Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

6 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι κατά της ασυμβίβαστης συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα

του Νίκου Ρούσσου

Η λέξη ”αξιοπρέπεια” είναι η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάς ή γράφεις για την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Την εργαζόμενη μητέρα που ήρθε στη χώρα μας από την Βουλγαρία το 2001 διεκδικώντας
ένα καλύτερο αύριο γι' αυτήν και το παιδί της κι αντ’ αυτού, 6 χρόνια πριν σαν σήμερα δέχθηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι έξω από το σπίτι της στα Πετράλωνα.

Ήταν αργά τη νύχτα της 22ας Δεκεμβρίου του 2008, όταν η ασυμβίβαστη εργάτρια γύριζε από τη βάρδια της κι ενώ είχε ήδη υποστεί απειλές για την συνδικαλιστική της δράση, δέχτηκε αιφνίδια επίθεση με καυστικό οξύ (βιτριόλι) από δυο άγνωστους άντρες κοντά στο σπίτι της στα Πετράλωνα. Μάλιστα η αγριότητα των δραστών ήταν τόσο μεγάλη που αφού πρώτα την περιέλουσαν με το βιτριόλι, την ανάγκασαν και να το καταπιεί.

Ο γολγοθάς της συνδικαλίστριας είχει μόλις ξεκινήσει. Η Κωνσταντίνα μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με ζημιές στα ζωτικά της όργανα και στο μάτι. Μα είχε αποφασίσει να μην το βάλει κάτω, να παλέψει με όλη τη δύναμη της ψυχής της και να τα καταφέρει.

Για πέντε χρόνια υποβάλλεται σε απανωτές χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες σε Ελλάδα και Γαλλία και τελικά τα καταφέρνει. Η 45άχρονη ασυμβίβαστη εργάτρια από την Βουλγαρία, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, παλεύει για τη ζωή της στον 9ο όροφο του νοσοκομείου.

Όπως είχε πει η ίδια, επέζησε χάρη στη μεγάλη φροντίδα των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλεύτηκε επί μήνες αλλά και χάρη στη μεγάλη συμπαράσταση των Ελλήνων που βοήθησαν την οικογένεια της να αντέξει τις συνέπειες, από αυτό το αναπάντεχο χτύπημα και των συναδέλφων της στο σωματείο που επέδειξαν μεγάλη αλληλεγγύη.

Η Κωνσταντίνα σε συνεντεύξεις της έχει τονίσει ότι δε μετάνιωσε ποτέ για τον αγώνα που δόθηκε στο σωματείο υποστηρίζοντας τα εργατικά δικαιώματα και την τήρηση του εργατικού δικαίου και ότι αν γύριζε ο χρόνος πίσω πάλι το ίδιο θα έκανε.

Γυναίκα με περίσσεια θεληση, δύναμη και υπομονή σε συνέντευξη της για τους δράστες της επίθεσης εις βάρος της είχε δηλώσει: ” Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη”.

Τον Ιούλιο του 2013 η Κωνσταντίνα Κούνεβα δικαιώνεται. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταλόγισε ευθύνες στην εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της, αναγνωρίζοντας την ως εργατικό ατύχημα, και επιδικάζοντας της το ποσό των 250.000 ευρώ ως αποζημίωση.
Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου