Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

“Κτήμα Τράχωνες” ελεύθερο στους πολίτες

Το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, για άλλη μια φορά ενημερώνει τους Πολίτες του Αλίμου, ως οφείλει, για την κατάσταση του κτήματος και δηλώνει απερίφραστα ότι θα αγωνιστούμε μαζί ώστε αυτό το ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κομμάτι γης να παραμείνει ελεύθερο για τους Πολίτες και συγχρόνως να κηρυχτεί αμέσως αρχαιολογικό πάρκο και χώρος αναψυχής και περιπάτου εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Το κτήμα των ΤΡΑΧΩΝΩΝ (ή αλλιώς Γερουλάνου) είναι μια περιοχή υψηλού αισθητικού κάλλους και ένα από τα τελευταία πλέον σημεία του Λεκανοπεδίου της Αθήνας που διατηρεί ακόμα όλα τα παλιά χαρακτηριστικά του Αττικού τοπίου.

Για τον λόγο αυτόν, οι κάτοικοι της περιοχής, χρόνια τώρα, αγωνιζόμαστε ώστε αυτός ο χώρος των 108 περίπου στρεμμάτων να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός τόπος, χώρος πρασίνου και υψηλού κάλλους, ώστε να τον χαίρονται και να τον απολαμβάνουν όλοι.


Σήμερα, είναι περισσότερο επιβεβλημένη η ανάγκη, το κτήμα να αποδοθεί ελεύθερο στους Πολίτες της πόλης μας, καθότι ξεπουλιούνται το Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου καθώς και όλο το Παραλιακό Μέτωπο του Δήμου μας, αποκλείοντας τους Δημότες του Αλίμου και της Αθήνας από τις παραλίες, εγκλωβίζοντάς τους έτσι εντός των τειχών…



Μια σύντομη ιστορική αναδρομή σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος, αποκαλύπτει πως διαχρονικά υπεξαιρούνται ή/και υποκλέπτονται τα «ιερά και όσια» του Λαού μας:

Το 1918 το υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί, κατά χρήση, το κτήμα στον Μαρίνο Γερουλάνο, με σκοπό τη συστηματική δενδροκομική καλλιέργειά του. Στις 14 Ιουλίου 1934, ο Μ. Γερουλάνος παραχωρεί μέρος αυτής της έκτασης στην εταιρία «Κτήμα Τράχωνες – ΑΕ Γεωργικών Προϊόντων και Κτηματική», της οποίας ήταν ο ίδιος ιδρυτικό μέλος. Μ’ άλλα λόγια έκανε δώρο στον εαυτό του δημόσια περιουσία! Αυτή η παράνομη ενέργεια όχι μόνο δε διώκεται, αλλά νομιμοποιείται κιόλας επί κατοχικής κυβέρνησης, με απόφαση του τότε υφυπουργού Γεωργίας Γ. Μπαμπούκα, στις 29 Μαΐου 1943, και είναι από τις λίγες αποφάσεις που δεν αναιρέθηκαν μετά τον Πόλεμο. Το 1952 η οικογένεια Γερουλάνου ήρθε σε συμβιβασμό με το Ελληνικό Δημόσιο για την αλλαγή χρήσης του εν λόγω κτήματος από “καλλιέργειας” σε αστική, πληρώνοντας 500.000.000 δραχμές και άλλα 15% επί της αξίας της εκάστοτε πωλούμενης εκτάσεως (συν φόρο μεταβίβασης), μεταβιβάζοντας 120 στρέμματα περίπου χωρίς αποζημίωση για το Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το 1992 αυτή η καταπατημένη δημόσια έκταση αγοράζεται από την εταιρία Makro Cash And Carry έναντι του ποσού των 2,9 δισ. δραχμών. Προϋπόθεση, όμως, για να δοθεί το ποσό είναι να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα υπαγωγής της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης, σε δύο χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου. Στην περίπτωση, που δεν εκδοθεί το Π.Δ. εντός των παραπάνω χρονικών ορίων, το κέρδος “περιορίζεται” στα 2,5 δισ.! Πράγματι, με την υπ’ αριθ. 80354/1992 απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Αχιλ. Καραμανλή (Φ.Ε.Κ. 945 Δ/1992) το κτήμα εντάσσεται στο σχέδιο Πόλης! Αργότερα, με το υπ’ αριθ. 101341/8108/1995 Π.Δ. αίρεται η ένταξή του, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των Κατοίκων του Δήμου μας. Έκτοτε διάφορες δημοτικές αρχές του Δήμου μας έκαναν προσπάθειες επαναφοράς των σχεδίων επανένταξης του κτήματος, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους οικοδόμησης – καταστροφής του. Πρόσφατα, η εταιρεία Macro εξαναγκάστηκε από τη δικαιοσύνη (έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων του Δήμου μας) να επιτρέψει, δύο φορές το μήνα και συγκεκριμένα κάθε πρώτη και τρίτη Πέμπτη κάθε μήνα, την είσοδο των Πολιτών στο εν λόγω κτήμα για τον εκκλησιασμό τους.


Στο κτήμα έχουν εντοπιστεί 30 προγεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.Χ. αιώνα και υπάρχουν ίχνη τειχών του 8ου π.Χ. αιώνα. Επίσης, υπάρχει το χαρακτηρισμένο διατηρητέο βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου, χτισμένο τον 11ο μ.Χ. αιώνα σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς και η οικία Γερουλάνου. Στη νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει περίβολος μυκηναϊκής εποχής. Το ρέμα “Τράχωνες” διασχίζει το κτήμα και όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση, ιδιαίτερου δασικού ενδιαφέροντος. Τέλος, αρχαιολόγοι της Β” Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τοποθετούν εντός του κτήματος το κέντρο του αρχαίου Δήμου Ευωνύμου και σημειώνουν ότι εκεί ανήκει και το αρχαίο θέατρο (τετράγωνο και ένα από τα αρχαιότερα) που έχει αποκαλυφθεί στην οδό Αρχαίου Θεάτρου, σε μικρή απόσταση από τα ανατολικά όρια του κτήματος.

Καλούμε τους Πολίτες του Αλίμου να ενισχύσουν τον αγώνα αυτό με την παρουσία τους στην πανήγυρη του βυζαντινού ναού Εισοδίων Θεοτόκου Αλίμου στις 20 και 21 Νοεμβρίου.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 Πρωί
9.30 – 2 μ.μ. Ξενάγηση σε μαθητές και πολίτες στον Βυζαντινό Ι. Ναό
Απόγευμα
4-5 μ.μ. Μέγας Εσπερινός και αρτοκλασία


Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 Πρωί
7.00 – 9.30 π.μ. Θεία Λειτουργία
9.30 – 2.30 μ.μ. Ξενάγηση σε μαθητές και πολίτες στον Βυζαντινό Ι. Ναό
Απόγευμα
4.00 – 5. 00 μ.μ. Eσπερινός, Παράκληση


Πηγή: anokatostokalamaki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου