ρεπορτάζ: Πέτρος Κατσάκος


Την κατηγορηματική αντίθεση της Περιφέρειας Αττικής στη «διαδικασία αξιολόγησης των δομών» της αυτοδιοικητικής αρχής όπως αυτή ζητείται από το υπουργείο
Εσωτερικών επιβεβαίωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Ρένας Δούρου και της Δύναμης Ζωής.

«Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στα όριά της και για το γεγονός ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως θα όφειλε στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών δεν ευθύνεται το... "μεγάλο οργανόγραμμα", αλλά η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να την αποψιλώσει από οικονομικούς πόρους και να την αποδυναμώσει με την προβλεπόμενη μείωση κατά 30% του προσωπικού της» τόνισε η Ρένα Δούρου επισημαίνοντας ότι «η διαδικασία αξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί εσωτερική διοικητική διαδικασία κάθε Περιφέρειας».

Την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο καλεί, και μάλιστα μέσα σε προθεσμία - εξπρές, 15 ημερών, να προχωρήσουν οι Περιφέρειες στην «επαναξιολόγηση» των δομών τους, η νέα αρχή στην Αττική επιμένει να ζητά την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Εσωτερικών έναντι της πρόσφατης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την άμεση πρόσληψη των εργαζομένων προκειμένου να ανταποκριθεί η Περιφέρεια στοιχειωδώς στην κάλυψη των αναγκών της.

«Σήμερα με την εντολή του το υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να παραβιάσει τη σαφέστατη συνταγματική επιταγή, να παραβιάσει τον ανώτατο νόμο, να αναιρέσει τη διοικητική αυτοτέλεια των Περιφερειών» επεσήμανε στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο η Ρένα Δούρου προσθέτοντας πως, σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της κυβέρνησης και των δανειστών για λιγότερο κράτος, η νέα περιφερειακή αρχή θα βρίσκεται «στο πλευρό των πολιτών, σύμμαχός τους και συμπαραστάτης τους, ειδικά στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης».

Τέλος, απευθυνόμενη στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Ρένα Δούρου κάλεσε τον καθένα και την καθεμιά να αναλάβουν την ευθύνη της πολιτικής τους στάσης καθώς, όπως τόνισε, η συγκεκριμένη απαίτηση του υπουργείου «υποκρύπτει σχεδιασμούς που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της Περιφέρειας».
 
Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για τα απορρίμματα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά από σχετικό αίτημα του Γ. Κουμουτσάκου που έγινε δεκτό από την πλειοψηφία, που μετέφερε την εξέταση του θέματος για την ερχόμενη εβδομάδα.