Μέσα σε δέκα μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να ανατρέψει τη δυσμενή διεθνή εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο, ούτε το πειραματόζωο της κρίσης. Η χώρα μας έχει μετατρέψει το ελληνικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό.

Η διαπραγμάτευση επιταχύνεται. Η πρόταση που κωδικοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης οδηγεί σε μείωση του χρέους, αποφεύγοντας τον σκόπελο της αντιπαράθεσης με τους ευρωπαϊκούς λαούς που μας έχουν δανείσει. Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει νέους συμμάχους, εξέλιξη που τροποποιεί τον θηριώδη συσχετισμό δύναμης της γερμανικής καγκελαρίας.

Οι σημερινές συναντήσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη με τους κορυφαίους των ευρωπαϊκών θεσμών πιστοποιούν ότι η τρόικα και το Μνημόνιο αποτελούν οριστικά παρελθόν, ότι η διαπραγμάτευση είναι πολιτική, στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, με τους νομιμοποιημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιοδεύει με τη μειονεξία του πτωχοπροδρομισμού, αλλά με την αξιοπρέπεια μιας χώρας που προβάλλει τη λύση των προβλημάτων της με αντίληψη αλληλεγγύης, στον γενικότερο ορίζοντα αλλαγών της ευρωπαϊκής πορείας.

Η πρόταση Βαρουφάκη αποτελεί μία από τις δυνατές τεχνικές διαχείρισης, αναδιάρθρωσης, ελάφρυνσης και τελικά μείωσης του δημόσιου χρέους. Σταθερή επιδίωξη είναι η σύνθετη αναδιάρθρωση να συνδεθεί με την εμπροσθοβαρή εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Με τι άλλο ισοδυναμεί η "ρήτρα ανάπτυξης" για την αποπληρωμή του εναπομείναντος, μετά τη διαπραγμάτευση, χρέους; Τι άλλο σημαίνει η κατακόρυφη μείωση των εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων 4,5% του ΑΕΠ ετησίως σε 1,5%;

Αν μειωθούν τα πλεονάσματα, θα εξοικονομηθούν περίπου 8-9 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία δεν θα πέσουν στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους, αλλά θα αξιοποιηθούν για την υπέρβαση της λιτότητας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει, παρ' ότι μόλις άρχισε. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που αρνήθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Υπήρχαν εναλλακτικοί δρόμοι απέναντι στο τούνελ της λιτότητας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι και τώρα μπορεί να βρεθούν λύσεις, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και η χώρα να βγει από τη μέγκενη.

Τα κόμματα του Μνημονίου έχουν περιπέσει σε αμηχανία. Τη μια μέρα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί τη χώρα σε τυφλή σύγκρουση με τους δανειστές επικαλούμενα την κερδοσκοπική συμπεριφορά των αγορών. Και την άλλη μέρα αναδιπλώνονται... "αποκαλύπτοντας" τον ρεαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενα την εξομάλυνση των αγορών.

Έτσι όμως είναι η διαπραγμάτευση. Εναλλαγή φάσεων με συγκρούσεις και συναινέσεις, που εξυπηρετούν ένα σταθερό σχέδιο.

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, η κυβέρνηση επισπεύδει την υλοποίηση των πρώτων δεσμευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την αλλαγή της καθημερινότητας.

Παρ' ότι η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε μείον το δημόσιο ταμείο, η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παραμένει ως επείγουσα προτεραιότητα. Και ισχυρή απόδειξη ότι η δημοκρατική αλλαγή φέρνει ανατροπή της λιτότητας και ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη.

Πηγή: www.avgi.gr