Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Γιατί η ISIS θέλει απελπιστικά την Κομπανί;


Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και γενναιότητα η ηρωική αντίσταση των Κούρδων στην Κομπανί. Νέες σφοδρές συγκρούσεις είχαμε και χθες στην πόλη όπου, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν νέα επίθεση, προσπαθώντας να καταλάβουν το μοναδικό
φυλάκιο με την Τουρκία που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η νέα επίθεση έχει στόχο να μην μπορέσουν να περάσουν οι Πεσμεργκά μέσα στην Κομπανί. Από το πρωί οι Κούρδοι έχουν καταστρέψει δύο μεγάλα φορτηγά του Ισλαμικού κράτους, από αυτά που χρησιμοποιούν για επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ 17 τζιχαντιστές έπεσαν νεκροί ενώ, συνολικά τις τελευταίες ώρες, έχουν σκοτωθεί 38 από τα πυρά των Κούρδων.

Κατά την διάρκεια της νύχτας οι συμμορίες του ISIS πραγματοποίησαν γενικευμένη επίθεση η οποία, αποκρούστηκε από τους μαχητές και τις μαχήτριες των YPG/YPJ, αναγκάζοντάς τες να υποχωρήσουν στα περίχωρα της πόλης.

Τουλάχιστον εκατό τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σκοτώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες σε μάχες με τις Κουρδικές Δυνάμεις στη Συριακή πόλη Κομπανί και τα περίχωρά της, ενώ στη Βορειοδυτική Συρία, ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα, προσπάθησαν να καταλάβουν σήμερα, έπειτα από ημέρες μαχών, το τελευταίο προπύργιο των υποστηριζόμενων από τη Δύση ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου που άρχισε η μεγάλη επίθεση του ΙΚ (ISIS), στην περιοχή της Κομπανί, στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 576 τζιχαντιστές, 361 μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας) και των συμμάχων τους και 21 άμαχοι, δηλαδή συνολικά 958 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Κουρδικές Δυνάμεις μάχονται να διατηρήσουν την πόλη στην κατοχή τους, με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους να επιδιώκουν μανιασμένα να την κάνουν δική τους.

 
Στην Τουρκία φυλακισμένοι αντάρτες του ΡΚΚ και του PAJK συνεχίζουν την απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στη συνεχιζόμενη αντίσταση στην Κομπανί και ενάντια στην πολιτική της Τουρκικής κυβέρνησης. Η Deniz Kaya παρουσίασε μία ανακοίνωση των κρατουμένων που αναφέρουν ότι: «Θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας όσο ο κίνδυνος  της Γενοκτονίας αιωρείται πάνω από την Κομπανί,  έως ότου η Τουρκική Κυβέρνηση ανοίξει το διάδρομο βοήθειας προς την πόλη και για όσο, συνεχίζετε η συνεργασία της Τουρκικής κυβέρνησης με τις συμμορίες του ISIS».

Γιατί, όμως το ISIS θέλει σαν τρελό την πόλη Κομπανί στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας;

Η πόλη Κομπανί βρίσκεται στο Συριακό Κουρδιστάν, στα σύνορα με την Τουρκία. Η μικρή αυτή Κουρδική πόλη των 45.000 κατοίκων, κατοικείται από Κούρδους, Άραβες, Τουρκμένιους και Αρμένιους. Πήρε το όνομά της από τη Γερμανική Σιδηροδρομική Εταιρεία η οποία, κατασκεύασε το σταθμό στην πόλη, που ήταν μία ενδιάμεση στάση στη γραμμή Ικόνιο - Βαγδάτη.

Α) Αν το ISIS ελέγξει την πόλη, θα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Τουρκία γιατί η Κομπανί, θεωρείται το κατώφλι του Ισλαμικού Κράτους για να βρει την έξοδο προς την Ευρώπη.  Σύμφωνα με τον Αμερικανό Σύμβουλο Ασφαλείας,  Tony Blinken, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει αυτή τη στιγμή το 40% της πόλης. Η μαύρη σημαία του ISIS κυματίζει σε διάφορα σημεία τη πόλης, ενώ οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα μέσα στους δρόμους και τα σπίτια της πόλης! Η στάση μάλιστα των Τουρκικών Στρατευμάτων, που στέκουν από απλοί παρατηρητές έως “ουδέτερα φίλα κείμενοι στην ISIS”, χωρίς να προστρέχουν για υποστήριξη στους Κούρδους και Σύριους μαχητές, έχει εξεγείρει τους Κούρδους της Τουρκίας, με αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις με νεκρούς και τραυματίες.

Β) Στην Κομπανί είναι θεσπισμένη δια νόμου η ανεξιθρησκία! Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Άθεοι, συνυπάρχουν αρμονικά!

Γ) Λειτουργεί η Άμεση Δημοκρατία ως πολίτευμα!

Δ) Σέβονται τις ατομικές ελευθερίες και

Ε) Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία τους είναι πολύ πιο ψηλά από την οποιαδήποτε “Προηγμένη, Δυτική Χώρα…”

Τι ειρωνεία! Η “πολιτισμένη” νεοφιλελεύθερη Δύση του «τέλους της ιστορίας» δεν στηρίζει ένα μαζικό Εθνικό Απελευθερωτικό Αντάρτικο, με αριστερό προσανατολισμό, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες, στις διαφορετικές θρησκείες, στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, και προσπαθεί να βάλει φρένο στις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας που φέρνουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των ισχυρών αυτού του κόσμου…

Οι Κούρδοι παραμένουν μέχρι σήμερα ένας από τους πιο αδικημένους, ιστορικά, λαούς, με πληθυσμό που υπολογίζεται κοντά στα 40.000.000, διασκορπισμένο στην Τουρκία, στο Ιράκ, στο Ιράν και στη Συρία. Στην Τουρκία βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι όπου, σύμφωνα με τούρκικες πηγές, ζουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Κούρδων, όπως αναφέρει και η τελευταία απογραφή. Στο Ιράκ, οι Κούρδοι υπολογίζονται πάνω από 4 εκ. , στο Ιράν, κοντά στα 10 εκ. και στη Συρία, που βρίσκεται με έντονο τρόπο στο προσκήνιο, πάνω από 3 εκατομμύρια κυρίως στην περιοχή της Rojava. Σ’ αυτές τις χώρες προσδιορίζεται και εδαφικά η περιοχή του Κουρδιστάν, με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει στην Τουρκία. Στις περιοχές της Τουρκίας που αναφέρονται σε αυτή την γεωγραφική περιοχή το Κουρδικό Στοιχείο αποτελεί την πλειοψηφία σε ποσοστό 95% ενώ, εκατομμύρια Κούρδοι έχουν εκτοπιστεί με διάφορους τρόπους, κατοικώντας πλέον σχεδόν σε ολόκληρη την Τουρκική Επικράτεια. Κούρδοι πρόσφυγες επίσης, διαμένουν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Αζερμπαιτζάν, Γεωργία κλπ.) αλλά και στο Λίβανο κατά δεκάδες χιλιάδες, ενώ είναι γνωστό, ότι αρκετοί έχουν μεταναστεύσει σε χώρες της Ευρώπης. Χρόνια ολόκληρα αγωνίζονται χωρίς να βρεθούν σε κανένα σχέδιο που να τάσσεται υπέρ του αιτήματός τους για ανεξάρτητο κράτος. Στην πραγματικότητα στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού, γλώσσας, κουλτούρας και εκπαίδευσης, είτε αυτό αφορούσε και αφορά την Τουρκία του ΝΑΤΟ, είτε τα αντίπαλα (στο ΝΑΤΟ και μεταξύ τους) καθεστώτα του Ιράν και του Ιράκ,  είτε το πάλαι ποτέ Μπααθικό καθεστώς του Άσαντ στη Συρία. Η μοναδική εξέλιξη που διαφοροποίησε τα πράγματα ήταν η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και η μετέπειτα ανάγκη τους να μπορέσουν με κάποιο τρόπο να ελέγξουν και να στηρίξουν την ασταθή κατάσταση του νέου καθεστώτος που εγκαθίδρυσαν.

Οι Ταλιμπάν στηρίζουν το ISIS 

Την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξέφρασαν πρόσφατα οι Ταλιμπάν του Πακιστάν:«Αδέρφια μας, είμαστε περήφανοι για τις νίκες σας (...) Οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου έχουν μεγάλες προσδοκίες από εσάς. Είμαστε μαζί σας, θα σας προσφέρουμε τους Μουτζαχεντίν μας και κάθε δυνατή βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός τους.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σημαίες του Ισλαμικού Κράτους έχουν εμφανιστεί πρόσφατα και σε διαδηλώσεις που έγιναν υπέρ του στο Ινδικό τμήμα του Κασμίρ...

Η ιστορία, επαναλαμβάνεται τραγικά ως φάρσα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου