Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Τελειώνει ο πολιτικός χρόνος Σαμαρά-Βενιζέλου

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Eurogroup για δίμηνη παράταση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει εσπευσμένα σε διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ψάχνοντας 180 «πρόθυμους» για να παρατείνει το βίο της.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, το βράδυ της Δευτέρας.

Παραμένει ανοιχτή η Βουλή για Χριστούγεννα. Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία, στις 23 Δεκεμβρίου η δεύτερη και στις 29 Δεκεμβρίου η τρίτη.

Τι προβλέπει το άρθρο 32 για την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.

Η πρώτη φάση (άρθρο 32 παρ. 3) περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:
  • Πρώτη ψηφοφορία – 200 ψήφοι: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών
  • Δεύτερη ψηφοφορία- 200 ψήφοι: εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία
  • Τρίτη ψηφοφορία - 180 ψήφοι: εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου