Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

"Ενεργήσαμε για το συμφέρον της πολιτείας και της κοινωνίας"

γράφει η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Με περισσότερους από 300 δημοτικούς υπαλλήλους στο πλευρό τους, που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών, οι δήμαρχοι Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος και Ζωγράφου Τ. Καφατσάκη μαζί με τις προϊστάμενες των υπηρεσιών Διοικητικού Προσωπικού κατέθεσαν απολογητικό υπόμνημα ενώπιον του ανακριτή, κατηγορούμενοι για απείθεια και παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθησιν, λόγω της άρνησής τους να δώσουν στοιχεία για τον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Την 12η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η κλήτευση μαρτύρων για τον δήμαρχο Χαλανδρίου. Τη λίστα κατέθεσε χθες και περιλαμβάνονται οι έξι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Την ίδια ημέρα η δήμαρχος Ζωγράφου Τ. Καφατσάκη θα καταθέσει την σχετική λίστα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δεσμεύτηκε να παραστεί ως μάρτυρας.

Οι διωκόμενοι δήμαρχοι και οι προϊστάμενες των υπηρεσιών στο απολογητικό υπόμνημα αναφέρουν ότι έλαβαν την απόφαση να μην επιδώσουν στοιχεία για τον επανέλεγχο των συμβάσεων στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης "κατόπιν ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου".

Με βάση την απόφαση
υποστηρίζουν ότι δεν έχουν "αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη".

Κρίνοντας μάλιστα ως "προσχηματικό" τον επανέλεγχο των συμβάσεων, αντέκρουσαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι "δεν προσπορίστηκαν παράνομο όφελος" και ότι ενήργησαν για "το συμφέρον της πολιτείας και της κοινωνίας", ώστε "οι δήμοι να παραμείνουν όρθιοι και να παρέχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες στους δημότες".

Με την επισήμανση ότι η συνταγματικότητα του Ν. 4250/2014 ελέγχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και πως ήδη φορείς (ΚΕΔΕ, Διοικητικό Επιμελητήριο Αθηνών) έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, οι διωκόμενοι δήμαρχοι υπενθύμισαν ότι "οι μετατροπές των συμβάσεων έχουν ήδη ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ με βάση το ΠΔ 164/2004" και σημείωσαν πως "αρμοδιότητα και υποχρέωση μη εφαρμογής αντισυνταγματικών νόμων έχουν και τα όργανα της διοίκησης, ιδίως, όταν πρόκειται για ανώτατα όργανα εκτός διοικητικής ιεραρχίας, όπως είναι όλα τα μονομελή όργανα διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τα οποία έχουν άμεση πρόσβαση σε νομική συμβουλή υψηλού επιπέδου".

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου