Το
ήξερες ότι τα τρόφιμα μπορεί να χωριστούν σε ομάδες με βάση το ότι
περιέχουν αντίστοιχες ποσότητες από κάποια θρεπτικά συστατικά; Όπως θα
διαπιστώσεις, κάθε ομάδα τροφίμων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ως
προς τη θρεπτική της αξία, ενώ ακόμα και
τα τρόφιμα της ίδιας ομάδας
διαφέρουν μεταξύ τους.Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους βασικούς κανόνες για μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή είναι η ποικιλία, και μάλιστα σε δύο διαστάσεις: να επιλέγεις τρόφιμα που ανήκουν σε όλες τις ομάδες τροφίμων, αλλά και διαφορετικά τρόφιμα από την ίδια ομάδα τροφίμων.
Έχε κατά νου ότι κανένα τρόφιμο δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως και κανένα δεν περιέχει απολύτως τίποτα.
Αναλυτικότερα, ένας συνήθης διαχωρισμός των τροφίμων σε ομάδες τροφίμων είναι ο εξής:
Δημητριακά
Φρούτα
Τα
φρούτα είναι καλή πηγή πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, για τα
οποία σε μια τυπική δίαιτα του σύγχρονου τρόπου ζωής υπάρχει ανάγκη
ενίσχυσης. Κυριότερα από αυτά είναι οι διαιτητικές ίνες, οι οποίες
μεταξύ άλλων βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, το
κάλιο, το οποίο ανταγωνίζεται τη δράση του νατρίου
(αλάτι), και
βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχουν από
τη φύση λίγες θερμίδες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, και
ουσιαστικά δεν περιέχουν λίπος ή αλάτι. Στην ομάδα των φρούτων ανήκουν
όλες οι μορφές του φρούτου, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών χυμών,
αλλά ο στόχος για ισορροπημένη διατροφή αφορά κυρίως την κατανάλωση
φρέσκων φρούτων.
Λαχανικά
Στην
ομάδα αυτή ανήκουν όλα τα λαχανικά σε οποιαδήποτε μορφή: ωμά ή βραστά,
φρέσκα ή κατεψυγμένα, ολόκληρα ή τεμαχισμένα, ως σαλάτα ή κυρίως πιάτο.
Τα λαχανικά είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες και λίπος, και πλούσια σε νερό
και διαιτητικές ίνες. Αποτελούν καλή πηγή πολλών σημαντικών βιταμινών
και ανόργανων συστατικών, όπως οι βιταμίνες C, A, φυλλικό οξύ και το
κάλιο. Ενδιαφέρον είναι ότι τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα, ανάλογα με
το χρώμα τους διαχωρίζονται περαιτέρω σε υποομάδες, ώστε κάθε μια να
θεωρείται κύρια πηγή συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ουσιών. Το μήνυμα από
αυτό το διαχωρισμό είναι ότι για να πάρουμε από όλες χρειάζεται να
καταναλώνουμε από όλα τα χρώματα!
Γαλακτοκομικά
Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα διάφορα είδη γάλακτος και των προϊόντων του, δηλαδή τα γιαούρτια και τα τυριά. Το χαρακτηριστικό θρεπτικό συστατικό της ομάδας είναι το ασβέστιο, αλλά αποτελούν και καλές πηγές πρωτεΐνης, φωσφόρου, καλίου και βιταμίνης D. Ο κύριος ρόλος τους στη διατροφή είναι συνυφασμένος με την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, όμως έχουν και άλλα οφέλη
για την υγεία. Η σύσταση για επιλογή χαμηλών σε λίπος γαλακτοκομικών είναι πια πολύ διαδεδομένη, όμως το επιστημονικό τοπίο φαίνεται να αλλάζει, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή χαμηλών σε λίπος γαλακτοκομικών δεν είναι απαραίτητα πιο ωφέλιμη για την υγεία, και άρα μπορείς άνετα να απολαμβάνεις και τα πλήρη γαλακτοκομικά.
Κρέας και προϊόντα
Στην ομάδα αυτή ανήκουν όλα τα είδη ζωικού κρέατος -μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά-, το αβγό και όλα τα είδη ψαριών και θαλασσινών. Χαρακτηριστικότερο θρεπτικό συστατικό της ομάδας είναι η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για πολυάριθμες και ποικίλες λειτουργίες του σώματος. Περιέχουν, όμως, και αλλά πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, τα οποία δεν απαντώνται εύκολα σε άλλες ομάδες τροφίμων. Βεβαίως, δεν είναι όλα τα τρόφιμα της ομάδας αυτής ισάξια ποιοτικά, οπότε συστήνεται διαφορετική συχνότητα κατανάλωσης. Επειδή στην τυπική σύγχρονη δίαιτα η κατανάλωση κρέατος και προϊόντων είναι πολύ αυξημένη, η γενική οδηγία είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ το αντίθετο ισχύει για τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ένας ωραίος, λοιπόν, τρόπος να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι ταυτόχρονα είναι να αντικαταστήσεις κάποια γεύματα κρέατος από ψάρι ή και από όσπρια. Επίσης, από τα τρόφιμα της ομάδας συστήνεται να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως είναι τα αλλαντικά, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Όσπρια
Λίπη & έλαια
Τρόφιμα με πολύ λίπος ή ζάχαρη
Πηγή: eyzin.minedu.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου