Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«Όχι» Κομισιόν για χρηματοδότηση των έργων σε Πανεπιστημίου και Φαληρικό Δέλτα

Η απένταξη των δυο έργων από το ΕΣΠΑ έρχεται κατόπιν σχετικού τελεσιγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, σύμφωνα με «Το Βήμα
της Κυριακής», έκρινε πως τα δυο έργα είναι «διακοσμητικά» τη στιγμή που υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και περιορισμένες δυνατότητες.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έκρινε πως τα δύο έργα δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα, τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι απεντάσσονται.

Απεντάσσονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα τη περιόδου 2014-2020 τα έργα πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου και ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής».

Η απένταξη των δυο έργων από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, έρχεται κατόπιν σχετικού τελεσιγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», η Κομισιόν έκρινε πως τα εν λόγω έργα είναι «διακοσμητικά» και δεν είναι δυνατόν να συγχρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια τη στιγμή που εκκρεμεί η κατασκευή σημαντικών υποδομών και η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων της χώρας.

Ειδικά για την περίπτωση της Πανεπιστημίου, όπου θα γινόταν και επέκταση της γραμμής του τραμ, η Κομισιόν φέρεται να κρίνει πως πρόκειται για «περιττό» έργο, καθώς συμπίπτει με τη γραμμή του Μετρό.

Η απόσυρση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σημαίνει πως η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα και η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου κατά πάσα πιθανότητα «παγώνουν», καθότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εθνικοί πόροι για την υλοποίησή των έργων.
 

Όχι απένταξη, νέα κατάθεση
 
Πηγές του υπουργείου Υποδομών υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έκρινε πως τα δύο έργα -που επρόκειτο να δημοπρατηθούν έως το τέλος του έτους- δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι απεντάσσονται.

«Γιατί κάποιοι βιάζονται να απεντάξουν τα έργα;» ερωτούν, ενώ προσθέτουν ότι οι φάκελοι των έργων θα υποβληθούν εκ νέου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τη χρηματοδότησή τους «σε έξι μήνες από σήμερα».

Κατά τις ίδιες πηγές, η Κομισιόν θεώρησε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση άλλων έργων, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων.

Πηγή: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου