Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Μνημόνιο στους ΟΤΑ με αύξηση τελών στους δημότες

ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη


Εποπτεία α λα τρόικα επιβάλλει στους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος. Με τροπολογία που κατέθεσε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα επιβάλλει ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο, προβλέπει σύσταση λογαριασμού εξυγίανσης με πρόσθετη παρακράτηση πόρων και τη "λυπητερή" καλούνται να πληρώσουν οι δημότες μέσω αύξησης όλων των τελών.

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι σε όσους δήμους δεν μπορούν να συντάξουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και για όσο χρόνο δεν αποστέλλουν τον διορθωμένο, "επιβάλλεται παρακράτηση της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης".

Στην περίπτωση υπαγωγής των δήμων σε πρόγραμμα εξυγίανσης, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, συντάσσει προϋπολογισμό για λογαριασμό τους.
 
Αυξημένο ΤΑΠ - πρόστιμο στους δημότες

Για την αποπληρωμή των χρεών των δήμων προβλέπεται αφ' ενός η παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που εμποδίζει την λειτουργία των δήμων, αφ' ετέρου η πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών, που θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας έως 3 τοις χιλίοις, αυξημένα δημοτικά τέλη και τέλη παρεπιδημούντων στο ύψος τού 2% από 0,5%. Ταυτόχρονα, για τους δήμους προβλέπεται περιστολή των επενδυτικών δαπανών. Σημειωτέον ότι σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το πρόγραμμα εξυγίανσης επιβάλλεται ποινή για παράβαση καθήκοντος, που βαρύνει τα αιρετά όργανα (δημοτικά συμβούλια) και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ!

Ταυτόχρονα, οι υπό εξυγίανση δήμοι ωθούνται στον δανεισμό με επιτόκιο 5,06% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για κάλυψη του ελλείμματος "κατά παρέκκλιση της γενικής διάταξης", που απαγορεύει τη δανειοδότηση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Επίσης, προβλέπεται η σύσταση Λογαριασμού Εξυγίανσης με ξεχωριστή παρακράτηση του 4% από τους ΚΑΠ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των δήμων.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώνεται ο μνημονιακός κλοιός

"Με την τροπολογία καταργούνται τα λιγοστά περιθώρια οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων που έχουν απομείνει και έτσι ολοκληρώνεται ο μνημονιακός κλοιός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η τροπολογία είναι προφανώς αντισυνταγματική, αφού παραβιάζει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και συμπληρώνει το προαπαιτούμενο που η τρόικα είχε απαιτήσει από το υπουργείο Εσωτερικών", καταγγέλλει η ΕΕΚΕ Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: "Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που στον προϋπολογισμό, που μόλις ψηφίστηκε, προβλέπεται πλεόνασμα της Αυτοδιοίκησης 863 εκατ. ευρώ για το 2015, παρ' ότι είχαν αναγνωριστεί οι θυσίες των ΟΤΑ στη δημοσιονομική εξυγίανση".

"Η ΚΕΔΕ, που μιλάει για οικονομική κατάρρευση των δήμων και μείωση πάνω από 60% των πόρων της, προφανώς έχει δίκιο! Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει το χαράτσωμα αγνοώντας τη βασική διαπίστωση ότι, στην περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, οι ΟΤΑ καλούνται να σταθούν κοντά στους πολίτες και να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσής τους", καταλήγει η ΕΕΚΕ.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου