Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Π. Φάληρο: Ενημέρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου - Sea park, Coca cola, ΜΚΟ & ΠΕΔΥ

Περισσότερες από 6 ώρες κράτησε άλλο ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο Παλαιό Φάληρο, καθώς τα θέματα της ημερήσιας Διάταξης ξεπέρασαν τα 100 (συγκεκριμένα 104).

Ο μεγάλος αριθμός των ζητημάτων σε συνδυασμό
με το βαθμό σοβαρότητας αυτών, προκάλεσε τα παράπονα σύσσωμης την αντιπολίτευσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με 25 συμβούλους!
 
Τα θέματα που ξεχώρισαν φυσικά αφορούσαν την παράταση της μίσθωσης για το «SEA PARK» (καφετέρια στο πάρκο του Φλοίσβου), η υπογραφή εκ νέου μνημονίου συνεργασίας με την ΜΚΟ «Άνοδος», όπως επίσης το πρόγραμμα Πρόληψης Παιδικής Παχυσαρκίας «Παιδειατροφή» και η μείωση στις μισθώσεις των κυλικείων.

Μερκουράκης για «Άνοδο»: Η αλληλεγγύη απαιτεί θεσμική και οικονομική κάλυψη από το Δήμο.

Καταψήφισε σύσσωμη η ΡΑΚ την πρόταση για ανανέωση της συνεργασίας του Δήμου με την ΜΚΟ «Άνοδο», καθότι η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να παράσχει εγγυήσεις για τη διακοπή του προγράμματος σταδιακά και την αντικατάστασή του από Δημοτικές Δομές.

 «Δεν μας ενδιαφέρει να μηδενίσουμε τις όποιες προσπάθειας, όμως υπάρχουν ζητήματα και πρέπει να τεθούν, καθότι εκτιμούμε πως δε μπορεί μια ΜΚΟ να αποτελεί την κύρια έκφραση της κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο μας» ανέφερε αρχικά ο επικεφαλής της ΡΑΚ, Κώστας Μερκουράκης για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Να προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε περισσότερο την τοπική κοινωνία. Αυτό όμως απαιτεί δομές και συγκεκριμένη στόχευση από μεριάς του Δήμου και τόσο η επιλογή των ΜΚΟ, όσο και το μήνυμα της ανάθεσης της αλληλεγγύης, που στέλνουμε στην κοινωνία με αυτή την επιλογή, δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.



Στο σημείο εκείνο, ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης διέκοψε τον κ. Μερκουράκη κάνοντας αναφορά στις δραστηριότητες της ΜΚΟ και εκθειάζοντας το έργο της «προς κάποιους ενδεείς» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας του Δήμου με την ΜΚΟ.

Ο κ. Μερκουράκης με αφορμή τη διακοπή του Δημάρχου σχολίασε: «Ζούμε δυστυχώς σε μια εποχή φτωχοποίησης της κοινωνίας. Κι εμείς εκτιμούμε πως ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι πίσω από τις ανάγκες. Και πώς να γίνει διαφορετικά αφού οι ΜΚΟ έχουν ως μοναδική υποχρέωση να πιάσουν ‘τα νούμερα’ και όχι να λύσουν προβλήματα». «Ας συνειδητοποιήσουμε κ. Δήμαρχε επιτέλους, πως η αλληλεγγύη δεν αφορά κάποιους λίγους αναξιοπαθούντες» και πρόσθεσε:

«Και σας ρωτώ: Τι θα γίνει για παράδειγμα αν αύριο σκάσει ένα σκάνδαλο με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ και πέσει έξω; Ή τι θα γίνει αν σε 6 μήνες δεν καταφέρει η «Άνοδος» να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εξυπηρετεί καθημερινά; Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να καλύψουμε μια ανάγκη ή να κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα, αλλά να θέσουμε την αλληλεγγύη υπό τη θεσμική και οικονομική προστασία του Δήμου» κατέληξε.

Στην κουβέντα παρενέβη και ο αντιδήμαρχος κ. Φωστηρόπουλος που υπερασπίστηκε τη συνεργασία με τη ΜΚΟ και στάθηκε στα θετικά της σημεία. Παράλληλα, σχολίασε και τα ερωτήματα του κ. Μερκουράκη για πιθανή διακοπή της συνεργασίας το επόμενο εξάμηνο, λέγοντας πως ο Δήμος προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και υπάρχει θέληση για επέκταση της συνεργασίας στο μακρύ μέλλον.
Ο ηγέτης της ΡΑΚ παίρνοντας ξανά το μικρόφωνο έκανε λόγο για «λογικό κενό», καθώς όπως είπε: «Αν προετοιμάζεστε για το ενδεχόμενο διακοπής της συνεργασίας γιατί αγνοείται τους προβληματισμούς μας και γιατί αρνείστε τις προτάσεις μας; Εκτός κι αν δεν προετοιμάζεστε με σοβαρούς όρους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο…»
Για το ζήτημα της ψηφοφορίας, ο νεαρός Δημοτικός Σύμβουλος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να δεσμευτεί πως «θα αναλάβει να οργανώσει τις απαραίτητες δομές». «Αν εκμεταλλευτείτε το 6μηνο της παράτασης που ζητάτε να ψηφίσουμε για να δημιουργήσετε τις απαραίτητες δομές, έτσι ώστε να σταματήσουμε τη συνεργασία με τη ΜΚΟ, θα ψηφίσουμε τη συνέχιση της συνεργασίας», για να λάβει την αρνητική απάντηση της συμπολίτευσης.
Μπίτσικας: Η Coca Cola χορηγός σε πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία;
Αρνητικά απάντησε η ΡΑΚ στο ζήτημα της συνέχισης του Προγράμματος Πρόληψης Παιδικής Παχυσαρκίας «Παιδειατροφή» για το χρονικό διάστημα 2014-2017. Ο κ. Μπίτσικας ως γιατρός αλλά κι ως εθελοντής στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας πως: «Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, κυρίως χάρη στην άοκνη
εργασία, αλλά και στις ιδιαίτερες ικανότητες που επέδειξε η κ. Ελένη Παπαδοπούλου».

«Δεν μπόρεσα να εξηγήσω γιατί το συντονισμό αυτού του έργου δεν τον ανέλαβε κάποιος από τους αδιαμφισβήτητους θεσμικούς επιστημονικούς φορείς, από τους πολλούς που διαθέτει ευτυχώς η χώρα μας, όπως το Υπουργείο Υγείας, η ΕΣΔΥ, το ΕΚΕΔΙ, η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε συνεργασία με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, το ΕΚΠΑ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κλπ.» σημείωσε ρητορικά για να προσθέσει με νόημα:

«Έμεινα με την απορία ποιος βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα και ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός του. Στην επιστολή που απέστειλε η «Παιδειατροφή-Nostus» προς το Δημοτικό Συμβούλιο και επισυνάπτεται στην εισηγητική έκθεση, αναφέρεται ότι ‘Χρυσός Υποστηρικτής του Προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ είναι το ίδρυμα της Coca- Cola’!»
«Είναι λοιπόν η Coca-Cola πίσω από την ‘Παιδειατροφή’ κ. Δήμαρχε; Η εμπλοκή της δημιουργεί τεράστιο ηθικό ζήτημα. Στους πρωταρχικούς στόχους ενός επιστημονικού προγράμματος κατά της παιδικής παχυσαρκίας είναι και το να αλλάξει με βιωματικές κυρίως μεθόδους τη συμπεριφορά των παιδιών (Αγωγή Υγείας) απέναντι στα αναψυκτικά, με κατεύθυνση την αποφυγή της κατανάλωσή τους. Είναι δυνατόν να δεχθούμε χορηγία για ένα τέτοιο πρόγραμμα από τον παραγωγό ενός κατεξοχήν ζαχαρούχου αναψυκτικού;», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, ο κ. Μπίτσικας κατέληξε: «Σας εγγυώμαι προσωπικά, ότι μπορούμε να πάρουμε άμεσα τις εγκυρότερες επιστημονικές συμβουλές, φυσικά δωρεάν, από οποιονδήποτε από τους θεσμικούς φορείς που ήδη σας ανέφερα! Μπορώ να αναλάβω προσωπικά να οργανώσω ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Σε 2 μήνες θα έχω έτοιμο σχεδιασμό και σε συνεργασία με το Δήμο μπορούμε να το προχωρήσουμε. Σας πληροφορώ ότι πολλοί από αυτούς τους φορείς ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες στα πλαίσια των ερευνητικών προγραμμάτων τους και ενθουσιάζονται με παρόμοιες προτάσεις, ειδικά όταν αφορούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Καταψηφίζουμε λοιπόν την πρόταση και σας προτείνουμε να βάλουμε την Αγωγή Υγείας των παιδιών μας σε άλλη ευρύτερη και στερεότερη βάση! Σε αυτή την προσπάθεια η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση θα είναι αρωγός».

Παρέμβαση Σύριγγα για το «Αγγελόπουλος»

Στις εγκαταστάσεις του γηπέδου «Αγγελόπουλος» αναφέρθηκε η κα Αργυρώ Σύριγγα, έχοντας επισκεφτεί τις τελευταίες μέρες το χώρο και με αφορμή το χρονίζον πρόβλημα και την πρόσφατη απόφαση «προμήθειας χλοοτάπητα» από την οικονομική επιτροπή.

«Γνωρίζετε τις στοιχειώδεις ελλείψεις που υπάρχουν; Γνωρίζετε αν το γήπεδο πληροί τις προϋποθέσεις για να έχει άδεια λειτουργίας; Επισκέφθηκα πρόσφατα το γήπεδο και πραγματικά θυμίζει ‘τρενάκι του τρόμου’. Ο χλοοτάπητας που συμφωνήσαμε να αλλαχτεί -αλλαγή που θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από 4-5 χρόνια, όταν και έληξε η εγγύηση- έχει σκιστεί κι έχει κάτσει το έδαφος από κάτω» σημείωσε αρχικά.

Η Δημοτική Σύμβουλος της ΡΑΚ συνέχισε λέγοντας: «Οι ελλείψεις είναι ουσιαστικές. Δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί, υπάρχει πρόβλημα στην περίφραξη του γηπέδου και μπαίνουν μέσα σκυλιά με αποτέλεσμα να χτυπάνε τα παιδιά κ να παθαίνουν σταφυλόκοκκο. Υπάρχει μια μόνο τουαλέτα η οποία είναι κλειστή γιατί δεν υπάρχει καθαρίστρια».

«Υπάρχει ιατρείο;» ρώτησε, για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου πως λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Τέλος, η κα Σύριγγα αναφέρθηκε στο συνορεύον γήπεδο μπάσκετ, όπου τις προάλλες ήταν γεμάτο νερό από τη βροχή και το καθάριζαν οι γονείς για να προπονηθούν τα παιδιά τους, επειδή δεν υπάρχουν υπάλληλοι.

Παράταση με… απώλειες για το SEA PARK

Το θέμα που μονοπώλησε το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν άλλο από την παράταση της μίσθωσης του εστιατορίου-αναψυκτηρίου, που βρίσκεται στο Πάρκο Φλοίσβου, αλλά και τη μείωση του μισθώματος κατά 20%!

Ένταση, συγκρούσεις αλλά και… αποχωρήσεις Δημοτικών Συμβούλων της Συμπολίτευσης είχε
το μενού της κουβέντας, καθώς σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όντας υποψιασμένοι, επέλεξαν να αποχωρήσουν πριν τη ψηφοφορία ή να απουσιάζουν από τη συνεδρίαση για να μη χρειαστεί να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα θέμα με οσμή σκανδάλου.


Υπέρ της παράτασης ψήφισαν τελικά μόλις 23 σύμβουλοι, σε σύνολο 41.

Το χορό των ερωτήσεων άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος της ΡΑΚ κ Γιαννης Μαυρομάτης, ο οποίος ρώτησε αν έχει δοθεί άλλη παραταση στο παρελθόν στην επιχείρηση για να εισπράξει την αρνητική απάντηση της συμπολίτευσης. Λίγο αργότερα όμως η απάντηση ανετράπη, καθώς όπως αποδείχτηκε είχε δοθεί παράταση στο παρελθον. Στη συνέχεια ο κ. Μαυρομάτης ρώτησε αν η παράταση σε συνδυασμό με τη μείωση του ενοικίου θεωρείτε νέα μίσθωση σύμφωνα με το νόμο, ωστόσο και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική!

Στη συνέχεια  στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κ. Μερκουράκης κάνοντας λόγο για «λάθος χειρισμούς που προκάλεσαν απώλεια εσόδων στο Δήμο». «Από το Δήμο θεώρησαν ορθώς, ότι η μίσθωση έληξε, οπότε βεβαίωσαν στον επιχειρηματία αποζημίωση χρήσης ίση με το διπλάσιο του μισθώματος και σύμφωνα με το μισθωτήριο συμβόλαιο. Ωστόσο έγινε λάθος στη διαδικασία και συγκεκριμένα δε συντάχθηκε πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής που να αποδεικνύει πως ο κ. Μαριόλης είτε δεν παρέστη, είτε αρνήθηκε να υπογράψει» τόνισε ο κ. Μερκουράκης για να ρωτήσει στη συνέχεια: «Ποιος ευθύνεται για αυτή την τυπική παράλειψη που στέρησε στο Δήμο έσοδα που δικαιούτο να λάβει;».

Παράλληλα, ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ σχολίασε και το μισθωτήριο συμφωνητικό διαφωνώντας στην παράταση της μίσθωσης καθότι «δυστυχώς ο επιχειρηματίας παρουσιάζεται αφερέγγυος». «Το συμφωνητικό αναφέρει: ‘Η διάρκεια της μίσθωσης […] να παραταθεί για άλλα 4 χρόνια εφόσον πληρούνται αθροιστικά οι πιο κάτω όροι: Α) Σωστή τήρηση όλων των όρων της συμβάσεως…’ Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο όρος δεν τηρείται με ευλάβεια από τον επιχειρηματία και με βάση αυτό αδυνατούμε να βάλουμε την υπογραφή σε παράταση».

Τέλος, ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε και στους ισολογισμούς της εταιρείας: «Με βάση τα δημοσιευθέντα στοιχεία στους ισολογισμούς προκύπτει ότι η «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ» έχει ζημίες και αρνητικά ίδια κεφάλαια από το 2009 έως το 2012, ενώ τα χρέη προς τρίτους και προς ασφαλιστικά ταμεία είναι δυσθεώρητα και προσεγγίζουν το 1.250.000. Παράλληλα, δεν έχουμε στη διάθεσή μας ισολογισμό για το 2013. Για ποιο λόγο;».

«Όλα αυτά μας προβληματίζουν ιδιαίτερα και εκτιμούμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι βιώσιμη κι άρα δε μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια σταθερή και γόνιμη συνεργασία για το μέλλον. Κατά συνέπεια καταψηφίζουμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής» κατέληξε.

Πυρ κατά βούληση από την Αντιπολίτευση

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και καταψήφισαν την πρόταση. Τόσο ο κ. Βασιλείου επικεφαλής της παράταξης ‘Μαζί για το Φάληρο’, όσο και ο κ. Τριάντος τόνισαν πως έχουν τοποθετηθεί σχετικά και στο παρελθόν, ωστόσο δεν άφησαν ασχολίαστο το θέμα.

Αντίθετα ο κ. Τριάντος μίλησε για υπόθεση που μπορεί να μετατραπεί σε «σκάνδαλο» για το Δήμο. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τον κρατάτε μέσα με κάθε τρόπο;» σχολίασε ο κ. Βασιλείου, ενώ υπερθεμάτισε για τους ισολογισμούς της εταιρείας που παρουσίασε ο κ. Μερκουράκης.

Στο ζήτημα του Sea Park ο κ. Πιτούλης που καταψήφισε την παράταση σημείωσε: «Μία παράλειψη της νομικής υπηρεσίας του δήμου δεν πρέπει να την καλύψουμε με άλλη λανθασμένη απόφαση. Τόνισε δε, πως αν και εφόσον προχωρήσει ο δήμος σε παράταση της σύμβασης «να εξασφαλίσει εγγράφως ότι δεν θα υπάρξουν διεκδικήσεις αποζημίωσης από τον εν λόγω επιχειρηματία όπου θα κληθούν οι δημότες να τον αποζημιώσουν».

Η παράταξη του ΚΚΕ με τον επικεφαλής κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως ο εν λόγω επιχειρηματίας παρουσιάζεται ασυνεπής τόσο ως προς το Δήμο, αλλά κι ως προς τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια πρότεινε να έρχεται το ζήτημα σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο να υπάρχει συνεχής έλεγχος για το εάν τηρεί τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στα ενοίκια, πρόταση που απέρριψε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια ψήφισε κατά της παράτασης της μίσθωσης, ενώ τόνισε πως θα αλλάξει την απόφαση του μόνο αν δει την εταιρεία να είναι συνεπής και να αποπληρώνει τα ενοίκια που χρωστά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μείωση στα κυλικεία μετά από παρέμβαση της ΡΑΚ

«Πολιτική απόφαση» ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της ΡΑΚ σχετικά με τη λήψη απόφασης περί των αιτημάτων μείωσης του ύψους του μισθώματος μερίδας σχολικών κυλικείων.

«Εμείς ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο
να πάρει ομόφωνη πολιτική απόφαση ώστε να γίνουν μειώσεις σε όλους όσους υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις» τόνισε ο κ. Μερκουράκης.

Από τη μεριά του, απαντώντας ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ Κορόμηλος επεσήμανε στο σώμα το νομικό πλαίσιο που απαγορεύει μειώσεις σε 4 κυλικεία (2 πρωτοβάθμιας και 2 δευτεροβάθμιας), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Φωστηρόπουλος.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΡΑΚ επανέλαβε πως ζητά «πολιτική απόφαση και ομοφωνία από το συμβούλιο», καθώς όπως είπε: «το νομικό πλαίσιο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άδικο και προκαλεί στρεβλώσεις».

«Οι νόμος προβλέπει μειώσεις για όσους νοίκιασαν τον Ιούνιο του 2010 και πιο πριν, ωστόσο είναι άδικος γι’ αυτούς που νοίκιασαν το 2011. Και τους μεν και τους δε η κρίση τους χτύπησε με την ίδια ένταση» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια από πλευράς Δημοτικής Αρχής μπήκε το δίλημμα «τι θα γίνει αν όλοι ζητήσουν μειώσεις; Τι θα γίνει αν ζητήσουν μειώσεις άνθρωποι που μπήκαν χθες;»

Μετά και από την τελευταία διευκρίνιση - απάντηση του κ. Μερκουράκη και αφού ακολούθησε σχετική παρέμβαση του Δημάρχου κ. Χατζηδάκη το σώμα υιοθέτησε την πρόταση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης ομόφωνα!

Μπίτσικας για ΠΕΔΥ εν μέσω… χειροκροτημάτων!

Το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων πολιτών απέσπασε ο Γιάννης Μπίτσικας, με το τέλος της προ ημερησίας παρέμβασης του για το ΠΕΔΥ. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ έκανε μια συνολική παρουσίαση του ιστορικού και των προβλημάτων του τοπικού παραρτήματος, μιας και ο ίδιος εργάζεται εκεί και γνωρίζει εκ των έσω τα ζητήματα. Παράλληλα, προχώρησε και σε προτάσεις που θα δώσουν λύση στα προβλήματα. Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση:

«Από το φθινόπωρο του 2010, μετά την εγκατάσταση στη Χώρα μας της τριμερούς εποπτείας (troika) άρχισε η συζήτηση για τη συγχώνευση των μονάδων υγείας του ΙΚΑ (τότε). Η συζήτηση έγινε συγκεκριμένη μετά τη διάλυση των δομών υγείας του ΕΟΠΥΥ (που διαδέχθηκε το ΙΚΑ ) και τη δημιουργία του ΠΕΔΥ το Μάρτιο 2014.

Καθοριστικό κριτήριο για τις όποιες αποφάσεις φαίνεται ότι θα έχει το κόστος λειτουργίας αυτών, κάτι που θα φέρει σε επισφαλή θέση τις μονάδες που στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια.

Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα την αξιολόγηση των δομών της υγείας με τα αδίστακτα και καταστροφικά νεοφιλελεύθερα κριτήρια, που έχουν δυστυχώς επικρατήσει στη Χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο αγαθό και συνάμα επένδυση στην ποιότητα ζωής του πολίτη. Θέλουμε οπωσδήποτε να παραμείνει στην Πόλη μας η μονάδα του ΠΕΔΥ (ΤΙ Π Φαλήρου), η μοναδική δημόσια δομή υγείας στο Π. Φάληρο.

Πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει, γιατί οι άλλες δομές υγείας στην Πόλη μας δεν μπορούν να καλύψουν ιδιαίτερα τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, που δυστυχώς αυξάνονται σε αριθμό καθημερινά. Τιμούμε ιδιαίτερα την εθελοντική προσφορά των συναδέλφων στα Δημοτικά Ιατρεία, όπως και την εργατικότητα του λοιπού προσωπικού εκεί, αλλά η παρουσία γιατρών στα Δημοτικά Ιατρεία είναι ανεπαρκέστατη ποσοτικά (καταθέτω στα πρακτικά το πρόγραμμα λειτουργίας τους).

Το ΤΙ ΙΚΑ Π.Φαλήρου ξεκίνησε ελπιδοφόρα το Μάϊο 2007, με 10 γιατρούς, που σύντομα έγιναν 15. Μετά την «μεταρρύθμιση» του 2014, καταστρεπτική όπως όλες οι υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, έμειναν μόνο 5 γιατροί, εκ των οποίων οι 3 έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν μετά το τέλος της δικαστικής μας διαμάχης με το Υπουργείο Υγείας. Τα στατιστικά στοιχεία των ετών 2009 και 2010 εντυπωσίασαν τους αρμοδίους και απέτρεψαν κάθε συζήτηση για πιθανή διακοπή λειτουργίας της μονάδας τότε.

Το Σεπτέμβριο 2010 λχ εξετάστηκαν 2.299 ασθενείς από 11 γιατρούς που υπηρετούσαν τότε,
ενώ το Σεπτέμβριο του 2014 εξετάστηκαν μόλις 1.309 ασθενείς. Ο σημερινός αριθμός είναι πολύ μικρότερος, γιατί οι γιατροί είναι πολύ λιγότεροι, αλλά ο νεοφιλελεύθερος κριτής θα αξιολογήσει μόνο τους αριθμούς, γιατί κατά τη δική του κρίση τα Ιατρεία δεν διαφέρουν από το Supermarket.Το οξύμωρο και συνάμα τραγικό είναι ότι στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης θα έπρεπε οι δημόσιες δομές υγείας να είναι σε θέση να εξυπηρετούν περισσότερους και όχι λιγότερους ασθενείς.

Στη γειτονική μονάδα του Αλίμου η κατάσταση είναι ανάλογα απογοητευτική, αλλά είναι περιέργως εντυπωσιακά καλύτερη στη Ν. Σμύρνη, όπου υπηρετούν 20 γιατροί σε 2 βάρδιες, πρωί και απόγευμα. Το πλέον εντυπωσιακό εν προκειμένω είναι ότι το ΤΙ Ν Σμύρνης απέχει από την κεντρική μονάδα της Καλλιθέας λιγότερο από 1000 μέτρα. Ήταν άραγε οι πιέσεις των τοπικών παραγόντων της Ν Σμύρνης πιο ισχυρές και πιο αποτελεσματικές; Συνεπώς προτείνουμε:

Πρώτον την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα επιδοθεί στην 1η ΥΠΕ και στο ΠΕΔΥ Καλλιθέας, με το οποίο θα απαιτούμε τη στελέχωση του ΤΙ Π Φαλήρου. Η πολυδιαφημισμένη προκήρυξη για πρόσληψη επικουρικών γιατρών προβλέπει 2 παθολόγους ή Γενικούς Γιατρούς για το Π Φάληρου.

Δεύτερον, πλανάται στην αίθουσα αυτή κ. Δήμαρχε το ερώτημα ποιό είναι το όραμα της 4ης θητείας σας. Η απάντηση που ψελλίσατε, ότι δηλαδή το όραμα είναι η διαχείριση του Δήμου στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, ασφαλώς δεν πείθει κανέναν, γιατί η διαχείριση είναι συμβατική υποχρέωσή σας.

Απόψε η ΡΑΚ θα σας προσφέρει το όραμα που αναζητάτε και μάλιστα όραμα ικανό να αποτελέσει την κατακλείδα της πολύχρονης παρουσίας σας στο δημαρχιακό θώκο: προτείνουμε να κατασκευάσετε ένα δημοτικό κτίριο, είτε εξ αρχής σε υφιστάμενο δημοτικό οικόπεδο, είτε διασκευάζοντας υφιστάμενο δημοτικό κτίριο, στο οποίο θα μπορούν να στεγαστούν όλες οι εκάστοτε δημόσιες δομές υγείας στο Δήμο μας. Εκεί θα μπορεί να στεγαστεί το ΤΙ ΠΕΔΥ, τα Δημοτικά Ιατρεία, αλλά και οι δομές της Περιφέρειας που αγωνιζόμαστε ήδη να δημιουργήσουμε. Οι ανάγκες σε επιφάνεια είναι 250 τμ σε έναν ή δύο το πολύ ορόφους, για 10 γιατρούς που πρέπει να εξασφαλίσουμε κατ’ ελάχιστον. Η επιγραφή που θα εντοιχιστεί με το όνομά σας, θα έχει αυτή τη φορά πραγματική αξία και μεγάλο ειδικό βάρος.

Καταθέτω στα πρακτικά τις τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία πολυϊατρείων (ΠΔ 84- ΦΕΚ 70/2001) με εφαρμοστική μελέτη για 10 συγκεκριμένα ιατρεία. Αν πράγματι ενδιαφέρεστε για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας δεν θα σπεύσετε να μου απαντήσετε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Σας καλώ να προβληματισθούμε για εξεύρεση λύσης προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, άλλοι Δήμοι έχουν ήδη προηγηθεί».

Σημειώνεται, πως παρά τα χειροκροτήματα του κόσμου, η Δημοτική Αρχή δεν υιοθέτησε το αίτημα για ομόφωνο ψήφισμα, ενώ δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν τοποθετήθηκε ούτε στο ζήτημα της στέγασης που θα μας εξασφάλιζε μόνιμη παρουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Δήμο μας.

Βασιλείου - Τριάντος για τα προβλήματα της καθημερινότητας

Στα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών εστίασε στην προ ημερησίας παρέμβαση της η παράταξη του κ. Βασιλείου «Μαζί για το Φάληρο». Ο επικεφαλής της παράταξης επεσήμανε τις μαζικές διαμαρτυρίες κατοίκων τις μέρες και ώρες που πραγματοποιούνται λαϊκές αγορές, καθώς προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με τα πάρκινγκ
και τα οχήματα των εμπόρων.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλείου μετέφερε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και στην Αγία Βαρβάρα, όπου όπως είπε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και τα πεζοδρόμια είναι σε κακά χάλια.

Τέλος, ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Τριάντος επανέφερε το ζήτημα του θεσμού του Δημότη, που όπως είπε προβλέπεται από τον Καλλικράτη, ωστόσο ο Δήμαρχος δεν το έχει υιοθετήσει. Παράλληλα, διάβασε αποσπάσματα από τη σχετική νομοθεσία, ενώ προανήγγειλε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης και ενεργοποίησης της Αντιπολίτευσης για να έρθει το ζήτημα σε ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί.

Πιτούλης για το ΔΑΚ και facebook στα προ ημερησίας





Για το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο μίλησε ο κ. Πιτούλης στις προ ημερησίας παρεμβάσεις του, λέγοντας πως: «Πρέπει να σταματήσει ο Δήμος να εισπράττει από τους δημότες είσοδο και να εισπράττει μόνο από τους μη δημότες. Εξάλλου τα έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου αναλογούν σε 8 άτομα την ημέρα, τα οποία δείχνουν ότι σίγουρα δεν είναι όλοι οι πολίτες ίσοι καθώς άλλοι πληρώνουν και άλλοι όχι».

Τόνισε δε, ότι αυτή η κατάσταση επισύρει και ποινικές ευθύνες στο ΔΣ του Πολιτιστικού Αθλητικού Κέντρου. Επίσης, σημείωσε πως «είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζουμε τα έσοδα από τους δημότες και από τους μη δημότες».

O επικεφαλής της παράταξης “Εμείς για το Φάληρο” ζήτησε να μάθει από το δήμαρχο εάν είναι μέτοχος σε ηλεκτρονική εφημερίδα η οποία προσπαθεί να προσποριστεί δημοσιότητα χρησιμοποιώντας το όνομα του σε κοινωνικό δίκτυο. Κατά τα λεγόμενα του δημάρχου, ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση. Κάπως έτσι, ο κ. Πιτούλης απαίτησε να κινηθεί νομικά εναντίον του ηλεκτρονικού μέσου ο Δήμαρχος. 

Τέλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο 5ο δημοτικό σχολείο. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα διότι το νερό της βροχής πέφτει στους ηλεκτρολογικούς πίνακες, καθώς επίσης πλημμυρίζει το κυλικείο και οι διάδρομοι».

Πηγή: www.rak-pfalirou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου