Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Ξεχειλίζει» η αλληλεγγύη για Ρωμανό, επεισόδια στα Εξάρχεια

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κρατούμενους-απεργούς πείνας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασαν τους 5000 ασκώντας ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση που αναζητά λύση για να βγει από το αδιέξοδο.

Αναζητούν λύση 
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνεργασία με τους υπουργούς Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο αναζητούν τρόπο για να μπορέσει ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός, να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο ΤΕΙ.

Η όποια απόφαση θα ληφθεί μετά και αναλόγως με την απόφαση που θα λάβει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο που εξετάζει το αίτημα. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε προτείνει φοίτηση μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί εσπευσμένα λύση ακόμα και με νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, την στιγμή μάλιστα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το ζήτημα του Ν. Ρωμανού, είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση: «Ως υπουργείο Παιδείας εξασφαλίσαμε όλες τις προϋποθέσεις να δώσουν εξετάσεις για τα ΑΕΙ οι έγκλειστοι που το επιθυμούσαν. Μία ευκαιρία στη ζωή είναι και αυτή! Όλα πήγαν καλά. Κάποιοι νέοι πέτυχαν. Θα εξασφαλίσουμε και την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτησή τους. Είτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως, όπου είναι αυτό δυνατόν πρακτικά, είτε με τη συμπύκνωση των εξεταστικών περιόδων, σε περίπτωση που ο έγκλειστος πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, είτε και με τη διενέργεια εξετάσεων στις φυλακές, αν ο έγκλειστος, για λόγους που αφορούν άλλα όργανα της πολιτείας, δεν παίρνει άδεια. Η δημοκρατία δεν εκδικείται».

Σημειώνεται πως οι συγκρατούμενοι του Ν. Ρωμανού, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ ο Γιάννης Μιχαηλίδης από τις 17 Νοεμβρίου, έχουν αρχίσει επίσης απεργία πείνας ως «ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός του», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η πορεία στην Αθήνα πέρασε από τους Σύρους πρόσφυγες απεργού πείνας, στην πλατεία Συντάγματος.

Πορείες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, και στη Μυτιλήνη.

Επεισόδια στα Εξάρχεια
Μετά το τέλος της πορείας, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια και σημειώθηκαν επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση κρότου λάμψης και χημικών. Ζημιές είχαμε σε αυτοκίνητα. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιές. Στις φλόγες παραδόθηκε ένα λεωφορείο στην οδό Στουρνάρη.

Χρήση χημικών γύρω από το Πολυτεχνείο από ομάδες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έξι προσαγωγές, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και πολύ περισσότερες. 

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου