Σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται η οριστική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του
χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας προτείνει να απορριφθεί εκ νέου το αίτημα του εδώ και 22 ημέρες απεργού πείνας, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έχουν ξεκινήσει από το πρωί και κορυφώνονται με την απογευματινή πορεία διαμαρτυρίας στο Μοναστηράκι, ενώ συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν νωρίτερα οι γονείς των Ν. Ρωμανού και Γ. Μιχαηλίδη στο κατάμεστο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του θεάτρου "Εμπρός".

Όπως αναφέρει η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου, ο Νίκος Ρωμανός αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, καθώς μπορεί να υποστεί επικίνδυνες και θανατηφόρες αρρυθμίες, νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια, ενώ σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δικηγόροι του «οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται δυστυχώς αναμενόμενη».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Ρωμανός μετρά σήμερα την 23η ημέρα απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν του χορηγείται φοιτητική άδεια που δικαιούται, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματά του στη σχολή του.

Πληθαίνουν οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο στα δικαστήρια Πειραιά, από τις 10 το πρωί, καθώς, το μεσημέρι συζητείται η προσφυγή του καρτά της άρνησης των φυλακών να παρακολουθήσει τις σπουδές του.

Στις 6 το απόγευμα προγραμματίζεται σειρά συγκεντρώσεων και πορειών αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό, τόσο στην Αθήνα (Μοναστηράκι), όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη τρεις απεργοί πείνας, εις ένδειξη συμπαράστασης στον Ρωμανό

Σε απεργία πείνας, μετά τον Γ. Μιχαηλίδη, που ήδη νοσηλεύεται, έχουν κατέβει από χθες σε ένδειξη συμπαράστασης οι συγκρατούμενοι του Ν. Ρωμανού, Χρ. Πολίτης και Ανδρ. Μπουρζούκος.

"Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προχωράμε και εμείς, όπως και ο σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης (από τις 17/11), σε απεργία πείνας από τη Δευτέρα 1/12, μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός του", αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους.

Σπουδές μέσω τηλεδιάσκεψης προτείνει ο Αθανασίου για Ρωμανό και Κωστάρη...

Σπουδές μέσω... τηλεδιάσκεψης ανάμεσα σε φυλακές που δεν διαθέτουν ούτε τα αυτονόητα για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση, και πανεπιστήμια που δεν έχουν καν την υποδομή, υπόσχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, προκειμένου να απεκδυθεί την ευθύνη για τον ενδεχόμενο θάνατο του Νίκου Ρωμανού.

Σ. Σακοράφα: Παραβιάζεται κάθε έννοια ισονομίας και δικαίου

"Η πολιτεία και η κυβέρνηση εξαναγκάζουν τον Νίκο Ρωμανό να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης στη μόρφωση, με τον ύστατο τρόπο: Την απεργία πείνας", τονίζει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.

"Επί 23 ημέρες παραβιάζεται κάθε έννοια ισονομίας και δικαίου, ενώ ο απεργός πείνας κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του και να προστεθεί στα θύματα ενός πολιτικού κατεστημένου που αντιλαμβάνεται το δικαίωμα στη μόρφωση σαν παραχώρηση, που αντιλαμβάνεται τη δικαιωσύνη αλά καρτ και 'με εντολή Σαμαρά'", τονίζει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

Πρέπει τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του Νίκου Ρωμανού, αύριο θα είναι αργά!".

Πάτρα: Απέκλεισαν το δημαρχείο σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό

Αποκλεισμένη παραμένει η είσοδος του δημαρχείου Πάτρας από ομάδα αντιεξουσιαστών, στο πλαίσιο κινητοποίησης συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα και απευθύνουν κάλεσμα για τη διαδήλωση διαμαρτυρίας που έχουν οργανώσει για τις 18:00, έξω από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κοντά στο κτήριο του δημαρχείου βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις.

Κατάληψη στο Πολυτεχνείο και πανό στο σπίτι του Βενιζέλου, για τον Ν. Ρωμανό

Υπό κατάληψη βρίσκεται το κτίριο του Πολυτεχνείου σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας Νίκο Ρωμανό, καθώς και των υπολοίπων αλληλέγγυων απεργών πείνας Γ. Μιχαηλίδη, Δ. Πολίτη και Α. Δ. Μπουρζούκου. Παράλληλα αλληλέγγυοι σηκώνοντας πανό έκαναν παρέμβαση έξω από το σπίτι του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σωματείο Εργαζομένων στο "Γεννηματάς": Το νοσοκομείο μοιάζει με φυλακή

"Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού", για να σταματήσει "να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του" απαιτεί το σωματείο εργαζομένων στο "Γ. Γεννηματάς" και καταγγέλλει την αστυνομοκρατία που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων στο "Γ. Γεννηματάς":
"Μέρες τώρα το νοσοκομείο ΓΝΑ "Γεννηματάς" έχει μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενο χώρο με δεκάδες αστυνομικούς -ένστολους και με πολιτικά-περιπολικά και κλούβες στον προαύλιο χώρο να θυμίζουν φυλακή και όχι νοσοκομείο. Αφορμή η συνεχιζόμενη απεργία πείνας του προφυλακισμένου νεαρού Ν. Ρωμανού με αίτημα να συνεχίσει τις σπουδές και τις εξετάσεις του στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που φοιτεί. Ήδη η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη αναφέρεται στο ψήφισμα του σωματείου.
Το σωματείο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση αυτή και απαιτεί:
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του. Να μην υπάρξει καμία δίωξη εναντίον των γιατρών που τον περιθάλπτουν και να λήξει η αστυνομοκρατία στους χώρους του νοσοκομείου. Προχωράμε σε παρέμβαση στην Διοίκηση του νοσοκομείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας" καταλήγουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους".
Κείμενο στήριξης σε Ρωμανό και Μιχαηλίδη από Ελληνοφρένεια, Λαζόπουλο και Πανούση

Υπενθυμίζεται ότι την υποστήριξή τους "με όλες" τους "τις δυνάμεις" στον "δίκαιο αγώνα που δίνουν" οι απεργοί πείνας Νίκος Ρωμανός και Γιάννης Μιχαηλίδης, εξέφρασαν χθες οι συντελεστές της Ελληνοφρένειας Θύμιος Καλαμούκης και Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Τζίμης Πανούσης, με κοινό τους κείμενο αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Για τον Νίκο Ρωμανό, τονίζουν ότι "η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη ζωή του", και ζητούν "να γίνει σεβαστή η επιθυμία των απεργών πείνας και να μην προχωρήσει η υποχρεωτική σίτιση τους, πράξη που συνιστά ιατρικό βασανισμό συμφώνα με τις διεθνείς συνθήκες".

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Θέλουμε σωφρονισμό ή εκδίκηση;

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα «επαναλαμβανόμενα πλέον κρούσματα άρνησης ουσιαστικής εξέτασης αιτημάτων κρατουμένων ή ακόμα και για την άρνηση αναγνώρισης δικαιωμάτων σε εξόφθαλμες περιπτώσεις».

Όπως σημειώνει, η συλλήβδην αυστηροποίηση του μηχανισμού απόδοσης αδειών ή της υφ' όρον απόλυσης συγκρούεται με θεμελιώδεις κανόνες της ποινικής δικαιοσύνης που επιβάλλουν την εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης και όχι την απόδοση συλλογικής ευθύνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του Ρωμανού στη ζωή και τη μόρφωση

Διάβημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για την υπόθεση του κρατούμενου απεργού πείνας Ν. Ρωμανού πραγματοποίησαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου και Β. Κατριβάνου

Οι δύο βουλευτές υπογράμμισαν ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση, τονίζοντας ότι δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία οφείλει στο Νίκο Ρωμανό την δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση που κάθε κράτος δικαίου εγγυάται στους πολίτες του.