Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Προσλήψεις από το παράθυρο στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης - αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Τρεις τουλάχιστον εργαζόμενους αναλαμβάνει να διαθέσει στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) με την επωνυμία «ΣΙΤΙ-ΖΩ» για την «Παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών στα ΚΑΠΗ του δήμου».
 
Τα άτομα αυτά, θα απασχοληθούν ως συνοδοί των ατόμων της Γ’ ηλικίας στους διάφορους φορείς προκειμένου να εξυπηρετηθούν για τις ανάγκες τους όπως: θέματα υγείας, ασφαλιστικά θέματα, συνταξιοδοτικά θέματα, ακόμα και εξυπηρέτησής τους για καθημερινές ανάγκες όπως αγορές τροφίμων και φαρμάκων, πληρωμές λογαριασμών κ.λπ.

Επιπλέον θα καλύψουν συμπληρωματικά διάφορες άλλες ανάγκες των χώρων των ΚΑΠΗ, όπως και την υποστήριξη από πλευράς ηλεκτρονικών και οπτικοακουστικών μέσων των εκδηλώσεων που οργανώνουν τα ΚΑΠΗ και τα άτομα της Γ’ ηλικίας είτε στις αίθουσες των ΚΑΠΗ, είτε στις αίθουσες εκδηλώσεων του Δήμου, χώρους στους οποίους τα ΚΑΠΗ υλοποιούν τις εκδηλώσεις τους.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 5ης Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων δήλωσε την αντίθεση των εργαζομένων στις προσλήψεις μέσω Κοιν.Σ.Επ. σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση είχε και άλλες επιλογές με μεγαλύτερη οικονομία για το δήμο.

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Κορτζίδης χαρακτήρισε τις Κοιν.Σ.Επ  μια μορφή ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των υπηρεσιών του δήμου.

Ο Γιάννης Μαραγκός, σημείωσε ότι το αντικείμενο το οποίο περιγράφεται στη σύμβαση είναι ταυτόσημο με τη «Βοήθεια στο Σπίτι» με τη διαφορά ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε μοναχικά ηλικιωμένα άτομα ενώ το αντικείμενο της σύμβασης απευθύνεται γενικά στα μέλη των ΚΑΠΗ τα οποία είναι αυτοεξυπηρετούμενα. Ρώτησε δε  κατά πόσο τα ΚΑΠΗ πραγματοποιούν εκδηλώσεις οι οποίες χρειάζονται εξειδικευμένο χειριστή οπτικοακουστικών μέσων - ηλεκτροτεχνίτη, θέση η οποία περιγράφεται στη σύμβαση.

Ο δήμαρχος κ. Κωνσταντάτος στην τοποθέτησή του δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει τις Κοιν.Σ.Επ. διότι όπως  δήλωσε το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παράγει έργο. Αναφερόμενος στο θέμα του ηλεκτροτεχνίτη είπε ότι θα τον χρησιμοποιήσει για τη λειτουργία του ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.

Εκτός από την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση των οργανωμένων υπηρεσιών των δήμων οι Κοιν.Σ.Επ. νομιμοποιούν τις  προσλήψεις εργαζομένων από το παράθυρο αφού δεν υπάγονται στα κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Λίγους μήνες πριν το θέμα βρέθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή δηλώσεις του Λ. Ρακιντζή καθώς μεγάλος αριθμός  προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν σε έργα χιλιάδων ευρώ μεταξύ δήμων και Κοιν.Σ.Επ. ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους. Κοινός παρονομαστής είναι η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των κονδυλίων από τα δημοτικά ταμεία και η έμμεση πρόσληψη, διά των Κοιν.Σ.Επ., εργαζομένων με διαδικασίες... εξπρές.

Η απόφαση δημάρχου για την απ΄ευθείας ανάθεση. 


Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου