Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Εισιτήρια χωρίς επιστροφή!


"Μια χώρα γηρασμένη και αφυδατωμένη από τις νεότερες και δημιουργικότερες γενιές της, ήταν μέχρι ώρας το σχέδιο των αντιπάλων μας. Η απάντηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα"
 
Στα χρόνια του μνημονίου, οι νέοι βιώσαμε μια μεθοδική και εκτεταμένη επίθεση στη ζωή μας. Από τα 700 ευρώ μισθό και την εργασία χωρίς ένσημα, ωράριο και συνδικαλισμό, περάσαμε στα χρόνια των Μνημονίων, στην ανεργία των 6 στους 10 νέων, στα voucher, την μαύρη εργασία για 500 ευρώ και κατ’ επέκταση στη μαζική μετανάστευση.

Σήμερα, πάνω από 100.000 Έλληνες επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά.) έως 40 ετών βρίσκονται στο εξωτερικό. 30.000 φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Στο πλάι αυτών, αιτήσεις σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού έχουν κάνει, με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, νέοι και νέες εκ των οποίων το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 51% διδακτορικό.

Δημιουργείται, λοιπόν, μια κοινωνική ομάδα βαθιά εξειδικευμένη, χωρίς καμία προοπτική εργασιακής αποκατάστασης. Αυτή η κατάσταση πληγώνει όχι μόνο τις ζωές όλων όσων θέλουμε να εργαστούμε και να προσφέρουμε εδώ, αλλά και την ίδια την έρευνα και τις κοινωνικές ανάγκες.

Μιλάμε για ένα τεράστιο δυναμικό κόσμου, με τόσο συσσωρευμένη γνώση και ικανότητα που όμοιο του δεν έχει υπάρξει στην ιστορία της χώρας. Ένα δυναμικό κόσμου που η αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς το χρειάζεται όσο τίποτε άλλο και αισθάνεται τυχερή που θα μπορέσει να το αξιοποιήσει.

Από τις 26 Γενάρη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα θέσει σε εφαρμογή ένα συνολικό πρόγραμμα ανακούφισης όσων πληγώθηκαν περισσότερο και θα αρχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις για ένα δημιουργικό σχέδιο στα χρόνια που έρχονται. Σε αυτό το σχέδιο, ένα μεγάλο τμήμα της δουλειάς θα πέσει στις πλάτες της γενιάς μας. Οι νέοι και οι νέες αυτής της χώρας είμαστε αυτή τη στιγμή το πλέον δυναμικό υποκείμενο για την επόμενη μέρα και τη διαδικασία της ανασυγκρότησης. Είμαστε  ένα τεράστιο δυναμικό ανθρώπων με γνώση, ιδέες και διάθεση. Ένα δυναμικό που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται απλώς ως στατιστική για το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων», για τα ευρωπαϊκά ρεκόρ που σπάει στην Ελλάδα η ανεργία των νέων, για την αδήλωτη εργασία, κ.ο.κ, ενώ εμείς χρειαζόμαστε εργασία και αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Θέλουμε οξυγόνο.

Μια χώρα γηρασμένη και αφυδατωμένη από τις νεότερες και δημιουργικότερες γενιές της, ήταν μέχρι ώρας το σχέδιο των αντιπάλων μας. Η απάντηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ασχέτως ηλικίας, της πενθήμερης και οκτάωρης εργασίας, με την κατάργηση των voucher και τον επανασχεδιασμό της διαχείρησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με ένα νέο εργατικό δίκαιο που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες μας για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και συλλογική οργάνωση στους χώρους δουλειάς, με δημοκρατία στην παραγωγή και την εργασία, μέσω της στήριξης αυτοδιαχειριζόμενων και συνεταιριστικών εγχειρημάτων με ευνοϊκότερο θεσμικό και φορολογικό πλαισίο, χωρίς τις λογικές των «δικών μας παιδιών», όπως έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Είναι καιρός να αγαπήσουμε τα παράδοξα των συνόρων μας, αν όντως θέλουμε να νικήσουμε. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως η Ελλάδα εκτός από πείραμα για τους από πάνω είναι και πείραμα για τους από κάτω. Εκτός από μια χώρα σε κρίση, είναι μια χώρα στο δρόμο για την ανατροπή, που μπορεί να συμπαρασύρει μαζί της ολόκληρη την Ευρώπη.

Στις 25 Γενάρη, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη επιστρέφουν στη χώρα! Θέλουμε μαζί τους να επιστρέψουν οι φίλοι και οι φίλες, τα αδέρφια και τα ξαδέρφια μας! Τα εισιτήριά τους να είναι χωρίς επιστροφή!

* υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: left.gr
"Μια χώρα γηρασμένη και αφυδατωμένη από τις νεότερες και δημιουργικότερες γενιές της, ήταν μέχρι ώρας το σχέδιο των αντιπάλων μας. Η απάντηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα" - See more at: http://left.gr/news/eisitiria-horis-epistrofi#sthash.S41F1B19.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου