Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

''Πολυδιάστατη κρίση, απολυταρχία των αγορών και το φρόνημα του ελεύθερου πολίτη", εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ 3Β

Το Πολιτιστικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης οργανώνει εκδήλωση με θέμα:

''Πολυδιάστατη κρίση, απολυταρχία των αγορών και το φρόνημα του ελεύθερου πολίτη".

με ομιλητή τον Αντρέα Καρίτζη, διδάκτορα Φιλοσοφίας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της Επιτροπής Προγράμματος και συγγραφέα του βιβλίου: "Λογική και μέθοδος μιας αριστερής κυβέρνησης"


Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014 στις 7:30 στην Πνευματική Εστία Βούλας
Αγ. Ιωάννου 3 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Το περιεχόμενο της ομιλίας έχει να κάνει με τις δυνατότητες υπέρβασης της κρίσης αξιών, του ατομικισμού, της νοοτροπίας που διαπερνά την κοινωνία μας ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των αγορών στο ιδεολογικό επίπεδο και πως αυτά θα μετατραπούν σε συνειδητοποίηση του πολίτη, συμμετοχικότητα και αγωνιστικότητα ώστε να υποστηρίξουν ενεργά τις πολιτικές μιας αριστερής κυβέρνησης.

Το θέμα ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τις πιθανότατες όπως επιθυμούμε εκλογές γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο και σοβαρό.

Ακολουθεί πρόσφατη συνέντευξη του ομιλητή:



Ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτει στην «Αξία» τις προτεραιότητες της Κουμουνδούρου σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ενώ σχολιάζει την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση»

Συνέντευξη στην Γεωργία Σαδανά
«Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτά σε ανθρώπους που διαπνέονται από μια νοοτροπία ανιδιοτέλειας και εργατικότητας» τονίζει στην «Α» ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας: «Το προνομιακό ακροατήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που ωθούνται στην αποχή».

  • Πώς κρίνετε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα; Είναι δυνατή ή έξοδος από την εποχή των μνημονίων;

  • Η στρατηγική της λιτότητας και του ελέγχου της οικονομικής πολιτικής της χώρας αποτελεί το κοινά αποδεκτό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η περίφημη «διαπραγμάτευση». Η κυβέρνηση αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση, την επιβίωση μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών και τραπεζιτών. Όμως, χωρίς να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η αλλαγή της γενικότερης στρατηγικής, δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικό «τέλος των μνημονίων» και άρα για τη δυνατότητα να τεθούν σε κίνηση οι πραγματικά δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος της κοινωνίας.

  • Η νέα συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές δεν θα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη και για μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

  • Οποιαδήποτε πολιτική δύναμη έχει στοιχειώδη συναίσθηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών επιπλοκών αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο ελάχιστων προϋποθέσεων, οι οποίες εκκινούν από την πραγματικότητα: η στρατηγική της λιτότητας και της επενδυτικής «καταστολής» του δημόσιου τομέα αποδείχθηκε καταστροφική για την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της. Ως εκ τούτου, επιμέρους τροποποιήσεις που δεν αναιρούν αυτήν τη στρατηγική δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

  • Υπάρχει διάθεση για συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση σε μεγάλα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του χρέους;

  • Με τον πιο επίσημο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αυτή η θέση είναι ακατανόητη σε όποιον δεν έχει υποστεί ιδεολογική τύφλωση και έχει μια μακροπρόθεσμη έγνοια για την πορεία της χώρας. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με όλα τα διαθέσιμα ιστορικά τεκμήρια και με τη συντριπτική πλειονότητα των εκτιμήσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη διάθεση της κοινωνίας για αλλαγή νοοτροπίας και σοβαρότητα, δεν μπορεί να βρει σημείο επαφής με τον πολιτικό παραλογισμό του πολιτικού-μιντιακού κατεστημένου. Δεν επιχαίρουμε για αυτό. Είναι κατάντημα για την Ελλάδα και ένδειξη παρακμής.

  • Η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

  • Ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε την εντολή του ελληνικού λαού για αναδιαπραγμάτευση και συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση μια πολιτική που είχε ξεκάθαρα απορριφθεί. Θυμίζω ότι τότε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωναν ότι τα μνημόνια είναι παρελθόν και ότι πήραν το μήνυμα. Συνεπώς, το ερώτημα δεν είναι αν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει ΠτΔ, αλλά αν η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει το δικαίωμα ή όχι να καταστρατηγεί τη βούληση του ελληνικού λαού.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως δεν θα γίνει «πλυντήριο», αλλά πληθαίνει τα ραντεβού με ανεξάρτητους βουλευτές; Ποια τα κριτήρια συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

  • Είναι άλλο πράγμα η επισήμανση σε βουλευτές της ιστορικότητας των στιγμών και της ευθύνης τους απέναντι στις σημερινές και στις επόμενες γενιές, και άλλο πράγμα η πολιτική συμπόρευση. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτά σε ανθρώπους που διαπνέονται από μια νοοτροπία ανιδιοτέλειας και εργατικότητας. Συνεπώς, οι θύτες δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης, κι αυτό δεν αφορά μόνο στις πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά και στη νοοτροπία αυθαιρεσίας, αμετροέπειας, κομφορμισμού και περιφρόνησης του δημόσιου συμφέροντος που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή τα προηγούμενα χρόνια.

  • Μια μετεκλογική συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ σάς αφήνει αδιάφορους;

  • Πέρα από τα μείζονα πολιτικά επίδικα όπως αυτό του χρέους, των μνημονίων, του μοντέλου ανάπτυξης κ.ο.κ., ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την επιπρόσθετη υποχρέωση να αντιταχθεί σθεναρά στη νοοτροπία των «κολλητών», της «αρπαχτής» και των «αεριτζήδων», που κατέκλυσε την πολιτική και κοινωνική ζωή τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει όσο και τα μεγάλα πολιτικά επίδικα είναι η εγκαθίδρυση μιας διαφορετικής νοοτροπίας στη δημόσια ζωή και στην πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή εκλογική δύναμη για να την επιβάλει, αλλά και για να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου –το οποίο έχει πληγεί– με την τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για το έγκλημα που έχει τελεστεί εναντίον του ελληνικού λαού. Για να μπορέσουμε ως κοινωνία να ανοίξουμε μια νέα σελίδα, πρέπει να κλείσουμε οριστικά τους λογαριασμούς μας με το τραυματικό παρελθόν και να αναδυθούν νέες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα διαπνέονται από μια πιο σοβαρή και ώριμη πολιτική συμπεριφορά, καθώς και πρακτική με σεβασμό στους πολίτες και στη δημοκρατία.

  • Παρακολουθείτε την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά; Την θεωρείτε προνομιακό ακροατήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ;

  • Το προνομιακό ακροατήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που ωθούνται στην αποχή αποστρέφοντας με αηδία το βλέμμα τους από τα κοινά λόγω της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην ελληνική πολιτική ζωή, για την οποία η Κεντροαριστερά ευθύνεται πολλαπλώς. Είναι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν αφού δεν υπάρχει αξιοπρεπές όραμα για το μέλλον. Μιλάω για ανθρώπους σοβαρούς, εργατικούς, με γνώσεις και με διάθεση προσφοράς και δημιουργίας. Μιλάω για αυτούς χωρίς τους οποίους η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει σελίδα.

Για την ευρωπαϊκή πορεία

  • Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη «θεσμικότητα» στην Ευρώπη σε τι αποσκοπεί; Θεωρείτε ότι τρομάζετε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες εκτός των συνόρων;

Αν κάτι είναι τρομακτικό στην Ευρώπη είναι η στρατηγική ενταφιασμού της δημοκρατίας και η επιβολή μιας νέας απολυταρχίας, αυτήν τη φορά των αγορών. Ο νεοφιλελευθερισμός διαλύει την Ευρώπη, ενισχύει τον φασισμό και συνιστά προσωπική προσβολή για κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Δεν υπάρχει κόστος που δεν θα αναλάβουν οι λαοί για να υπερασπίσουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή παράδοση των δημοκρατικών ιδεωδών και των αγώνων για χειραφέτηση, και από αυτήν τη θέση θα μιλάει με όλους και θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα. Τα βιβλία της Ιστορίας θα είναι πολύ σκληρά με όσους συμβιβαστούν με τη βαρβαρότητα της απολυταρχίας των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου