Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ζητούνται άνεργοι με ...λεφτά για επιδοτούμενα προγράμματα

της Άννης Καρολίδου

Οι …πεινώντες και διψώντες την ρευστότητα, δηλαδή άπαντες, περιμένουν πώς και πώς να ανοίξουν τα προγράμματα του Νέου ΕΣΠΑ, μη τυχόν και μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, μη τυχόν και μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Είναι και οι άνεργοι, νέοι, μακροχρόνια άνεργοι, που περιμένουν στη σειρά με όλους τους άλλους που πεινούν και διψούν για πόρους και υποστήριξη, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να κάνουν το ξεκίνημα της δικής τους επιχείρησης.

Αλλά, το ζήτημα δεν είναι η προκήρυξη προγραμμάτων, μα οι δυνατότητες που αυτά δίνουν, για να μπορέσουν, όσοι εντάσσουν έργα, να τα ολοκληρώσουν.
 
Όμως, όπως τόσες φορές έχει γραφεί, άλλο πράγμα η υποβολή αιτήσεων, άλλο η ένταξη και άλλο η υλοποίηση. Για την υλοποίηση απαιτούνται χρήματα για την ίδια συμμετοχή. Όσοι εντάσσονται πρέπει πρώτα να μπορούν να πληρώσουν για τις δαπάνες που είναι επιλέξιμες και στη συνέχεια, σταδιακά και μετά από ελέγχους, να πάρουν τα ποσά της επιδότησης. 

Για να υλοποιήσει μία εταιρεία, ένας φορέας, κάποιο πρόγραμμα χρειάζεται χρήματα, οργάνωση, ορθή εκτέλεση των προβλεπόμενων δεσμεύσεων που αναλαμβάνει. Επειδή λοιπόν πολλές εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα απαιτούμενα, είχαμε στο τελευταίο ΕΣΠΑ απεντάξεις που κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στο 40%. 

Η πείρα των προηγούμενων Προγραμματικών Περιόδων είναι λοιπόν πολύτιμη και αν η κεντρική διοίκηση, εν προκειμένω το Υπουργείο Ανάπτυξης, θέλει πραγματικά να αξιοποιηθούν οι πόροι του Νέου ΕΣΠΑ, θα πρέπει οι απαιτήσεις των προγραμμάτων να είναι τέτοιες που να μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της επιχειρηματικότητας. 

Δεν είναι λογικό, να απαιτείται από ανέργους να βάλουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες ή για να πάρουν εγγυητικές από τις Τράπεζες. Που θα βρει τα χρήματα ο άνεργος νέος ή ένας μακροχρόνια άνεργος, για να χρηματοδοτήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο;

Ανακοινώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, το νέο πρόγραμμα που θα βγάλει το ΥΠΑΑΝ, για τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους, με ποσά από 10.000 έως και 40.000 ευρώ και επιδότηση σε ποσοστό 100%.

Όπως είναι γνωστό, όσοι ενταχθούν θα πρέπει να βάλουν χρήματα για δαπάνες που θα ανέρχονται περίπου στο 30% του προϋπολογισμού, δηλαδή σε περίπτωση προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, να διαθέσουν 12.000 ευρώ, ποσό που θα πάρουν πίσω μετά τη διενέργεια ελέγχων και την πάροδο 5-6 μηνών!

Μήπως θα πρέπει να βρούνε, εκεί στο ΥΠΑΑΝ, ένα τρόπο να καλύψουν με εγγυητικές όσους ανέργους έχουν ένα καλό project και μπορούν να εξασφαλίσουν ένταξη στο πρόγραμμα;

Μήπως επίσης θα πρέπει να καλύπτονται και δαπάνες σε πάγια, αφού το πρόγραμμα αφορά και μεταποιητικές επιχειρήσεις;

Mήπως ακόμη θα πρέπει, για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου και για να πιάσουν τα χρήματα τόπο, να υποστηρίζονται οι νέοι επιχειρηματίες με υπηρεσίες consulting και coaching; 

To ζήτημα συνεπώς δεν είναι να βγει στον αέρα ένα πρόγραμμα, αλλά να προκηρυχθούν δράσεις που μπορούν να «περπατήσουν», να δώσουν πραγματικές ευκαιρίες στους ενδιαφερόμενους, να πιάσουν τόπο τα λεφτά σε μία περίοδο μάλιστα που οι χρηματοδοτήσεις είναι το απόλυτο ζητούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου