Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Αφιέρωμα του γερμανικού ARD στην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου

Το πεντάλεπτο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 14, στο πλαίσιο της εκπομπής Europamagazin, του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, αφιερωμένο στην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση του ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Peter Dalheimer:

Το δεύτερο μεγάλο θέμα της ημέρας είναι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και το «φόβητρο» του ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και όπως δηλώνει στην προεκλογική του εκστρατεία, σκοπεύει να θέσει τέρμα στην πορεία της λιτότητας.

Αλλά, μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όντως τόσο ριζοσπαστική όσο προαναγγέλλει; Ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης. Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά του σχέδια, θα βοηθούσε να ρίξει κανείς μια ματιά στην Περιφέρεια της Αττικής, όπου εκεί ήδη κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με επικεφαλής μια γυναίκα: τη Ρένα Δούρου, 39 χρονών, την πρώτη αριστερή, την πρώτη γυναίκα, αλλά και ξανθιά, όπως η ίδια περιγράφει τον εαυτό της. Ο ανταποκριτής μας Peter Dalheimer τη συνάντησε από κοντά:

Η Ρένα Δούρου δεν έχει καθόλου χρόνο να απολαύσει τη θέα από το παράθυρο του γραφείου της, παρόλο που είναι ήδη εφτά το απόγευμα. «Μόνο όταν εγώ εργάζομαι μέχρι αργά το βράδυ, λέει, «θα δώσω στους άλλους το καλό παράδειγμα. Μόνο έτσι θα αρχίσει κάτι να αλλάζει. Το καθήκον μου είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία των πολιτικών». Η Ακρόπολη απέναντι της θυμίζει τον Αριστοτέλη ο οποίος είπε «όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά, είναι ιδιώτης».

Η Ρένα Δούρου συγκαταλέγεται στους πολιτικούς αστέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές πέτυχε μια σημαντική νίκη για το κόμμα της και τον αρχηγό του, Αλέξη Τσίπρα. Εξελέγη περιφερειάρχης στην Αττική, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Εκεί ζει σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός και η νέα περιφερειάρχης είναι επικεφαλής μιας διοίκησης με 2.200 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις επιταγές της κυβέρνησης, το 15% εξ αυτών θα έπρεπε να προταθούν για απόλυση. Εκείνη αρνήθηκε. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι είναι πολύ λίγοι. Στο λιμάνι του Πειραιά δεν υπάρχει πια γιατρός. «Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο φέρι ή κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει κάποιον ασθενή με Εμπολα, δεν υπάρχει κανείς για να το ελέγξει», λέει. Σημειώνει ότι θα ήθελε τα πράγματα στην Ελλάδα να μη λειτουργούν όπως στον Τρίτο Κόσμο, αλλά όπως στον Πρώτο Κόσμο.

Ενόψει των εκλογών, ορισμένοι στο Βερολίνο φοβούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός ίσως επιλέξει μια πολιτική κόντρα στη λιτότητα και δημοσιονομικά δαπανηρή, η οποία ενδεχομένως να μην αφήσει άλλη επιλογή στη χώρα παρά την έξοδο από το ευρώ. Eίναι ωστόσο φανερό ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις ακραίες θέσεις. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο και να το αποπληρώσουμε μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, έτσι ώστε να επωφεληθούν και οι δυο πλευρές».

Σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει: 27% ανεργία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρώνε στα συσσίτια. Επισκέπτεται κάποια «καυτά» σημεία κοινωνικών εντάσεων όπως το στρατόπεδο Καποτά. Εδώ ζουν σε τροχόσπιτα χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι φτωχοί, όπως αυτή η χήρα με τα τρία παιδιά. Επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, της το έκοψαν, όπως και σε άλλους γείτονές της στο στρατόπεδο. Η Δούρου θέλει να προσφέρει ένα βοήθημα σε τέτοιες οικογένειες για να μπορέσουν, τουλάχιστον, να επανασυνδέσουν το ρεύμα, «για να μην υπάρχουν», λέει, «παιδιά που να διαβάζουν τα μαθήματά τους υπό το φως των κεριών».

«Αυτό που θέλω μέσα από τη θητεία μου», συνεχίζει, «είναι να βοηθήσω να αναπτυχθεί η χώρα. Ο βασικός στόχος μου για την επόμενη πενταετία είναι να βάλω φρένο στη φτώχεια, για να μην υπάρχουν πια άνθρωποι που να χρειάζονται τα συσσίτια». Στο μεταξύ μάλιστα, κατάφερε να επιβάλει τα σχέδιά της και στο υπουργείο οικονομικών.

Τις προάλλες, επισκέφθηκε μια χωματερή σκουπιδιών έξω από την Αθήνα, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η Δούρου σκοπεύει να την κλείσει. Η περιφέρεια μάλιστα θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο, καθώς η συγκεκριμένη χωματερή δεν συμβαδίζει με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Αντί για αυτή, η Δούρου θέλει να κατασκευάσει μικρότερες μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων όπου θα δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση. «Δεν είναι δυνατόν», λέει, «να πληρώνουμε πρόστιμα και την ίδια στιγμή να κόβονται οι συντάξεις και να μην έχουμε λεφτά για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.

Όπως αυτή, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει πια λόγο για στάση πληρωμής του χρέους, όπως απαιτούσε παλιότερα το κόμμα του. Η Δούρου θεωρεί εντελώς παράλογα τα σενάρια περί Grexit και χαίρεται που οι δημοσκοπήσεις βγάζουν το κόμμα της πρώτο. Είναι σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Πάντως, δεν θα δεχτεί κυβερνητική θέση σε περίπτωση νίκης του κόμματός της. «Ζούμε παράλληλα και μια ηθική κρίση. Πολλοί πολιτικοί σκέφτονταν μόνο την καριέρα τους. Είναι θέμα πολιτικής αξιοπιστίας». Για αυτό και αντί για το αυτοκίνητο πολυτελείας που της προσέφερε η υπηρεσία, η ίδια προτίμησε ένα αυτοκίνητο μικρής κατηγορίας.

Πηγή: www.renadourou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου