Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ο «Βλαστός» και η διατροφική κρίση

γράφει ο Ανδρέας Δάνος


Η πρόθεση των ιδρυτικών μελών του "Βλαστού" ήταν και είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα των συνεπειών της στον τομέα της διατροφής. Στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι η διατροφική  κρίση μπορεί να συνδέεται με τη γενικότερη κρίση του συστήματος, έχει όμως και μια σχετική αυτονομία απ' αυτήν.

Μ' άλλα λόγια, ακόμα και χωρίς τη χρηματοπιστωτική κρίση, η διατροφική κρίση θα ήταν παρούσα. Κι αυτό σαν συνέπεια των πολιτικών των πολυεθνικών που ασχολούνται με τη γεωργία και τη διατροφή και που, σε μεγάλο βαθμό επιβάλλονται και στις κυβερνήσεις με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στον κόσμο των καταναλωτών (δηλ. όλης της ανθρωπότητας) όσο και στον κόσμο των παραγωγών.
 
Πρόκειται για μια κρίση που απειλεί την υγεία και την επιβίωση των ανθρώπων και όχι μόνο (και μόνο η συντελούμενη κάθε μέρα εξαφάνιση τεράστιου αριθμού ειδών από το φυτικό και ζωικό βασίλειο αρκεί για να πανικοβληθεί κανείς, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες σφυρίζουν αδιάφορα).

Η κρίση αυτή έχει δύο πλευρές:

-ποσοτική: η ποσότητα της τροφής δε φτάνει για τους πάνω από 7 δις ανθρώπους του πλανήτη. Και αυτό όχι γιατί η συνολικά παραγόμενη ποσότητα τροφής είναι ανεπαρκής, αλλά γιατί δεν κατανέμεται δίκαια με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της να πετιέται - κυριολεκτικά-στα σκουπίδια!

-ποιοτική: οι εταιρίες - με πρόσχημα την ανεπάρκεια της τροφής, ανεπάρκεια τεχνητή όπως είπαμε, προσπαθούν να επιβάλουν τη χημική γεωργία από την οποία περιμένουν  όχι μόνο αμύθητα κέρδη (αυτά ήδη τα πραγματοποιούν) αλλά και την παγκόσμια οικονομική και πολιτική κυριαρχία. Τα αποτελέσματα όμως της χημικής γεωργίας (της περίφημης «πράσινης επανάστασης») έχουν ήδη αποδειχθεί ολέθρια - τόσο για την υγεία μας όσο και για τη γονιμότητα των εδαφών, μια κατάσταση που, αν την αφήσουμε να συνεχιστεί, μας οδηγεί κατευθείαν στην επίγεια κόλαση.

Πρέπει λοιπόν να αντισταθούμε. Πώς; Με την έμπρακτη υποστήριξη και ενίσχυση της παραδοσιακής/βιολογικής γεωργίας, αλλά και με την υποστήριξη κάθε πολιτικής πρωτοβουλίας υπέρ αυτής - όπως π.χ. η έκκληση ενός εκατομμυρίου πολιτών της Ευρώπης που με την υπογραφή τους ζητάνε την μετατροπή όλων των καλλιεργειών σε βιολογικές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με τη βιολογική γεωργία - και φυσικά τη δίκαιη κατανομή του προϊόντος -ο πλανήτης μπορεί να θρέψει  11,3 δις ανθρώπους. Όσο για τις τιμές, οι κυβερνήσεις, αντί να επιδοτούν τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καλά θα κάνουν να επιδοτούν τη βιολογική γεωργία. Για το καλό της ανθρωπότητας και της ζωής στον πλανήτη συνολικά. Εκτός κι αν αδιαφορούν γι αυτό.

Πηγή: sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου