Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ένα αλλιώτικο σχολείο

γράφει η Γιώτα Καραδήμα

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας στρέφονται προς την καλλιέργεια. Η αστική γεωργία κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Αττική, είτε με μεμονωμένες προσπάθειες σε κήπους, βεράντες ακόμη και ταράτσες, ενώ διαρκώς νέες συλλογικές προσπάθειες, έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ομάδες που αξιοποιούν αδόμητους χώρους και καλλιεργούν, εφαρμόζοντας τις αρχές της οικολογικής (βιολογικής) γεωργίας (παράδειγμα στην περιοχή μας ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό).

Επίσης εξαιτίας της κρίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ως μια πιθανή διέξοδο, που θα λύσει το ζήτημα της επιβίωσης, τη φυγή από τα αστικά κέντρα και την ενασχόληση με την γεωργία στα πάτρια εδάφη.

Ωστόσο, άμαθοι οι περισσότεροι από εμάς από την αγροτική ζωή, ίσως και άμαθοι από την χειρωνακτική εργασία γενικότερα, συχνά έχουμε φαντασιώσεις για αυτήν την ενασχόληση με τη γη, που υπαγορεύονται από εικόνες βουκολικές, αλλά και από την βαθύτερη, προσωπική ανάγκη του κατοίκου της πόλης να ζήσει στη φύση.

Όμως ούτε ο ρομαντισμός ή οι σπασμωδικές κινήσεις στην αναζήτηση διεξόδου υπό την πίεση της κρίσης, ούτε και η ανάγκη κάλυψης βαθύτερων προσωπικών αναγκών αποτελούν τις καλύτερες βάσεις για ένα τόσο κρίσιμο βήμα.

Είναι ανάγκη, όπως σε κάθε τι νέο, πρώτα να μαθητεύσουμε, να γνωρίσουμε από κοντά και τη φύση της αγροτικής εργασίας, να πάρουμε τις απαραίτητες γνώσεις, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας… και μια και μιλάμε για τη γη, να προσγειωθούμε σε αυτή.

Ένα τέτοιο σχολείο, που συνδυάζει την επιστημονική γνώση και την εμπειρία των βιοκαλλιεργητών, ανοίγει για 4η συνεχή χρονιά τις πόρτες του και μας προσκαλεί όχι μόνο να ξανακάτσουμε στα θρανία, αλλά και να κρατήσουμε τσάπες, να πιάσουμε στα χέρια μας το χώμα και να ιδρώσουμε πάνω από τη γη. Η δε μαθητεία είναι εντελώς δωρεάν.

Πρόκειται για το Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας στα Κιούρκα (στο κτήμα του βιοκαλλιεργητή Θ. Αρβανίτη), όπου οι επιστήμονες καταθέτουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις τους για καίριες πλευρές της οικολογικής γεωργίας (έδαφος-κομποστοποίηση, λίπανση, φυτοπροστασία, οικονομική του αγρού κ.α.), ενώ ο Θοδ. Αρβανίτης παραχωρεί 3 αρδευόμενα στρέμματα του κτήματός του, όπου οι μαθητές διδάσκονται καλλιεργητικές πρακτικές και εφαρμόζουν στην πράξη τη θεωρία. Έτσι μπορούν να βιώσουν τη χαρά της καλλιέργειας, αλλά και τον κόπο της. Τα προϊόντα που παράγονται, τα μοιράζονται μεταξύ τους οι μαθητές.

Στείλτε άμεσα τις αιτήσεις σας μ' ένα μικρό βιογραφικό. Σημαντικό είναι να αναφερθείτε στους λόγους για τους οποίους θέλετε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα, τα οποία ξεκινούν στις 18 Ιανουαρίου. Για 20 περίπου Κυριακές μέχρι  το τέλος Ιουνίου,  από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, οι ώρες γεμίζουν με θεωρία και πρακτική εξάσκηση.

Οι αιτήσεις στέλνονται στο oikosxoleio@gmail.com.
Λάβετε υπόψη σας ότι οι θέσεις είναι περίπου 100 και η ανταπόκριση μεγάλη. Περισσότερες πληροφορίες για το σχολείο, το κτήμα, τους διδάσκοντες, στο oikosxoleio.wordpress.com. Επίσης, μπορείτε να καλέσετε και στο τηλ. 6945263929.

Ακολουθεί ένα μικρό, ενδεικτικό βιντεάκι για την σπορά στο χωράφι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου