Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Ψέματα και δικαιολογίες της διοίκησης Κωνσταντάτου για την αύξηση των δημοτικών φόρων

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση Κωνσταντάτου εισηγήθηκε και ψήφισε σημαντική αύξηση στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό-Αργυρούπολη.
 
Αν και το θέμα αφορούσε 7 κατηγορίες χρήσης κοινόχρηστων χώρων η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Κωνσταντάτου στο δημοτικό συμβούλιο επικεντρώθηκε σε μία μόνο από αυτές. Στα τέλη χρήσης για τα  τραπεζοκαθίσματα.


Εν ολίγοις ο κ. Κωνσταντάτος  ισχυρίστηκε  ότι οι αυξήσεις για τα τραπεζοκαθίσματα είναι επιβεβλημένες γιατί η κατάσταση στη Μαρίνου Γερουλάνου είναι ανεξέλεγκτη διότι επί θητείας του Χρήστου Κορτζίδη οι καταστηματάρχες της Μ. Γερουλάνου έκαναν ό,τι ήθελαν και επί τρία χρόνια δεν πλήρωνε κανείς!

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στα «επιχειρήματα» του κ. Κωνσταντάτου; Την έλλειψη πολιτικής αρετής ως προς την ανάληψη της ευθύνης των πολιτικών του αποφάσεων ή την ασύστολη χρησιμοποίηση του ψεύδους;

  1. Δεν πλήρωνε κανείς επί τρία χρόνια; Στις 8 Αυγούστου, η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ροδή Γεωργακάκη απάντησε εγγράφως σε παρόμοιο ισχυρισμό του κ. Γιάννη Τσαρπαλή με στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας (το έγγραφο εδώ). Ψεύδεται συνειδητά επομένως ο κ. Κωνσταντάτος όταν λέει ότι επί τρία χρόνια κανείς δεν πλήρωνε και είναι λυπηρό αυτό για ένα δήμαρχο.
  2. Με ποιο τρόπο η αύξηση των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα θα εμποδίσει τους ανεύθυνους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν; Αυτούς τελικά θα εμποδίσει ή θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους καταστηματάρχες που συμμορφώνονται;
  3. Αν η πρόθεση της διοίκησης είναι ο έλεγχος της κατάστασης στη Μαρίνου Γερουλάνου, τότε γιατί επιβάλλονται αυξήσεις για τα τραπεζοκαθίσματα σε όλο το δήμο και στην  Αργυρούπολη και στο Ελληνικό;

Οι μεγάλες αυξήσεις στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έχουν αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα. Η διοίκηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την συμπεριφορά μερίδας καταστηματαρχών για να αυξήσει έως και 373% (!) τα τέλη που πληρώνουν στο δήμο.

Και φυσικά είναι εντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός του κ.Τσαρπαλή ότι «η διοίκηση μείωσε δέκα φόρους για τα καταστήματα και αύξησε έναν» διότι η διοίκηση του κ.Κωνσταντάτου δεν μείωσε κανέναν φόρο για τα καταστήματα.

Τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα όπως ίσχυαν και όπως διαμορφώνονται για το 2015. 
(Πίνακας 1 τραπεζοκαθίσματα - Αργυρούπολη)
(Πίνακας 2 τραπεζοκαθίσματα - Ελληνικό) 


Και άλλες αυξήσεις


Παρόλο όμως που το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα, η πρόταση της διοίκησης αφορούσε και σε άλλες 6 κατηγορίες τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων.


Και σε αυτές τις αυξήσεις ποια είναι η λογική αν όχι η εισπρακτική; Και τι σχέση έχει η Μαρίνου Γερουλάνου με τις αυξήσεις λόγου χάρη στα περίπτερα;





Αλλά και σε άλλες κατηγορίες τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων όπως στην κατηγορία των κάδων συλλογής ογκωδών αντικειμένων και οικοδομικών υλικών οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες. Στην Αργυρούπολη το αντίστοιχο τέλος ήταν 10 €/τ.μ.  και στο Ελληνικό 3,53 €/τ.μ. ενώ στο εξής θα κυμαίνεται από 20 €/τ.μ. έως 30 €/τ.μ.



Εν κατακλείδι η διοίκηση προχώρησε σε μια φοροεισπραχτική απόφαση σε μια περίοδο όπου οι μικροί επαγγελματίες δυσκολεύονται με την κρίση χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους και για να κρύψει το περιεχόμενο της πρότασής της στο δημοτικό συμβούλιο έκανε επίθεση στη διοίκηση του Χρήστου Κορτζίδη.

 
Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια.

Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου