Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των Σύρων προσφύγων

Στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας η αστυνομία προχώρησε σε εκκένωση της πλατείας Συντάγματος βάζοντας στις κλούβες τους τελευταίους Σύρους πρόσφυγες.
 
Τα ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει και χθες το μεσημέρι τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονταν επί 25 ημέρες στο Σύνταγμα, αλλά είχαν αποχωρήσει περίπου μία ώρα αργότερα.

Αφορμή είχε δώσει η ένταση μεταξύ τους επειδή δεν γνώριζαν ποιοι ήταν μέσα και ποιοι έξω από τη λίστα της συμφωνίας με το υπουργείο Εσωτερικών για την παροχή ασύλου και στέγης ενώ ένας νεαρός Σύρος απειλούσε να κρεμαστεί και μαζί του μια γυναίκα.

Κοντά τους είχαν προστρέξει πολλοί αλληλέγγυοι και οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει όμως υπήρχε μετά διάχυτη η αίσθηση του εμπαιγμού και του εκβιασμού.

 Η επιτροπή εκπροσώπησης της κινητοποίησης των Σύρων προσφύγων έλεγε ότι το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιούσε πως δεν θα τηρούσε τη συμφωνία αν δεν έφευγαν από την πλατεία. Όμως όλοι ήταν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί μέχρι να βρεθεί λύση και κυρίως στέγη για τους εκατοντάδες άστεγους πρόσφυγες.

Ενδεικτικό της πίεσης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελος Συρίγος, μίλησε για υποκίνηση των Σύρων από διακινητές που θέλουν να τινάξουν στον αέρα (όπως είπε) τη διαδικασία ασύλου προκειμένου να μη χάσουν τους πελάτες τους.

Επικαλέστηκε μάλιστα τα λεγόμενα ενός Σύρου, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του. Ο Σύρος κατήγγειλε πως διακινητές «έφεραν νέες οικογένειες στο Σύνταγμα» το Σαββατοκύριακο και πως εξαρχής προσπαθούσαν να υπονομεύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των Σύρων. «Δεν ήμασταν στο Σύνταγμα εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών», είπε, δίνοντας μια πρωτάκουστη μέχρι τώρα διάσταση της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Διότι οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν πως οι πρόσφυγες στρέφονται στους διακινητές ακριβώς επειδή το δόγμα «Ευρώπη Φρούριο» και ο κανονισμός Δουβλίνο 3 δεν τους αφήνουν περιθώρια να διασχίσουν νόμιμα τα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Συρίγος είναι ότι, πριν από τους όποιους διακινητές, έχουν φροντίσει να απαξιώσουν το άσυλο ο ίδιος προσωπικά και το ελληνικό κράτος. Γιατί είναι ο ίδιος που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους Σύρους πρόσφυγες στην Αθήνα, παρά μόνο λίγες στην επαρχία, και πως δεν υπάρχει η δυνατότητα στέγασης, καθώς είναι πολύ περιορισμένες οι θέσεις σε δομές υποδοχής και φιλοξενίας.

Το πρωί βρήκε το στολισμένο καραβάκι, τα γιορτινά φώτα και τα ΜΑΤ να βρίσκονται μπροστά στις άδειες σκηνές. Μια τραγική ειρωνεία για το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου