γράφει ο Νίκος Πανταζίδης

Η προχειρότητα με την οποία σχεδιάζει την επόμενη μέρα του τόπου η κυβέρνηση χτύπησε... κόκκινο στην περίπτωση του νέου αθλητικού νόμου, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαβούλευση.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός και οι συνεργάτες του κατάφεραν (γιατί περί... κατορθώματος πρόκειται) να έχουν απέναντί τους όχι μόνο όλους τους αθλητικούς φορείς (ακόμη κι αυτούς που παραδοσιακά είναι ιδεολογικά προσκείμενοι στα κόμματα της συγκυβέρνησης, όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή), αλλά ακόμη και το έναν από τους δύο εταίρους της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ!

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Μετά από προσεκτική μελέτη του προσχέδιου του νόμου, ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει τη διαφωνία του τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη διαδικασία κατάρτισής του.
 
Κατά συνέπεια, ζητάμε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προτού εισαχθεί το προσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις μας, αφού πρώτα προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, όπως τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών και φορέων του αθλητισμού, προπονητών, αθλητών κ.λπ. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι απόψεις των ανθρώπων του αθλητισμού, οι οποίοι διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στον χώρο και έχουν άμεση αντίληψη των προβλημάτων".
 
Κάθετα αντίθετη και η ΕΟΕ...

Μετά από αυτό, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός ανακοίνωσε ότι η διαβούλευση δεν θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά μια βδομάδα αργότερα, χωρίς προφανώς να πάρει υπ' όψιν του τις αντιδράσεις των αθλητικών φορέων, με πρώτη και καλύτερη την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή:

"Μετά από μακρά και αναλυτική συζήτηση επί του συνόλου των άρθρων, με εξαίρεση τα κεφάλαια που αφορούν το επαγγελματικό μέρος του αθλητισμού, η ΕΟΕ με λύπη της διαπίστωσε ότι οι προτάσεις της πολιτείας δεν επιδέχονται απλώς τροποποιήσεις ή βελτιώσεις, αλλά επιβάλλεται η πλήρης ανασύνταξη του σχεδίου νόμου, δεδομένου ότι ως έχει θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού και, κυρίως, δεν προσφέρει ούτε κατ' ελάχιστον βοήθεια και κίνητρα στην αθλούμενη νεολαία της χώρας!".

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, μιλώντας στα μέλη της Ολομέλειας, στη συνεδρίαση που έγινε ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό, είπε χαρακτηριστικά: "Να σας θυμίσω ότι, πριν λίγους μήνες, η ΕΟΕ είχε υποβάλει προτάσεις στον υπουργό με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αθλητισμού και την αντιμετώπιση προβλημάτων καίριων για τις εποχές που ζούμε, όπως η στέγαση των ομοσπονδιών, η δωρεάν διάθεση των κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων για τις Εθνικές Ομάδες και την προπόνηση των αθλητών της προ - ολυμπιακής ομάδας καθώς και της τέλεσης των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, ή θέματα που αφορούν το προσωπικό των ομοσπονδιών. Ε, λοιπόν, καμία από τις προτάσεις μας αυτές δεν περιλαμβάνεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο!"

Από τις ομοσπονδίες, αυτή που ασχολήθηκε ενδελεχώς με το θέμα ήταν ο ΣΕΓΑΣ, που στις προτάσεις που καταθέτει διαφωνεί σχεδόν με όλα τα άρθρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου!

Στο εισηγητικό του σημείωμα το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, εκφράζοντας τη διαφωνία του, αναφέρει ότι "οι διατάξεις του σχεδίου θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας μας".
 
ΣΥΡΙΖΑ: "Μνημονιακές επιταγές..."

"Το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου που παρουσιάστηκε προς διαβούλευση αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην υλοποίηση των μνημονιακών επιταγών και των κατευθύνσεων της task force και οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του αθλητισμού και την οριστική διάλυσή του.

Πρόκειται για ένα χαώδες σχέδιο που προωθεί την αποχώρηση της πολιτείας από τον ελληνικό αθλητισμό" επισημαίνει, από την πλευρά του, το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

"Το προσχέδιο αποτελεί αποθέωση της λογικής των ιδιωτών επενδυτών, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει στον ελληνικό αθλητισμό, και τεχνοκρατικών συμβουλίων που στερούνται κοινωνικής νομιμοποίησης. Προωθεί τη διάλυση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ως επιτελικού φορέα ανάπτυξης της αθλητικής πολιτικής, μετατρέποντάς την σε υπηρεσία διεκπεραίωσης εγγράφων. Διαλύει τις αθλητικές ομοσπονδίες με μια επιδίωξη άσχετων μεταξύ τους συγχωνεύσεων και τον οικονομικό τους στραγγαλισμό. Θεσμοθετεί το χαράτσωμα των αθλητικών σωματείων και των αθλητών.

Δεν περιλαμβάνει λέξη για τη φιλοσοφία και τους στόχους της πολιτείας στον αθλητισμό και τη συνταγματική του κατοχύρωση. Απουσιάζει ο αθλητισμός στην εκπαίδευση. Είναι σαν να μην υπάρχουν οι εργαζόμενοι στον αθλητισμό, οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά τους. Το προσχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν βάση για συζήτηση, πόσο δε μάλλον για να λύσει τα προβλήματα του αθλητισμού".