικές του ικανότητες. Αφοσιωμένος στις συλλογικές δράσεις, δηλώνει κάθετα αντίθετος στις μνημονιακές πολιτικές που έφεραν σε τέτοια κατάντια τη χώρα μας και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία του ως μηχανολόγου - μηχανικού έχει αποδειχθεί πολλές φορές πολύτιμη στο δημοτικό συμβούλιο με παρατηρήσεις και επισημάνσεις σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Δεν θεωρεί ήττα το αποτέλεσμα της παράταξης του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αντίθετα θεωρεί ότι τα ποσοστά αποδεικνύουν ότι βγήκε ενισχυμένη. Ασκεί σκληρή κριτική στη διοίκηση Ευθυμίου ειδικά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, πάντα όμως με πολιτικά κριτήρια. Πιστεύει σε μια άλλου τύπου αυτοδιοίκηση και υπεραμύνεται του διεκδικητικού χαρακτήρα που οφείλει να έχει η συνολική πολιτική του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Αξίζει να διαβάσετε την συνέντευξη του Γρηγόρη Σωπάκη στο MoschatoTavros.gr γιατί ανεξάρτητα με το αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί του, θα διαπιστώσετε ότι έχει άποψη για τα δημοτικά δρώμενα της πόλης μας και τον δικό του, προσωπικό τρόπο, να την τεκμηριώνει.


συνέντευξη στον Δημήτρη Μπίζα
Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τα κοινά και ειδικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η ενασχόληση με τα κοινά έχει ξεκινήσει από το πανεπιστήμιο. Με την εμπλοκή μου στον Φοιτητικό Σύλλογο, μεταγενέστερα πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων στη Θεσσαλονίκη κ.λ.π. Με την Αυτοδιοίκηση ειδικά από τα συνοικιακά συμβούλια που υπήρχαν στον πρώην δήμο Ταύρου, από το 1986 -1987. Μετέπειτα ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Νίκου Γεωργιάδη στον Ταύρο το 2002, βγάλαμε έναν δημοτικό σύμβουλο και αντικατέστησα τον επικεφαλής του συνδυασμού, Νίκο Γεωργιάδη το 2005. Οπότε είμαι δημοτικός σύμβουλος από το 2005. Το 2006 ήμουν υποψήφιος δήμαρχος στον Ταύρο, μας τίμησε η γειτονιά με ένα ποσοστό κοντά στο 21%. Αλλάξανε οι συνθήκες με την ενοποίηση, δημιουργήσαμε τη Δράση Τώρα, ήμουν επικεφαλής και φθάσαμε τώρα στην καινούρια δημοτική παράταξη άρα υπάρχει μία, ας το πούμε συνέχεια, η οποία ακολουθήθηκε στην πορεία μου στα κοινά.

Παρατηρώ ότι υπάρχει μια βαθιά αγάπη για την περιοχή του Ταύρου. Είστε πολύ δεμένος με την περιοχή, ξέρετε άριστα τα προβλήματα και είστε και γέννημα θρέμμα παιδί του Ταύρου.
Ακριβώς επειδή είμαι γέννημα θρέμμα της γειτονιάς και επέλεξα συνειδητά να συνεχίζω να ζω στη γειτονιά εγώ και η οικογένεια μου, με ενδιαφέρει αυτή η γειτονιά να μπορέσει να κινηθεί σε δρόμους που της αξίζει, γιατί ο κόσμος του Ταύρου, κύρια προσφυγόκοσμος, αξίζει κάτι πολύ καλύτερο, από αυτό το οποίο είχε τόσο τα δώδεκα χρόνια της διοίκησης του κ. Σούτου όσο και τώρα με τον Καλλικράτη και με τη νέα διοίκηση του δήμου. Θεωρώ ότι δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, χρονίζοντα και δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον. Ο Ταύρος παλιότερα ήταν μια γειτονιά με πάρα πολλά προβλήματα όμως μετά είχε την τύχη να έχει έναν κομουνιστή δήμαρχο, τον Παναγιώτη Βακαλόπουλο ο οποίος μαζί με τους πολίτες κατάφερε να λύσει πολλά από αυτά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η απήχηση που είχε στον κόσμο του Ταύρου με τα ποσοστά τα οποία έπαιρνε και τα οποία είναι γνωστά.

Αλήθεια πώς κρίνετε το γεγονός πως μετά τον αείμνηστο πλέον Παναγιώτη Βακαλόπουλο εξελέγη δήμαρχος για τρεις συνεχόμενες θητείες στον Ταύρο, ο Δημήτρης Σούτος;

Όλα τα πράγματα στη ζωή κάνουν έναν κύκλο. Ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος ήταν επί είκοσι χρόνια δήμαρχος, λογικό είναι κάποια στιγμή μετά από τις πρώτες θητείες να κουράζει και το ίδιο το σχήμα. Λογικό είναι οι πολίτες να αναζητούν και κάτι διαφορετικό μετά από την παρέλευση τόσων πολλών χρόνων.

Η ερώτηση μου έχει άλλο νόημα. Όταν ήρθα σε πρώτη επαφή με τον πρώην δήμο Ταύρου τέλη του 2009, αρχές του 2014, άκουσα ιδιαίτερα σκληρή κριτική, από όλες σχεδόν τις παρατάξεις του τότε δημοτικού συμβουλίου Ταύρου προς το πρόσωπο του κ. Σούτου. Και μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχε αυτή η έντονη κριτική δηλαδή ότι δεν έγινε καθόλου έργο στον Ταύρο από τη μία και από την άλλη ο κ. Σούτος ήταν για τρίτη τετραετία δήμαρχος. Πως το εξηγείται αυτό;
Κοιτάξτε να δείτε, η κάθε δημοτική αρχή στην πρώτη της τετραετία, γενικά παρουσιάζει κάποιο έργο όταν θέλετε έχει την «ακμή» της. Μετά την πρώτη τετραετία του κ. Σούτου, πραγματικά φάνηκαν αυτές οι αδυναμίες και ακριβώς επειδή υπήρχε το προηγούμενο, της πρώην δημοτικής αρχής Βακαλόπουλου, η οποία ήταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, γι’ αυτό βλέπατε και αυτή την σκληρή κριτική που υπήρχε. Γιατί στον Ταύρο υπήρχαν θεσμοί οι οποίοι ήταν πάρα πολύ σημαντικοί, λαϊκοί θεσμοί. Και οι οποίοι μετά την πρώτη τετραετία του κ. Σούτου ατόνησαν και στο τέλος κατάντησαν απλή διαχείριση για το δήμο με συσσωρευμένα προβλήματα και χωρίς η πόλη να βαδίζει στο δρόμο που της αξίζει.

Πιστεύετε ότι είχατε τύχη το 2010, αν δεν υπήρχε η συνένωση του Καλλικράτη, να κερδίσετε τις εκλογές με την παράταξη σας; Να θυμίσω για όσους δεν το ξέρουν ότι είχατε μια πολύ δυναμική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιου του πρώην δήμου Ταύρου.
Για όλα αυτά πάντα, κριτής είναι ο κόσμος. Άρα λοιπόν δεν μπορεί κανείς να κάνει υποθέσεις στο ζήτημα των εκλογών ο καθοριστικός παράγοντας είναι πάντα ο κόσμος.


Μα και με τη συνένωση των δύο δήμων η παράταξη σας μπήκε και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο Καλλικράτης άλλαξε τα δεδομένα στην αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς δεν τα άλλαξε σε προοδευτική κατεύθυνση. Διότι ο Καλλικράτης σύμφωνα και με τις συλλογικές εκτιμήσεις που έχουμε σαν δημοτική παράταξη ήταν
το μνημόνιο, πριν από το μνημόνιο, στην Αυτοδιοίκηση. Δεν ήταν τυχαίες οι επιλογές των συνενώσεων που έγιναν και ειδικά στην Αττική. Ήταν συγκεκριμένες επιλογές που έγιναν για να παραμείνουν οι δήμοι στα χέρια των τότε δήμαρχων που υποστηριζόντουσαν από το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις συστημικές. Με αυτή την έννοια λοιπόν εμείς είμαστε μια παράταξη η οποία προβάλλει το πρόγραμμα της, τις θέσεις της, τις απόψεις της και είμαστε ένα συλλογικό σχήμα και όλα αυτά τα σχήματα σε νέες συνθήκες Καλλικρατικές είχαν ανυπέρβλητα εμπόδια να αντιμετωπίσουν. Παρόλα αυτά δώσαμε μια μάχη με αξιοπρέπεια, με θέσεις και με απόψεις. Ο κόσμος κάθε φορά κρίνει.

Όπως είχε και άσχημα ο Καλλικράτης είχε και καλά. Όπως για παράδειγμα η συνένωση της «Δράσης Τώρα» από τον Ταύρο, με τους «Πολίτες Μπροστά» από το Μοσχάτο, η οποία άνοιξε ένα νέο πεδίο για συλλογικές δράσεις, για εθελοντισμό και για ενέργειες σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο σε Μοσχάτο και Ταύρο.
Προφανώς η συνένωση δημιουργεί και νέες δυνατότητες. Εκτός από τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε κοινούς βηματισμούς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο με την παράταξη του κ. Κρεμμύδα. Ακριβώς επειδή η πολιτική μας επιλογή και οι απόψεις μας είναι ότι θα πρέπει να επιτυγχάνουμε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ευρύτερα σχήματα, με ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις έτσι ώστε να καταφέρουμε μέσα από κοινές δράσεις να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τους ίδιους τους πολίτες. Γι’ αυτό εξάλλου κάναμε ένα χρόνο πριν, μια ημερίδα. Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας. Εκεί ο κ. Κρεμμύδας και η παράταξη του δήλωσε ότι συμφωνεί, με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε ενιαία και να δημιουργήσουμε τη νέα κίνηση. Η αλήθεια είναι ότι ίσως θα έπρεπε να γίνουν λίγο νωρίτερα αυτά τα πράγματα και όχι όπως έγιναν έξι μήνες πριν τις εκλογές. Παρόλα αυτά μέσα από συλλογικές διαδικασίες και σεβόμενοι πάντα τις απόψεις όλων των πολιτών. Ομόφωνα εκλέξαμε επικεφαλής τον Άρη Κρεμμύδα, χωρίς μάλιστα και δεύτερη πρόταση σε αυτή την υποψηφιότητα.

Μια κίνηση που προκάλεσε εντύπωση πρέπει να σας πω.
Εμάς μας ενδιαφέρει το συλλογικό και ο σκοπός για τον οποίο παλεύουμε και όχι οι ατομικές βλέψεις ή απόψεις. Αυτό που κυριαρχεί είναι το κοινό καλό και το τι θα προωθήσει καλύτερα την παράταξη.

Ναι αλλά όπως γνωρίζετε κι εσείς, στην Αυτοδιοίκηση παίζει σημαντικό ρόλο και αυτός που ηγείται. Πως θα καθοδηγήσει και πως θα εμπνεύσει κάποιος μια παράταξη.
Προφανώς και παίζει ρόλο και το προφίλ του επικεφαλής. Θεωρούμε και εκ του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών ότι η επιλογή μας ήταν πολύ θετική. Αυτό μάλιστα εκφράστηκε και από το ότι οι πολίτες στο Μοσχάτο και στον Ταύρο μας εξέλεξαν Αξιωματική αντιπολίτευση με ένα σημαντικό ποσοστό. Με πολύ ενισχυμένες τις δυνάμεις οι οποίες είναι πολλαπλάσιες του αθροίσματος των δυνάμεων των δύο παρατάξεων και πιστεύουμε ότι εφόσον κινηθούμε στην ίδια πορεία, αναπτύσσοντας τα κινήματα στην πόλη, προτάσσοντας θέσεις και απόψεις για τη λύση των προβλημάτων της κάθε γειτονιάς οι πολίτες θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα που θα κάνουμε έτσι ώστε να ανοίξει μια νέα σελίδα για τις δύο γειτονιές. Και να πιεστεί η δημοτική αρχή στην υλοποίηση θέσεων και απόψεων που έχουν οι πολίτες. Γιατί έχουμε ανάλογες εμπειρίες από το θέμα του προαστιακού, από το θέμα της καύσης καλωδίων που αναγκάσαμε σε πολλές περιπτώσεις τη δημοτική αρχή να αλλάξει τις απόψεις της και να αναγκαστεί να ταυτιστεί με τις απόψεις των πολιτών και τις απόψεις εκείνες τις οποίες θα μπορούσαν να δώσουν πραγματική λύση στα προβλήματα της πόλης, έτσι όπως τους άξιζε.

Σίγουρα μπορεί να δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο. Μπορεί όμως να το δει και μισοάδειο. Από τη μία η παράταξη έγινε όπως λέτε αξιωματική αντιπολίτευση στο δήμο από την άλλη όμως είχε δημιουργηθεί μια δυναμική. Πολλοί δε δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης θεωρούσαν δεδομένο ότι θα πάτε πολύ πιο δυνατοί στο δεύτερο γύρο. Με δεδομένο ότι εσείς προσωπικά, με πολιτικά επιχειρήματα πάντα, θεωρείτε ότι η δημοτική αρχή Ευθυμίου δεν ήταν καλή και σε πολλά θέματα, γιατί ο κόσμος δεν πήρε αυτό το μήνυμα και δεν στήριξε την παράταξη σας;
Όπως είπα πριν ίσως καθυστερήσαμε στην συγκρότηση της παράταξης. Ίσως αυτό έπρεπε να έχει γίνει λίγο καιρό νωρίτερα.

Κατ’ αρχάς για να μη θεωρηθεί «μετέωρη» η ερώτηση. Θεωρείτε όντως ότι η δημοτική αρχή Ευθυμίου είχε πολλά προβλήματα;
Ναι και το έχω δηλώσει και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο επί συγκεκριμένων θεμάτων με απόψεις και με επιχειρήματα. Ένα θέμα λοιπόν είναι ότι καθυστερήσαμε στην συγκρότηση του ενιαίου σχήματος. Ένα δεύτερο θέμα που δεν πρέπει να το υποτιμούμε είναι ότι γενικά ο κόσμος πάντα δίνει και μια δεύτερη ευκαιρία. Μην ξεχνάμε ότι η δημοτική αρχή Ευθυμίου ήταν μια δημοτική αρχή που είχε μόλις πριν τρεισήμισι χρόνια εκλεγεί και ζήταγε από τον κόσμο την ανοχή για μια δεύτερη πενταετία, μια πίστωση χρόνου προκειμένου να κάνει αυτά που δεν έκανε στην πρώτη. Από την άλλη μεριά εμείς δεν υποτιμάμε και ότι όλες αυτές οι συστημικές δυνάμεις τις οποίες εξέφρασε η παράταξη Ευθυμίου διέθεταν και τους ανάλογους μηχανισμούς έτσι ώστε να μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα του κ. Ευθυμίου και την προσπάθεια του για μια δεύτερη θητεία.

Μήπως και οι πολίτες λόγω των πολλών προβλημάτων, αδιαφόρησαν κάπως και δεν είναι τόσο ενήμεροι για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή τους;
Προφανώς. Και είναι θέμα των δημοτικών παρατάξεων να καταφέρουν να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους στους πολίτες. Γιατί κακά τα ψέματα χωρίς την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών καμία δημοτική παράταξη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη και στις δύο γειτονιές. Και στο Μοσχάτο και στον Ταύρο. Όμως αν αυτό το πράγμα δεν καταφέρουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να το επικοινωνήσουμε με τον κόσμο δεν θα είναι κι εύκολο να πετύχουμε τη λύση αυτών των προβλημάτων.

Για να κλείσουμε με το κεφάλαιο εκλογές. Ο Άρης Κρεμμύδας είχε πάει πολύ καλά το 2010 στον Ταύρο. Και πολλοί θεωρήσαμε ότι η σύμπραξη του με τον Γρηγόρη Σωπάκη έδινε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για το 2014. Αυτό όμως δεν έγινε. Οι κακές γλώσσες λένε ότι υπήρχε απογοήτευση σε μερίδα πολιτών του Ταύρου επειδή δεν ήσασταν εσείς ο επικεφαλής ή επειδή ο κ. Κρεμμύδας δεν εξέφραζε τόσο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η γνώμη σας;
Τα ίδια τα αποτελέσματα τόσο του πρώτου γύρου όσο και του δεύτερου μας δίνουν άλλα συμπεράσματα από αυτά τα οποία λέτε ότι ακούγονται. Για παράδειγμα το ποσοστό το οποίο πήραμε την πρώτη Κυριακή στον Ταύρο είναι αθροιστικά μεγαλύτερο από αυτό το οποίο είχαμε πάρει οι δύο παρατάξεις το 2010.

Ναι αλλά αναμένονταν από πολλούς ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο.
Κάποιοι μπορεί να ανέμεναν μεγαλύτερο, εμείς όμως επειδή έχουμε χρόνια εμπειρία μέσα στα προβλήματα και γενικότερα στις εκλογές, ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν μεταφράζονται αυτόματα σε ποσοστά. Χρειάζεται ο κόσμος να πειστεί και για το νέο δημοτικό σχήμα το οποίο συγκροτήθηκε έτσι ώστε να υποσταλούν και κάποιες αναστολές που μπορεί να υπάρχουν αν πραγματικά όλα αυτά τα οποία δηλώνουμε στο πρόγραμμα μας τα εννοούμε, να δείξουμε και το δείγμα γραφής μας κ.λ.π. Θεωρώ όμως ότι και με τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής, τα πράγματα είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση με την έννοια ότι το ψηφοδέλτιο μας κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των αριστερών δυνάμεων στην πόλη μας αλλά και των ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων. Και είχαμε να αντιπαρατεθούμε με μία δημοτική αρχή όπως είπα προηγούμενα που είχε ολοκληρώσει μια θητεία και ζήταγε μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει και λόγω της συνένωσης και των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης. Από την άλλη μη το ξεχνάμε μέσα από το ψηφοδέλτιο της συγκέντρωνε όλες τις συστημικές δυνάμεις των δυο γειτονιών και θα έλεγα πέρα από το μανδύα του ανεξάρτητου που ήθελε να δώσει και που μπορεί ένα μικρό ποσοστό των πολιτών να το έπεισε, στην ουσία συγκέντρωσε το σύνολο των μνημονιακών δυνάμεων. Άρα ήταν μια άνιση και δύσκολη μάχη.

Παρότι πολλοί θα περίμεναν να υπάρχει μια απογοήτευση στην παράταξη σας εντούτοις φαίνεται σαν να έχετε κάνει εφαλτήριο για μια καινούρια πορεία, τις πρόσφατες εκλογές. Με μια δυνατή δημοτική ομάδα που προσπαθεί να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση. Τι λέτε γι’ αυτό;
Η πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε δυναμικά και συλλογικά. Θεωρούμε ότι οι συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο είναι μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να μπολιάζεται από τις συζητήσεις στις γειτονιές και από την μεταφορά των προβλημάτων της πόλης και της κάθε γειτονιάς στο δημοτικό συμβούλιο. Και μαζί με την συμμετοχή των πολιτών να βοηθήσουμε στη λύση των προβλημάτων και στην πίεση προς τη δημοτική αρχή να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική έξω από την συστημική πολιτική της διαχείρισης την οποία μέχρι τώρα ακολουθεί. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ικανά πρόσωπα στην παράταξη μας, το οποίο είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και πιστεύουμε ότι από αυτή την επαφή με τον κόσμο η παράταξη θα «ανδρωθεί» ακόμα περισσότερο θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες και έτσι με ένα τέτοιο τρόπο θα βαδίσουμε το επόμενο διάστημα.


Εσείς προσωπικά σαν Γρηγόρης Σωπάκης που εστιάζετε την κριτική σας στη διοίκηση Ευθυμίου; Που πιστεύετε ότι έχει κάνει μεγάλα λάθη;
Η όποια κριτική κάνουμε στη διοίκηση Ευθυμίου και στη δημοτική του παράταξη όπως καταλαβαίνετε είναι από πολιτική σκοπιά και δεν εμπεριέχει κανένα πολιτικό ζήτημα είτε με τον κ. δήμαρχο είτε με τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους. Οι διαφορές μας είναι πολιτικές. Και πιστεύω ότι αυτό το οποίο είναι το βασικό θέμα στο οποίο ο κ. Ευθυμίου κινείται στα πλαίσια μιας διαχείρισης είναι ότι προσπαθεί να εξωραΐσει ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης το οποίο κατά τη γνώμη μας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Σήμερα με την κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία νομίζουμε ότι η αυτοδιοίκηση σαν ένας άμεσος τοπικός θεσμός που είναι πιο κοντά στους πολίτες που ισοπεδώνονται θα έπρεπε λοιπόν να έχει στον προσανατολισμό της τα θέματα της ανθρωπιστικής κρίσης και το πώς θα στηρίξει τους πολίτες στις δυο γειτονιές. Κοινωνική πολιτική δεν κάνει κανείς με το έργο της εκκλησίας δίνοντας άδειες για να ανοίξουν κοινωνικά παντοπωλεία κ.λ.π. Κοινωνική πολιτική κάνει κανείς προσπαθώντας να βάλει στην ημερήσια διάταξη τα θέματα τα οποία έχει ανάγκη η κοινωνία.
Όπως γνωρίζετε έχουμε θέσει θέματα στο δημοτικό συμβούλιο όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική και για τις προτεραιότητες της. Ακριβώς αυτά δεν έχουν προχωρήσει ακόμα – ακόμα και στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2015, αυτά τα θέματα δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στην αιχμή της πολιτικής της διοίκησης του δήμου. Και σαν κωδικοί υπάρχουν για να υπάρχουν με ελάχιστα χρήματα δείχνοντας με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή ότι δεν έχει πάρει τα μηνύματα των καιρών, ότι δεν έχει στην πρώτη της προτεραιότητα να καλύψει αυτές τις ανάγκες των πολιτών να οργανώσει αν θέλετε, τον αγώνα τους να σταθούν όρθιοι με αξιοπρέπεια. Γιατί όπως ξέρετε ο φτωχός πάνω απ’ όλα είναι και αξιοπρεπής, δεν ζητάει ελεημοσύνη, Ζητάει στήριγμα, ζητάει ένα φως σε αυτό το τούνελ ώστε να κρατηθούμε όλοι μαζί χέρι – χέρι και να προχωρήσουμε μπροστά. Το ζήτημα δεν είναι η ελεημοσύνη. Το ζήτημα είναι να οργανωθεί η αντίσταση του κόσμου απέναντι σε αυτή την πολιτική. Βέβαια αυτόν τον ρόλο ο κ. δήμαρχος δεν θέλει να τον παίξει και καταλαβαίνω γιατί δεν θέλει να το παίξει γιατί έχει στηριχθεί στις συστημικές δυνάμεις. Έχει στηριχθεί στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν μέχρι και σήμερα αυτή την βάρβαρη πολιτική και του είναι δύσκολο να διαχωρίσει τη θέση του και να ταχθεί με τους ίδιους τους πολίτες εκεί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Θεωρώ ότι στην πορεία ότι και ο ίδιος θα το καταλάβει.

Ακούγεται κάπως βαρύ για το δήμαρχο αυτό. Σαν να ξεπληρώνει γραμμάτια για την στήριξη που έλαβε για να εκλεγεί στη θέση αυτή;
Δεν το λέω με αυτή την έννοια. Κάθε άλλο. Σήμερα για να μπορέσεις να στηρίξεις τους πολίτες και να βρεθείς δίπλα τους και να οργανώσεις τον αγώνα τους ώστε να κρατηθούν όρθιοι, πρέπει να έρθεις σε κόντρα με αυτές τις πολιτικές. Ερχόμενος σε κόντρα με αυτές τις πολιτικές πρέπει να κόψεις τους «ομφάλιους λώρους» με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα.

Ναι αλλά ο κ. Ευθυμίου από την άλλη τονίζει ότι με την δική του πολιτική καταφέρνει και κερδίζει πράγματα για την πόλη και τους κατοίκους. Όπως τον προαστιακό, ή τους ανελκυστήρες για τις εργατικές πολυκατοικίες στον Ταύρο και τα έργα που θα γίνουν στην παραλία. Με αυτή την έννοια είναι ενάντια στην ολική ρήξη με το σύστημα της εξουσίας.
Κοιτάξτε να δείτε εμείς νομίζουμε ότι αυτά τα οποία έχουν ανάγκη οι γειτονιές διεκδικούνται μαζί με τους πολίτες και δεν είμαστε ζήτουλες απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση για να μας δώσει και κάτι. Τα έργα από μόνα τους δεν είναι κακά αλλά τα έργα πρέπει να εντάσσονται και σε μια πολιτική. Για το έργο του προαστιακού στον Ταύρο για το οποίο επαίρεται ο κ. δήμαρχος έχουν γίνει αγώνες και αγώνες όλη την προηγούμενη θητεία. Και τώρα μέσω του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τι κανόνισε δηλαδή; Να σταματάει το τρένο εδώ. Ούτε καν υπάλληλο δεν έχει για να τυπώνει εισιτήρια. Ούτε και ένα οργανωμένο σχέδιο για να συνδέονται όλα τα μεταφορικά μέσα μεταξύ τους. Άρα λοιπόν όλα τα έργα πρέπει να συνδέονται σε μια πορεία και σε ένα στόχο. Δεν πρέπει υποστείλουμε τη σημαία της διεκδίκησης στο όνομα του ότι ως εκλεκτοί μιας κυβέρνησης θα πάρουμε και κάποιο εργάκι για να παρουσιάσουμε στον κόσμο.

Σίγουρα έχει βάση αυτό που λέτε όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει ότι με διαρκή σύγκρουση δεν θα πάρουμε τίποτα.
Η ζωή έχει αποδείξει και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που ζούμε ότι αν δεν διεκδικήσουμε δεν έχουμε καμία ελπίδα. Η ίδια η αυτοδιοίκηση έχει καταρρακωθεί από αυτή την πολιτική. Είναι γνωστό ότι τα έσοδα της αυτοδιοίκησης, τα θεσμοθετημένα έχουν μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2010 και αυτή η λογική της πλειοψηφίας των προηγούμενων δημάρχων και κάποιων που ακόμα συνεχίζουν να διατηρούν, έχουν φθάσει την αυτοδιοίκηση στην κατάσταση που βρίσκεται. Αν είχαν ακολουθήσει μια άλλη πολιτική, αν ήταν ανάχωμα απέναντι σ’ αυτές τις κυβερνητικές πολιτικές τότε ίσως, σήμερα να ήμασταν σε καλύτερη θέση και η αυτοδιοίκηση να μην ήταν ετεροδιοίκηση όπως είναι σήμερα.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η σημερινή παράταξη που είστε τώρα αλλά και η Δράση Τώρα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, πέρα από τις πολιτικές διαφωνίες, στήριξε πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής όπως για την παραλία ή την μη απομάκρυνση του ΙΚΑ, της Εφορίας και του ΟΑΕΔ από το Μοσχάτο και τον Ταύρο.
Για όποιο θέμα είναι στην κατεύθυνση να λύνονται προβλήματα των πολιτών θα είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε δημοτική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν έχουμε φέρει εμείς το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορεί μια δημοτική παράταξη του ριζοσπαστικού χώρου που ενδιαφέρεται να αναπτύσσονται κινήματα πόλης για να λύνονται ζητήματα των ανθρώπων να είναι απέναντι σε πρωτοβουλίες οι οποίες είναι στη σωστή κατεύθυνση. Να θυμίσω όμως ότι πολλά από αυτά τα θέματα στα οποία αναφέρεστε προέκυψαν από τους ίδιους τους πολίτες και από δημοτικές παρατάξεις μέσα στις οποίες ήταν και η δική μας και συνήθως η δημοτική «σερνόταν» σε αυτή τη διαδικασία. Ανεξάρτητα μετά πως φρόντιζε να το πλασάρει με τα δελτία Τύπου ότι ήταν δικές της πρωτοβουλίες. Παρόλα αυτά όμως λέω ότι ακόμα και μια πρωτοβουλία θετική που θα προέλθει και από την ίδια την δημοτική αρχή, δεν είναι εμπόδιο για εμάς να είμαστε αλληλέγγυοι και να αγωνιστούμε για τη λύση τέτοιων προβλημάτων. Το ανάποδο θα ήταν παράλογο.

Ένας συνάδελφος μου, αρκετά μεγαλύτερος από μένα σε ηλικία, που με μύησε στα μυστικά του αυτοδιοικητικού ρεπορτάζ μου είχε πει Δημήτρη όταν θες να δεις έναν πραγματικά καλό δήμαρχο θα ψάχνεις να βρεις κάποιον που είναι μηχανικός, μηχανολόγος, πολιτικός μηχανικός. Με τα χρόνια παρατηρώ ότι είχε σε μεγάλο ποσοστό δίκιο. Ο Γρηγόρης Σωπάκης βλέπει να τον εαυτό του κάποια στιγμή στο μέλλον να ηγείται μιας προσπάθειας κάποιας παράταξης για να αναλάβει τα ηνία του δήμου;
Κοιτάξτε όπως σας είπα προηγούμενα μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με ομοφωνία καταλήξαμε στην καλύτερη επιλογή που επιβεβαιώθηκε με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που ήταν ο συναγωνιστής ο Άρης Κρεμμύδας. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα και με πάρα πολλά νέα μέλη στην παράταξη μας και νέους δημοτικούς συμβούλους, η προσπάθεια μας θα είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να βγουν μπροστά. Παρόλα αυτά η ίδια η παράταξη, μέσα πάλι από συλλογικές διαδικασίες, θα καταλήξει στην καλύτερη επιλογή όποτε αυτό χρειαστεί και εννοώ τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Εγώ είμαι ένας στρατιώτης στην παράταξη. Όπως ήμουν όταν είχα τη θέση του επικεφαλής στη Δράση Τώρα έτσι είμαι και τώρα.

Δείξατε εξάλλου ότι βάζετε το προσωπικό σας συμφέρον κάτω από αυτό της παράταξης, έμπρακτα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.
Η πολιτική κουλτούρα του χώρου από τον οποίο προέρχομαι, προτάσσει το εμείς και όχι το εγώ. Και θεωρώ ότι κέρδος για την παράταξη μας αν τόσο εγώ όσο και ο επικεφαλής μας ο Άρης Κρεμμύδας καταφέρουμε να αναδείξουμε νέα παιδιά γιατί η αυτοδιοίκηση για να έχει μέλλον, η γειτονιά μας για να έχει μέλλον πρέπει να ενεργοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι γιατί το μέλλον τους ανήκει και τους αξίζει. Εγώ πάντα θα είμαι στρατιώτης στα πλαίσια του συνδυασμού, στη βάση των αποφάσεων με τις οποίες κατεβήκαμε στις δημοτικές εκλογές.

Η δουλειά σας στον ιδιωτικό τομέα απαιτεί πολύ χρόνο. Επίσης υπερβολικά χρονοβόρα και η ενασχόληση σας με τα δημοτικά δρώμενα. Προσωπικός χρόνος για τον Γρηγόρη Σωπάκη υπάρχει; Για την οικογένεια του;
Κοιτάξτε, όπως καταλαβαίνετε η οικογένεια έχει μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή μου, στο μυαλό μου και στα ζητήματα που με απασχολούν. Από εκεί και πέρα σαν οικογένεια με συλλογικό τρόπο λειτουργούμε. Προερχόμαστε κι εγώ και η γυναίκα μου από την ίδια πολιτική «μήτρα» και αυτό που φαίνεται κάθε φορά προς τα έξω δεν είναι μόνο προσωπικό αλλά και συλλογικό της οικογένειας μας.

Πηγή: www.moschatotavros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου