Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Παράκτιο μέτωπο: Θάλασσα έχουμε και θάλασσα δεν θα βλέπουμε

γράφει η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη


Κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι από Π. Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Άλιμο, Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κορωπί και Σαρωνικό ενώνουν τις δυνάμεις τους καταθέτοντας μαζικά προσφυγές στο ΣτΕ για να διασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της Νότιας Αττικής.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση των ΚΥΑ με τις οποίες μεταβιβάστηκαν οι παραλιακές εκτάσεις στην Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., τονίζοντας ότι "εάν προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για εκχώρηση και δόμηση των παραλιακών εκτάσεων από ιδιώτες, δεν θα έχουμε πλέον ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα".

Στο Π. Φάληρο μεταβιβάστηκαν 330 στρ. Ο Κ. Μερκουράκης, δημοτικός σύμβουλος, είναι ανάμεσα στους έξι προσφεύγοντες και εξηγεί: "Οι προσφυγές είναι ακόμη ένα εργαλείο σε μια πολυεπίπεδη μάχη ενάντια στην εκποίηση των δημόσιων εκτάσεων. Θέλουμε μαζί με την προσφυγή να ανοίξει ο διάλογος για τη σημασία τού δημόσιου χώρου, όχι μόνο στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και σε όλη την Αττική, γιατί οι παραλίες είναι ιδιοκτησία όλων. Έχουμε έναν εν δυνάμει ισχυρό σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από την καθολική απαίτηση του κόσμου για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και τον δημόσιο χώρο. Μένει αυτός ο κόσμος να ενημερωθεί και να ενεργοποιηθεί".

Ο Άρ. Κρεμμύδας, δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου, εκ των δέκα προσφευγόντων για τη διαφύλαξη του Φαληρικού Όρμου, υπογραμμίζει: "Φοβόμαστε ότι η μεταβίβαση των ακτών μας στην εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. συνεπάγεται εκποίησή τους εάν πωληθούν οι μετοχές της. Η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώσει με το παραλιακό μέτωπο με fast track διαδικασίες, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί τον δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης. Το χειρότερο είναι ότι θάλασσα έχουμε και θάλασσα δεν βλέπουμε. Με τα σχέδιά τους θα υψωθεί τείχος 9 - 10 μέτρων. Θέλουμε ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Στόχος, άλλωστε, τη προσφυγής μας είναι να απαιτήσουμε αυτό που η πολιτεία οφείλει στους πολίτες και ο χώρος, αντί να παραχωρηθεί στους ιδιώτες, να παραχωρηθεί στη νέα γενιά".

Στον Άλιμο, πέντε κάτοικοι εκ των οποίων δύο δημοτικοί σύμβουλοι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Η Γ. Καμπούρη, χημικός - περιβαλλοντολόγος, τονίζει: "Μας κλείνουν εντός των τειχών, ενώ ο δήμος είναι παράκτιος. Έχουμε δύο παραλίες ελεύθερες κι αν αυτές εκχωρηθούν σε ιδιώτες, δεν θα έχουμε καμία. Παλεύουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται για εμάς και τις επόμενες γενιές. Παλεύουμε για να μπαίνει η θαλάσσια αύρα στην πόλη μας, να έχουμε αέρα να ζήσουμε!".

Στη Γλυφάδα εκχωρούνται παράκτιοι αρχαιολογικοί χώροι 278 στρ., 2.000 μέτρα αιγιαλού στον Αγ. Κοσμά και 500 μέτρα θαλάσσιας ζώνης. Μεταξύ των δέκα προσφευγόντων είναι και ο Τ. Ταστάνης, δημοτικός σύμβουλος, που τονίζει: "Η προσφυγή στο ΣτΕ είναι απάντηση στην καθημερινή βαρβαρότητα, που εκφράζεται και με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Να σταματήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο την καταστροφή. Η προσφυγή στο ΣτΕ αποτελεί, εκτός από παρακαταθήκη, πολιτική πράξη αντίστασης για τις επόμενες γενιές. Γιατί κάποια στιγμή θα μας ρωτήσουν τα παιδιά μας 'τι κάνατε για τις ζωές μας, για τις θάλασσές μας;'. Είναι χρέος μας να παλέψουμε με κάθε τρόπο".

Στον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, όπου και ο δήμος προσέφυγε κατά των υπουργικών αποφάσεων με την οποία εκχωρούνται το δημαρχείο και 447,5 στρ. αρχαιολογικών χώρων και περιοχών Νatura, ο Θ. Ματόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, ένας από τους προσφεύγοντες, τονίζει: "Διαφωνούμε με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις παραλίες μας, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις τοπικές κοινωνίες και πιστεύει ότι είναι εμπόρευμα. Η προσφυγή μας για τη διαφύλαξη των παραλιών αφορά όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου. Αν εκποιηθούν, δεν θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Ήδη οι παραλίες μας έχουν υπερφορτωθεί σε επίπεδο χρήσης και τα οικοσυστήματα είναι στα όρια της εξαφάνισης. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και το ΕΛΚΕΘΕ".

Στο Κορωπί, ο Σταμάτης Κυριακάκης, ένας από τους πέντε προσφεύγοντες, τονίζει: "Χωρίς προοπτική για κάτι καλύτερο για όλους μας, η κυβέρνηση απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες μας. Το καλοκαίρι που μας πέρασε κατελήφθησαν οι μισές παραλίες με ομπρέλες. Του χρόνου τι θα γίνει; Κάποιοι κάνουν έργα αυθαίρετα πάνω στον αιγιαλό και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Ο δήμος μάς λέει ότι φταίει το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΑΙΠΕΔ ο δήμος. Εμείς ζητάμε οι παραλίες να βρίσκονται υπό τη διαχείριση του δήμου. Θέλουμε να γίνει ήπια ανάπτυξη και η χωροθέτηση δραστηριοτήτων να γίνεται λελογισμένα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες".

Στον Δήμο Σαρωνικού, ο αγώνας κρατάει πάνω από 10 χρόνια. Προσφυγή κατέθεσαν τριάντα πέντε κάτοικοι και 10 δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων η Αγγ. Ράπτη, που εξηγεί: "Ειδικά οι Αλυκές Αναβύσσου, που παραχωρήθηκαν στην Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. είναι υδροβιότοπος και από τον νόμο είναι πρώτης προτεραιότητας για την προστασία τους. Αφού το κράτος τις αναγνωρίζει ως τέτοιες, εμείς ασκούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να τις προστατεύουμε για εμάς και τα παιδιά μας!".

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου