Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Γ. Κατρούγκαλος: «Εκλογές μέχρι τον Μάρτιο και ξεκινά ντόμινο πολιτικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη» - συνέντευξη

γράφει η Ντίνα Μπατζιά

«Από σήμερα, το νωρίτερο, μέχρι το Μάρτιο το αργότερο, θα σταματήσουν να καταστρέφουν τη χώρα. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει ντόμινο πολιτικών αλλαγών στην Ευρώπη», προβλέπει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως για να πετύχει η ιστορική ευκαιρία που δίδεται, πρέπει να έχει στήριξη από τα κάτω.

"Ενα θαύμα τους σώζει, οι μέρες τους είνα μετρημένες, θα' ναι Φλεβάρης, θα είναι Μάρτης, δεν αντέχει πια η ελληνική κοινωνία", σχολιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος.

"Προβλέπω πως ο Μάρτης θα ξεκινήσει ένα ντόμινο πολιτικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη, με δεύτερη την Ισπανία, ακριβώς γιατί και οι υποκειμενικές συνθήκες είναι ώριμες -δεν αντέχουν άλλο οι λαοί να κυβερνώνται όπως πρώτα, ούτε καν οι ελίτ-  και γιατί και οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες, αφού η συνέχιση αυτών των πολιτικών διαλύει την Ευρώπη.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

Μπορεί να έχουμε και ραγδαίες εξελίξεις. Γιατί αν πράγματι η τρόικα πιέσει την κυβέρνηση να ανακαλέσει το νομοσχέδιο των 100 δόσεων, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν βουλευτές που δεν θα θελήσουν να αυτοεξευτελιστούν σε τέτοιο βαθμό. Η πρόβλεψή μου είναι από σήμερα μέχρι το Μάρτιο. Πάντως το αργότερο σημείο που θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τη χώρα είναι μέχρι το Μάρτιο, δεν έχουν άλλα περιθώρια".

Ο ευρωβουλευτής μιλά για την συνάντηση τρόικας - κυβέρνησης στο Παρίσι, τις πιέσεις των δανειστών και τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας:


"Η τρόικα, αυτό το σύστημα εξουσίας στην Ευρώπη, πάντα τα ίδια θέλει, μια εφαρμογή πολιτικών λιτότητας που δεν διαλύει μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και τις δικές τους κοινωνίες, ακόμη και στη Γερμανία που ως χώρα κερδίζει από τη κρίση, οι εργαζόμενοι χάνουν, την τελευταία 15ετία τα εισοδήματά τους ή είναι σταθερά ή υποχωρούν.  Εδώ βέβαια, εφαρμόσθηκε συμπυκνωμένος φιλελευθερισμός, σε συμπυκνωμένο χρόνο." 

Η διαφορά με το 2012 είναι  πως, το 2012 τα έδωσαν όλα, έπαιξαν το μεγάλο χαρτί του φόβου για να τρομάξουν τον έλληνα πολίτη και να φέρουν τους δικούς τους ανθρώπους στην εξουσία. Τώρα ξέρουν πως ότι και να κάνουν είναι αντιπαραγωγικό. Δεν μπορούν να κρατήσουν πια το σύστημα Σαμαρά - Βενιζέλου, το σύστημα της διαπλοκής στην κυβέρνηση. Γι' αυτό δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν κάποια υποχώρηση, θα επιμείνουν μέχρι το τέλος σκληρά, ξέροντας ότι έρχεται η επόμενη κατάσταση και θέλοντας να προειδοποιήσουν κι εμάς ότι δεν θα είναι ελαστικοί μαζί μας.

Γι' αυτό και μεις πρέπει να έχουμε λάβει τα μέτρα μας, να μην περιμένουμε απλώς την κυβερνητική αλλαγή, να ξέρουμε πως οτιδήποτε καλό γίνει στη χώρα μας θα γίνει μόνο αν κι εμείς ενδιαφερθούμε, κατεβούμε στους δρόμους να απαντήσουμε στους έξω, να στηρίξουμε τα θετικά.

Η λογική της ανάθεσης ποτέ δεν λύνει τα ζητήματα. Εγώ είμαι βέβαιος πως έρχεται κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο όμως πιστεύουμε πως αρκεί αυτή η κυβερνητική αλλαγή για να λυθούν τα θέματά μας, αυταπατώμεθα. Το λέει κι ο Ασημάκης Πανσέληνος "Η σωτηρία είναι επικερδής επιχείρηση για τον σωτήρα". Να κάνουμε την αναγκαία κυβερνητική αλλαγή, αλλά από κει και πέρα να ζωντανέψουμε ένα κίνημα που δεν είναι και στα καλύτερά του, που είναι πολύ πιο κάτω από τις απαιτήσεις των καιρών.

Η αλλαγή που θα γίνει το επόμενο διάστημα είναι ιστορικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Το σύστημα αυτό της Μέρκελ θα πέσει να μας τσακίσει, κι εμείς θα πρέπει να ξέρουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί
η φορά των πραγμάτων είναι με το μέρος μας: οι κοινωνίες δεν αντέχουν, τα πολιτικά συστήματα παντού αποσταθεροποιούνται, αλλά για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε διαφορετικές πολιτικές δεν αρκεί μόνο το πρόγραμμα, χρειάζεται και στήριξη από τα κάτω. 

Αναφερόμενος στην άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, λέει πως οι πολιτικές λιτότητας διαλύουν και την κοινωνική συνοχή και τα πολιτικά συστήματα. Εδώ, δεν έχει πάρει αυτό τον ξενοφοβικό χαρακτήρα κι η μεγάλη ελπίδα είναι ότι εμείς ήμασταν οι πρώτοι με άνοδο της Αριστεράς. Ήδη οι Podemos στην Ισπανία κερδίζουν έδαφος.

Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου