Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ο ιπταμένος ρεπόρτερ Καραϊβάζ απαντά για το πλυντήριο του ANT1 και τους #iptamenoi_anarxikoi

γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 και δημιουργός της επιτυχημένης σειράς «ιπτάμενοι αναρχικοί», μας έστειλε την απάντησή του με ανάρτηση στα social media.

Γ. Καραϊβάζ (με τη δική του σύνταξη και ορθογραφία): 
«Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι την επόμενη φορά που θα δώσουμε εξετάσεις στην ΕΣΗΕΑ θα περάσουμε πρώτα από την κριτική και διανοητική επιτροπή έγκρισης του κ. Χαραλαμπόπουλου.
Παρακάμπτουμε επίσης τη δημοκρατική επιλογή- θεση του να δημοσιεύουμε ή ν” ακούμε ότι ακριβώς θέλουμε να ακούσουμε και για το συγκεκριμένο ακριβώς λόγο, πολλές φορές γινόμαστε αποδέκτες ύβρεων και από πολλούς αστυνομικούς, για τις θέσεις, αναρτήσεις, δημοσιεύματα μας. Ο ρόλος μας δεν είναι να γίνουμε αρεστοί και εύληπτοι σε ευήκοα ώτα παλαμακιστών ή κλακαδόρων.
Πληροφορίες μεταφέρουμε, κριτική ασκούμε.
Τις περισσότερες δε φορές, όταν αυτό είναι πρακτικά και πραγματολογικά εφιχτό, τις συνοδεύουμε με ντοκουμέντα.

Ας μην βιάζεται λοιπόν ο καλός συνάδελφος, κήνσορας της δημοσιογραφιοκής ηθικής και δεοντολογίας. Το συνδέει και να συναρτά έντεχνα δε τις δικές μας πληροφορίες με άλλα δημοσιεύματα, που απέχουν της δικής μας θεώρησης, μάλλον έρχεται να δικαιώσει μια διαπιστωτική άποψη που διατυπώνει κάπου μέσα στο κείμενο της ηθικοπλαστικής κριτικής του. Γιατί η ιδεολογία από την ιδεοληψία αγαπητέ συνάδελφε, έχουν όπως και το να το κάνουμε μια απόσταση».
Η απάντησή μας

Αξιότιμε «συνάδελφε»,
Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κανείς στις σχολές δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει τις πηγές του. Μάλιστα, για να είναι σίγουροι οι καθηγητές μας ότι καταλαβαίναμε όλοι τι σημαίνει αυτό, μας το μάθαιναν και σε ποιηματάκι: «ποιος, τι, πού, πότε και γιατί». Να ξέρουμε τι ψάχνουμε δηλαδή, όταν λέμε διασταύρωση της είδησης και έλεγχος των πηγών. Και να θυμόμαστε κάθε φορά να ελέγξουμε αν η «πηγή» μας προσπαθεί να μας χρησιμοποιήσει για κάποιο σκοπό που είναι άσχετος με την είδηση και τη δημοσιογραφία…


Εσείς, «συνάδελφε», δεν επιλέξατε απλώς να είστε «κύμβαλο αλαλάζον» συγκεκριμένων κύκλων της αστυνομίας. Επιλέξατε να διανθίσετε την αφήγησή τους με εντυπωσιακές εικόνες. Γιατί χρειάζεται πολλή φαντασία ακόμα και στα πλάνα που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η αστυνομία να ανακαλύψει κανείς: «αερομεταφερόμενο τάγμα αναρχικών», «πελταστές» και «μοίρες κομάντο αναρχικών» που έκαναν επιθέσεις «αέρος εδάφους» -τύφλα να “χουν οι ανταποκρίσεις από τη Λωρίδα της Γάζας δηλαδή! Όχι μόνο δεν κριτικάρατε την «είδηση» αλλά την απογειώσατε (κυριολεκτικά!). Περιέργως, δεν είχατε να δείξετε ντοκουμέντα. Γιατί όμως τα άλλα ντοκουμέντα, βίντεο και φωτογραφίες της αστυνομικής κτηνωδίας, που έκαναν το γύρο των social media σας διέφυγαν; Α, ξέχασα! Αυτά δεν τα διακινούσε η αστυνομία…

Έγραφε ο Καμύ: «Υπάρχει κάτι χειρότερο, από την πανούκλα. Να συνηθίσουμε την πανούκλα». Και τα ρεπορτάζ σας στο τηλεοπτικό κανάλι ANT1 συμβάλλουν ώστε το κοινό να συνηθίσει την πανούκλα.

Αξιότιμε «συνάδελφε», για να σας βοηθήσουμε την επόμενη φορά που θα δώσετε εξετάσεις στην ΕΣΗΕΑ: στον «Έμπορο της Βενετίας» ο Σαίξπηρ γράφει ότι «για να πετύχει τους σκοπούς του ο Διάβολος μπορεί να απαγγείλει ακόμη και την Αγία Γραφή».

Αιώνες αργότερα, εν έτει 1939 στο λογοκριμένο μανιφέστο του, ο Αλμπέρ Καμύ προειδοποιούσε πως «από τρία πράγματα κινδυνεύει ο δημοσιογράφος. Την σαθρή ανοησία, τη νωθρότητα και την επιθετική βλακεία». Και υπενθύμιζε πως «τα μέσα που έχουμε στα χέρια μας είναι η διαύγεια, η άρνηση, η ειρωνεία, και η επιμονή». Καλή σας επιτυχία…

ΥΓ: Για την πληρότητα του ρεπορτάζ, αξιότιμε «συνάδελφε». Δεν έμαθες, δεν άκουσες, δεν είδες τους εκατοντάδες ασφαλίτες «κουκουλοφόρους» που μπαινόβγαιναν στα Εξάρχεια; Δεν έμαθες, δεν άκουσες, δεν είδες τις καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αυτόπτες μάρτυρες; Δεν έμαθες, δεν άκουσες, δεν είδες τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ 
τους διαδηλωτές; Την φωτογραφία αυτή δεν την συνάντησες πουθενά; Μούγκα;

ΥΓ1: Φευ!


Πηγή: unfollow.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου