Σε μια άλλη περίοδο μπήκε από την περασμένη Πέμπτη το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες βρίσκονται δεκαέξι αθλητικοί παράγοντες που εμπλέκονται σε "στημένους" αγώνες.

Μετά από πολύμηνη έρευνα που πραγματοποίησαν, οι εισαγγελείς Αρ. Κορέας και Ελ. Σίσκου κατέληξαν σε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο αποδίδεται στους εμπλεκόμενους δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι από το 2011 έως το 2013, που αφορά η έρευνα, συγκεκριμένες ομάδες κερδίζαν εκατομμύρια σε βάρος άλλων που καταστρέφονταν οικονομικά, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, δεν δόθηκαν τα ονόματα των κατηγορουμένων, παρά μόνο οι ιδιότητές τους, καθώς δεν υπάρχει σχετική εισαγγελική διάταξη. Πρόκειται για δύο μεγαλοπαράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων (ΠΑΕ), τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, τρεις διαιτητές και πέντε μέλη άλλης επιτροπής. O ανακριτής είναι αυτός που θα συντάξει τα κατηγορητήρια, θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες και θα τις κοινοποιήσει στους κατηγορούμενους. Aπό εκείνη τη στιγμή και μετά θα δημοσιοποιηθούν και τα ονόματα των 16 κατηγορουμένων, αφού πλέον θα τους έχει κοινοποιηθεί και το κατηγορητήριο, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Στους κατηγορούμενους αποδίδονται κακουργηματικές κατηγορίες για:
* Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
* Απάτη κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.
* Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος.
* Δωροδοκία και δωροληψία κατ' επάγγελμα και συνήθεια για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).
Οι δύο εισαγγελείς στο πόρισμά τους, που αριθμεί 173 σελίδες, αναφέρουν ότι η εγκληματική οργάνωση "έστηνε" διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκειμένου να σημειώνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από το "στήσιμο" των παιχνιδιών, όπως τονίζεται στο εισαγγελικό πόρισμα, κάποιες ποδοσφαιρικές ομάδες οδηγήθηκαν στον υποβιβασμό με αντίστοιχη μεγάλη οικονομική ζημία. Στα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται και οι φίλαθλοι, που στοιχημάτιζαν στα συγκεκριμένα παιχνίδια αγνοώντας ότι είναι "στημένα".

Σημαντικό ρόλο για τον ποινικό καταλογισμό στους κατηγορούμενους στάθηκαν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν ανάμεσά τους μετά από άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και η έκρηξη βόμβας στο αρτοποιείο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στις 22 Φεβρουαρίου 2012 στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με όσα είχε πει ο διαιτητής στις 29 Δεκεμβρίου 2013 στον εισαγγελέα, παραμονές του αγώνα ένας πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ επισκέφθηκε με τη συνοδό του τον φούρνο που διατηρεί στην Καλαμάτα λέγοντάς του ότι "πρέπει να κερδίσει το παιχνίδι ο Ολυμπιακός".

H προβλεπόμενη ποινή για την εγκληματική οργάνωση είναι κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και με αυτήν τιμωρείται όχι μόνον όποιος συμμετέχει, αλλά και εκείνος που παρέχει υλικά μέσα ή πληροφορίες στη «συμμορία», ενώ για τον αρχηγό - "εγκέφαλο" (στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει προσωποποιηθεί) προβλέπεται αυξημένη ποινή, από 10 έως 20 έτη! Για να ασχοληθεί με την υπόθεση η αθλητική δικαιοσύνη δεν απαιτείται να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία, αφού άλλωστε δεν χρειάζονται αποδείξεις, αλλά αρκούν και οι ενδείξεις για να επιβληθούν ποινές.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του εισαγγελέα είχαν δώσει ανωμοτί καταθέσεις με την ιδιότητα του υπόπτου ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λεβαδειακός Γιάννης Κομπότης, τα στελέχη της ΕΠΟ Γ. Σαρρής (πρόεδρος), Γ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Κουρίδης, Αρ. Σταθόπουλος, Θ. Μπριάκος, Γ. Δούρος και οι διαιτητές Κ. Ιωαννίδης, Απ. Αμπάρκιολης και Γ. Κάμπαξης.