Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Δημοκρατική επαναθεμελίωση για Ελλάδα και Ευρώπη - Άρθρο της Ρένας Δούρου στην εφημερίδα RealNews

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι μια κυβέρνηση άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Μια κυβέρνηση που έχει υποβαθμίσει ως το μη παρέκει τη Δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε. Μια κυβέρνηση που έχει κηρύξει και συνεχίζει ανηλεή πόλεμο κατά των πολιτών. Μια κυβέρνηση που απαξιώνει και αποδυναμώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί τη θέλει μόνο τυφλό, εκτελεστικό όργανο των πολιτικών λιτότητας.

Στην Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύουμε καθημερινά ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι μονόδρομος. Όπως και οι πολιτικές απαξίωσης της δημόσιας διοίκησης και των λειτουργών της. Ότι η κοινωνική πολιτική μπορεί και οφείλει να είναι η πρώτη προτεραιότητα σε μία καθημαγμένη χώρα.

Και όλα τούτα έχοντας απέναντί μας μια εχθρική κυβέρνηση που, για παράδειγμα, αναιτίως περιορίζει τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και οδικών έργων - η Τράπεζα της Ελλάδας δεν προχώρησε στην κατανομή χρηματοδότησης ύψους 9 εκατομμυρίων ύστερα από σχετικά μέηλ του υπουργείου Ανάπτυξης. Έργων κρίσιμων για την ασφάλεια των πολιτών ενώ παράλληλα βάζει σειρά γραφειοκρατικών προσκομμάτων κατά της νέας περιφερειακής διοίκησης. Αυτή η στάση έχει όνομα: εκλογικές σκοπιμότητες.

Μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα σαν να ήταν προσωπική της περιουσία, μια κυβέρνηση που περιφρονεί την αυτονομία της ΤΑ, μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας εχθρικά λόγω της… διοίκησής της μην υπολογίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι ανάξια του ονόματός της.

Για αυτό και η σημερινή διακυβέρνηση πρέπει να λάβει οριστικό τέλος στις 25 Ιανουαρίου.

Και όσα ψέματα, όσες συνταγές εκφοβισμού των πολιτών, κι αν χρησιμοποιήσει, δεν θα αποφύγει το πικρό ποτήρι της ήττας. Πικρό μεν απαραίτητο δε για να μπει ο τόπος σε μια νέα τροχιά. Την τροχιά της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.

Και αυτό δεν αποτελεί κομματική επιδίωξη αλλά εθνική ανάγκη.

Ανάγκη να γίνει ξανά η πολιτική αξιόπιστη. Ανάγκη να αναπνεύσει η κοινωνία. Ανάγκη να γίνει η Ελλάδα από πειραματόζωο της Ευρώπης της λιτότητας, αφετηρία της δημοκρατικής της επανίδρυσης.

Ανάγκη να εκπέμψουμε όλοι μαζί, ένα νέο, ελπιδοφόρο μήνυμα: ότι πλέον η πολιτική, και όχι οι αγορές, έχει το πάνω χέρι στις ζωές των ανθρώπων.

Και το μήνυμα αυτό δεν είναι καινοφανές. Και υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Όπως δείχνουν δηλώσεις και τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, από ευρωπαίους πολιτικούς, οικονομολόγους και διανοούμενους που δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, μια νέα ρότα της Ελλάδας θα είναι το χαρμόσυνο νέο για την Ευρώπη το 2015.

Θα σημάνει έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση -κρίση δημοκρατίας, κρίση θεσμική πέραν της οικονομικής-, και επιστροφή των λαών στο προσκήνιο μέσα από πολιτικές ανάπτυξης με απασχόληση.

Και η πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας είναι πλέον συνυφασμένη με το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: ή αυτό θα ταυτιστεί με την «δημοκρατική επαναθεμελίωση» που θα «ανοίξει το δρόμο για πολιτικές κοινωνικής προόδου», όπως έγραψε στη Λιμπερασιόν (29/12) ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Τομά Πικετί, ή θα σβήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου