Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Μπαλτάς: Θα αντιμετωπίσουμε την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό

Ο νέος υπουργός Παιδείας, Άρης Μπαλτάς, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει βαθιές τομές στον χώρο της παιδείας και θα αντιμετωπίσουν
την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό.

Ο Α. Μπαλτάς επισήμανε ότι θα γίνει για πρώτη φορά, από τη μεταπολίτευση και μετά, προσπάθεια για βαθιά τομή στον τομέα της Παιδείας.

Δεν θέλω να μπούμε σε συζήτηση επί διαφωνιών που είχαμε στο χώρο του Κοινοβουλίου. Η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής. Στην ιστορία όμως, δεν έχει υπάρξει απόλυτη ρήξη. Και η ρήξη σχετίζεται με την συνέχεια.


Από τη μεταπολίτευση και μετά η Παιδεία αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Αντιμετωπίζεται απλά ως η σχέση ενός δασκάλου με ένα παιδί.

 
Δεν αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε την πρώτη ημέρα, ή τους πρώτους μήνες ή ίσως τα πρώτα χρόνια.

Το πρόβλημα που έχει προτεραιότητα, η ανθρωπιστική καταστροφή σε σχέση με τα σχολεία και τους ανθρώπους τους; Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς τους, τα καλοριφέρ, την καθαριότητα; Θα ξεκινήσουμε με βαθιές αλλαγές, που όμως  δεν θα είναι απλά αντίδραση σε παλαιότερες  πολιτικές.

Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, που πρέπει να αναληφθεί από την ίδια την κοινωνία. Το σχολείο πρέπει να είναι κύτταρο ζωής για την γειτονιά και την συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Είμαστε όμως απολύτως πολιτικά ανεξίθρησκοι. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφισε καθένας, αλλά μόνο τα θέματα που έχουν σχέση με την προσωπική τιμιότητα. Εκεί θα είμαστε κάθετοι. Η λειτουργία του υπουργείου πρέπει να είναι χώρος δημιουργικότητας, ανεξαρτήτως στεγανών» δήλωσε ο κ. Μπαλτάς.


Πηγή: www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου