Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή Δημάρχων Καλλιθέας & Μοσχάτου-Ταύρου προς Υπουργό Υποδομών


Δυο-τρία σχόλια για την επιστολή των Δημάρχων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου προς Υπουργό Υποδομών αναφορικά με την παραλία του Φαληρικού Όρμου:

1. Η επιστολή στέλνεται μόνο στον υπουργό υποδομών και όχι στον συναρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος. Γιατί;

2. Είναι έτσι γραμμένη ώστε να είναι και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Η παραλία ανήκει πλέον ως προς την διοίκηση και διαχείριση στην "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ" και εξαιτίας της δικής τους απραξίας. Ζητούν να εχουν αποφασιστικό ρόλο - συμμετοχή στην διοίκηση και διαχείριση ή να έχουν αυτοί, ως δήμοι την διοίκηση και διαχείριση; Συμφωνούν ότι ένας δημόσιος κοινόχρηστος χώρος όπως η παραλία Φαληρικού Ορμου πρέπει να ανήκει σε ένα ΝΠΙΔ συνδεδεμένο με το ΤΑΙΠΕΔ ή όχι;

3. Κάποιος μετά από αυτή την επιστολή πρέπει να ζητήσει συγνώμη γιατις δηλώσεις που έκανε εναντίον των κατοίκων που προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά την συνέντευξη τύπου, που έδωσε, και που κινήθηκε σε άλλο κλίμα από αυτό της παρακάτω επιστολής.

"Καλώς τα παιδιά!". Εστω και την ύστατη ώρα, τώρα που βλέπουν την πολιτική κατάσταση να αλλάζει.

Ακολουθεί η κοινή επιστολή:

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ ,

Με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε την κοινή αγωνία μας για την πορεία του έργου της ανάπλασης της παραλιακής μας ζώνης, υπό το φώς και των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σας δηλώνουμε την πάγια θέση μας ότι το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους Δήμους μας, αλλά και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Επισημαίνουμε, για πολλοστή φορά, ότι η ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου στη φάση της μελέτης αλλά και του φορέα λειτουργίας του έργου είναι μονόδρομος, αφού μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η οργανική σύνδεση της νέας υποδομής με τους Δήμους που την φιλοξενούν.

Επιπρόσθετα , η συμμετοχή μας θα ενισχύσει αναμφίβολα την βιωσιμότητα του έργου, το ουσιαστικό ζητούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού οι κάτοικοι των Δήμων μας είναι οι δυνητικοί –πρώτοι- χρήστες του έργου, αλλά και γιατί οι πόλεις μας θα αναλάβουν σημαντικό μέρος των φορτίων
(π.χ. κυκλοφοριακό) που προκύπτουν από τη λειτουργία του.

Πολεοδομικά, λειτουργικά, οικονομικά, η παραλιακή ζώνη αποτελεί συνέχεια των Δήμων μας γι’ αυτό και είναι αδιανόητη η -μέχρι σήμερα- μη συμμετοχή μας. Άλλωστε, στη μελέτη βιωσιμότητας, επανειλημμένα οι Δήμοι μας έχουν καταθέσει προτάσεις σε όλα τα στάδια μελέτης του.

Κύριε Υπουργέ,

Μετά και από τις νέες εξελίξεις κρίνουμε ιδιαίτερα χρήσιμη την παρουσία σας σε ειδική κοινή συνεδρίαση του Δήμου Μοσχάτου και Καλλιθέας, σ΄ένα ανοιχτό, δημόσιο και εποικοδομητικό διάλογο για το ζωτικής σημασίας έργο της ανάπλασης της παραλιακής μας ζώνης, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η συνεργασία μας θα δώσει λύσεις στα εμπόδια που προκύπτουν.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
* μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος, Χωρικού σχεδιασμού της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου