Ζούμε μια πρωτόγνωρη φάση: κυβέρνηση της Αριστεράς για πρώτη φορά, σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο εξωτερικό για πρώτη φορά, προγραμματικές δηλώσεις που περιγράφουν μεσοπρόθεσμα μια συνολική αλλαγή υποδείγματος και βραχυπρόθεσμα σοβαρές τομές και συγκρούσεις, επίσης για πρώτη φορά. Και όλα αυτά μέσα σε εξαιρετικά πυκνό πολιτικό χρόνο.

Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν θολά σημεία, ανεπάρκειες, παρεξηγήσεις, διορθώσεις, παλινωδίες. Έχει όμως σημασία να είναι σαφές το πλαίσιο.

Ένας σύντομος "τυφλοσούρτης" είναι χρήσιμος για να καταλαβαίνουμε τι λέει, από πού ξεκινάει και μέχρι πού μπορεί να πάει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στα βασικά ζητήματα:

Η κυβέρνηση δεν συζητά τη συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας, διότι αποδείχθηκε συνταγή καταστροφής για την κοινωνία και τη συνοχή της και την ίδια στιγμή δεν εξυπηρετεί καν τον υποτιθέμενο στόχο της μείωσης του χρέους.

Η κυβέρνηση δεν συζητά την περαιτέρω επιβάρυνση των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων ή παραπέρα περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Επιπλέον έσοδα θα βρει από τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδηματικά στρώματα και από τη φοροδιαφυγή και όχι από τη μείωση των δημόσιων δαπανών, οι οποίες βρίσκονται ήδη μακράν του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκποίηση δημόσιας περιουσίας απλώς και μόνο επειδή έτσι είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας η πολιτική αποδοκιμάστηκε από τον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά των επενδύσεων, είναι κατά της λεηλασίας. Συζητάει επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα, θα εντάσσονται στη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας και δεν θα είναι αρπαχτές.

Η κυβέρνηση δεν είναι κατά των μεταρρυθμίσεων. Είναι κατά της αντιμεταρρύθμισης και της διάλυσης που επέφερε το Μνημόνιο και προωθεί μεταρρυθμίσεις που συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο, με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης και όχι με τη διαιώνιση του κράτους των κολλητών που έστησαν χέρι - χέρι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες και παραδοχές και πρέπει να καταστεί βιώσιμο ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να το εξυπηρετεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να επιτύχει τους στόχους του, θα παίξει με τις λέξεις, με τις διατυπώσεις, δεν πρόκειται, όμως, ποτέ να παίξει με τους ανθρώπους, δεν πρόκειται να παραβεί την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό.

Πηγή: www.avgi.gr