Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η απεργία των Δικηγόρων - Γιατί σιωπούν τα ΜΜΕ;


Τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες Δικηγόροι βρίσκονται στην μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών.

Ο λόγος της κινητοποίησης δεν είναι το ρήμαγμα του επαγγέλματος, κάτι που άλλωστε αντιμετωπίσαμε “στωικά”. Θα υπενθυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί βίαια μείωση των εισοδημάτων μας ενώ παράλληλα το κόστος στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη έχει υπερδιπλασιαστεί.

Πως; Απλά με φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ, με επιβολή ΦΠΑ, με κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης σε σύνταξη συμβολαίων και άλλων διαδικαστικών πράξεων, με εισαγωγή υπέρογκων παραβόλων κλπ. Για όλα αυτά “δεν άνοιξε ρουθούνι” από πλευράς δικηγορικών συλλόγων.

Τι λοιπόν οδηγεί μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δικηγόρων σήμερα στην αποχή από τα καθήκοντά τους;

Η απάντηση είναι ότι οι Έλληνες δικηγόροι απέχουν κατά κύριο λόγο καθώς μεθοδευμένα νομοθετείται το ξεπούλημα των ελληνικών ακινήτων. Η νομοθετική εισαγωγή της διαδικασίας κατασχέσεων και πλειστηριασμών εξπρές με παράλληλη μείωση της αρχικής τιμής κατακύρωσης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου είναι προ των πυλών με την επικείμενη τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Για να το εξηγήσω απλά ενώ σήμερα προβλέπεται νομοθετικά η δικαστική προσβολή όλων των σταδίων της αναγκαστικής εκτέλεσης με τις νέες διατάξεις τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα περιορίζονται σε δύο, περιορίζοντας δραστικά το χρόνο που μπορεί να λάβει χώρα ένας πλειστηριασμός.

Παράλληλα ενώ τώρα τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, διασφαλίζοντας τον οφειλέτη, νομοθετείται ότι η τιμή κατακύρωσης είναι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (!). Σημειωτέον, ότι εφόσον το πλειστηρίασμα δεν καλύπτει το χρέος το οφειλέτη, αυτό συνεχίζει να υφίσταται, να τοκίζεται και να είναι απαιτητό. Δηλαδή ο οφειλέτης συνεχίζει να χρωστάει ενώ έχει χάσει το ακίνητό του.

Ιδίως δε ως προς την αντικειμενική αξία των ακινήτων να υπενθυμίσω ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας διαμήνυσε στην Κυβέρνηση ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αναπροσαρμοστούν και να συμβαδίσουν με τις εμπορικές. Επομένως να κατέβουν (!) αφού είναι γνωστό σε όλους ότι σήμερα στην ελεύθερη αγορά τα περισσότερα ακίνητα πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών. Τότε τα ΜΜΕ μίλησαν μόνο για το δημοσιονομικό κίνδυνο λόγω της σύνδεσης των φόρων με τις αντικειμενικές αξίες. Για τη σύνδεσή των αντικειμενικών αξιών με του πλειστηριασμούς...σιωπή (!)

Παράλληλα καμία νύξη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για την επέκταση της προστασίας της κύριας κατοικίας με την νομοθετική αναστολή των πλειστηριασμών για το 2015, μέτρο που επί χρόνια ανανεώνεται, με σκοπό την ανακούφιση των οφειλετών.

Από τα ανωτέρω, προκύπτει ότι μεθοδευμένα τα απαξιωμένα πλέον (κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης) ακίνητά μας, βρίσκονται έρμαια διαδικασιών πλειστηριασμών εξπρές. Και αυτά λαμβάνουν χώρα στις γνωστές σε όλους μας κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες.

Τα ΜΜΕ και οι βαρύγδουποι “αναλυτές - δημοσιογράφοι” δεν θεωρούν καθόλου σημαντικό ότι εδώ και μια εβδομάδα απεργούν όλοι οι Δικηγόροι της χώρας, ενώ όλοι θυμόμαστε παλαιότερα “λινκς” στα Δικαστήρια, με πολίτες να ωρύονται για την καθυστέρηση των υποθέσεών τους.... Αλλά κυρίως σιωπούν για το γεγονός ότι επίκειται επέλαση στις πάμφθηνες και δικαστικά απροστάτευτες κατοικίες των Ελλήνων, οι οποίοι θα μείνουν και άστεγοι και καταχρεωμένοι.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου