Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Ζούμε στη χώρα των πολλών συμπτώσεων…

Στο Βόρειο Έβρο, στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας, έχει εντοπιστεί ένα από το πλουσιότερα και ποιοτικότερα κοιτάσματα Ζεολίθου.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα στα Πετρωτά του Έβρου υπολογίζεται σε 100 εκ. τόνους (!), τη στιγμή που η Ελλάδα
εισάγει ετησίως, περίπου, 50-60 χιλιάδες τόνους από τη Βουλγαρία!

Από το 2005 μία Ελληνική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη εκδήλωσε ενδιαφέρον για να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας σ' αυτό το νευραλγικό σημείο της Ελληνικής Επικράτειας, που μαστίζεται από τη μετανάστευση και την ανεργία - ιδιαίτερα σήμερα, στα μαύρα χρόνια των μνημονιακών “επιτευγμάτων” - και αναπτύσσοντας μια εξαγωγική δραστηριότητα, με προφανή οφέλη για την Εθνική Οικονομία. Η πορεία του επενδυτικού σχεδίου εμπεριέχει όλα τα στοιχεία της κακοδαιμονίας που χαρακτηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα.

Επί σειρά ετών δεν προχωρούσε τίποτα μέχρι τη στιγμή που η υπόθεση έφτασε στην Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων, υπό το συντονισμό του τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου. Η απόφαση που πάρθηκε στις αρχές του 2011, έβαζε τις βάσεις για την προώθηση της επένδυσης, πράγμα που επετεύχθη λίγο αργότερα με ανάληψη πρωτοβουλιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Έτσι, στις 22 Μαρτίου 2011 ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔ Μακεδονίας - Θράκης κάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας της συγκεκριμένης εταιρείας και στις 20 Μαΐου 2011 υπογράφεται πανηγυρικά η σύμβαση παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο και τη Βορειοελλαδίτικη εταιρεία, με την παρουσία του Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, του Δημάρχου Ορεστιάδας, τοπικών Βουλευτών και λοιπών εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, αποφασίζει, στις 14-6-2011, να ακυρώσει τη διαδικασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και την υπογραφή της Σύμβασης, αν και όλα, είχαν γίνει σύμφωνα με τις εντολές του προϊσταμένου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης(!), θεωρώντας ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός.

Η υπόθεση κολλάει για μια ακόμη φορά και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι του Βορείου Έβρου, διαμαρτύρονται και θεωρούν ως απόλυτη κοροϊδία την πλήρη αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεων να βρουν τρόπο ώστε να υλοποιηθεί μία αναπτυξιακή επένδυση στα σύνορα, με οποιοδήποτε τρόπο και διαδικασία. 
 
Κοίτασμα Ζεόλιθου υπάρχει και στην άλλη πλευρά των συνόρων μας, λίγα χιλιόμετρα από τα Πετρωτά του Έβρου.

Είναι το κοίτασμα στην περιοχή Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, το οποίο εκμεταλλεύεται μια εταιρεία, που μάλιστα εξάγει το προϊόν και στην Ελλάδα! Άρα, η εταιρεία αυτή έχει συμφέρον να μην υπάρξει εκμετάλλευση του συγκεκριμένου Ελληνικού κοιτάσματος, για να μην έχει ανταγωνισμό στην αγορά. Η εταιρεία αυτή, ανήκει κατά 96% στον Όμιλο S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και είναι Ελληνικών συμφερόντων (Οδυσσέας Κυριακόπουλος)!

Ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος (και η Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων) τα βρίσκει όλα νόμιμα και δίνει εντολή να προχωρήσει η σύμβαση. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης προχωρά και υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση μπλοκάρεται μετά την ερώτηση που κατέθεσε ένας βουλευτής από τη Χίο, ο οποίος βρήκε χρόνο και τις κατάλληλες πληροφορίες να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες μίας σύμβασης στα σύνορα του Έβρου και πολύ καλά έκανε! Μετά την ακύρωση της σύμβασης από τον τότε υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, στις 16-6-2011 γίνεται ανασχηματισμός. Ο υφυπουργός παραμένει στη θέση του και υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τοποθετείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών μέχρι τότε! Τυχαίο; Δε νομίζω…

Ο Ελληνικός Ζεόλιθος παραμένει στη γη, εισάγουμε Ζεόλιθο από το εξωτερικό και λίγα χιλιόμετρα δυτικά, μια εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων εκμεταλλεύεται το Bουλγαρικό Zεόλιθο. Τελικά φαίνεται πως αυτή η εταιρεία είναι ο μόνος κερδισμένος από το «μπλοκάρισμα» της επένδυσης στο βόρειο Έβρο και τη μη εκμετάλλευση των 100 εκατομμυρίων τόνων Zεολίθου στα Πετρωτά Ορεστιάδας. Από σύμπτωση… στο Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας, φιγουράρει το όνομα της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης εξαδέλφης του τέως υπουργού και εμπλεκόμενης στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ!

Τι γίνεται ρε παιδιά; Πολλές συμπτώσεις διοικούν αυτή τη χώρα…Κάποια ονόματα τα συναντάς σχεδόν παντού!!! Όπως φαίνεται, 10-20 οικογένειες κατοικούν την Ελληνική Επικράτεια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου