Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Συνέδριο ΚΕΔΕ τον Μάιο για τη Χάρτα της Αυτοδιοίκησης

γράφει η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Σε συνέδριο στις αρχές Μαΐου θα συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα της Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Θα προηγηθούν 13 περιφερειακά συνέδρια των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων την περίοδο Φεβρουαρίου - Απριλίου, προκειμένου να "διαμορφωθεί η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης όχι μόνο για το 2015, αλλά για την επόμενη πενταετία, με όποια κυβέρνηση", όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Γ. Πατούλης.

"Να διαμορφωθεί το πλαίσιο διεκδικήσεων εν όψει της νέας κυβέρνησης" ζήτησε κατά τη συνεδρίαση ο Δημ. Μπίρμπας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας, προτείνοντας την ακύρωση όλων των πρόσφατων ζημιογόνων για την αυτοδιοίκηση νόμων και να γίνουν προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

"Γιατί κάποια πράγματα δεν τα θέσαμε όταν έπρεπε και είναι τουλάχιστον οξύμωρο αυτή την στιγμή να μιλάμε για νίκες στην Αυτοδιοίκηση", είπε επικρίνοντας τους χειρισμούς Πατούλη.

Ειδικότερα για τον πρόσφατο νόμο, που επιβάλλει οικονομικό ασφυκτικό έλεγχο μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Εξυγίανσης, ο Απ. Κοιμήσης, επικεφαλής της παράταξης ΠΑΣΟΚ, ζήτησε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για "ανήθικες αποφάσεις" από πλευράς κυβέρνησης καθώς με τα πρόσφατα ψηφισθέντα προβλέπονται παρακρατήσεις 10% επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Ένταση προκλήθηκε για την έγκριση υπογραφής δύο προγραμματικών συμβάσεων, ύψους 200.000 ευρώ έκαστη, που δεν μοιράστηκαν στα μέλη του Δ.Σ., για το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης (ΙΤΑ) και την ΠΕΤΑ Α.Ε. Η υπογραφή εγκρίθηκε με ψήφους της Ν.Δ. και της παράταξης Ιωακειμίδη. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε "αποχή". Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη σύμβαση για το ΙΤΑ καταγγέλλοντας "οιονεί αναθέσεις", τη στιγμή που δεν έχει συζητηθεί η λειτουργία του στελεχωμένου με μόλις τρεις υπαλλήλους Ινστιτούτου, ενώ υπερψήφισε τη σύμβαση για την ΠΕΤΑ "γιατί έχει μηχανισμό που λειτουργεί".  Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η πρόταση Κοιμίση, τα 400.000 ευρώ που θα εκταμιευτούν από το υπουργείο Εσωτερικών να χορηγηθούν κατ' ευθείαν στην ΚΕΔΕ.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου