Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Δ. Βίτσας: «Θα παραμείνουν σε δημόσια ιδιοκτησία οι επιχειρήσεις που αφορούν κοινωνικά αγαθά»

"Οι ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν τα κοινωνικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ, η δημόσια περιουσία και βιομηχανία θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός ανάπτυξης
της χώρας κάτω από μία εθνική στρατηγική και θα παραμείνει σε δημόσια ιδιοκτησία", ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Κόκκινο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος έκανε λόγο για "κοινωνικά σύνορα"  κι επεσήμανε ιδιαίτερα τον ρόλο της κοινωνίας στις διεκδικήσεις της χώρας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Δ. Βίτσας είπε συγκεκριμένα:

"Ορίσαμε στο 4μηνο τι θα ισχύει. Εχουν γίνει ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με αυτή τη συμφωνία, ούτε καν με την προηγούμενη, αλλά με κανόνα της ΕΕ από το Μάαστριχτ. Εμείς πάμε σε αυτό το 4μηνο με σεβασμό στους κανόνες που θέλουμε να αλλάξουμε. Λέμε λοιπόν αυτό για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί.


Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

Από την άλλη μεριά, μπαίνει το ζήτημα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν κοινωνικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον, εμείς θα τις αξιολογήσουμε σ΄αυτή την κατεύθυνση και θα δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί, αυτή η δημόσια περιουσία και δημόσια βιομηχανία -και αναφέρομαι στην ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ- ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας, κάτω από μία εθνική στρατηγική και να παραμείνει σε δημόσια ιδιοκτησία. 


Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της και πρέπει και το κόμμα να δώσει τη δική του μάχη, αλλά και η κοινωνία πρέπει να προστατεύσει και την κυβέρνηση και το συμφέρον της, πάνω σε μία τακτική και στρατηγική,ώστε να έχουμε τα εργαλεία σχεδιασμού της ανάπτυξης στη χώρα, όχι σχεδιασμού από ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από το δικαίωμα της ίδιας της κοινωνίας να σχεδιάζει, να υλοποιεί αλλά και να ελέγχει και να κρίνει.

Αυτά είναι κοινωνικά σύνορα, σύνορα που εμφανίζεται το με ποιους είσαι και δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεσαι και τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη κι επίσης τον τρόπο που επαναδιεκδικείς, το τρόπο με τον οποίο η κοινωνία σχεδιάζει. Όλα αυτά θα εξελιχθούν και στο επόμενο 4μηνο. Το βασικό είναι πως η τεράστια πλειοψηφια της κοινωνίας σηκώνει κεφάλι, στηρίζει την κυβέρνηση και συγχρόνως διεκδικεί τη ζωή της".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση, και για την ανακοίνωση αντικυβερνητικής διαδήλωσης από το ΚΚΕ, ο κ. Βίτσας είπε:


"Δεν είναι κακό κάποιος να έχει λειψή παρουσία τόσα χρόνια στους αγώνες και να προσπαθεί τώρα να τα βάλει με μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, μια κυβέρνηση που ήδη σταθεροποίησε τις συντάξεις, την κατάσταση που βρίσκεται κάθε οικογένεια και να κάνει βήματα και να περάσει στη συμφωνία πως η Ελλάδα που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και χρειάζεται να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των πιο φτωχών ανθρώπων που είναι πάνω από 3 εκατ. στο όριο της φτώχειας.
 

Μια αντιπολιτευτική. διάθεση σε αυτή τη κυβέρνηση  θα πλήξει αυτούς που προσπαθούν να ονομάσουν το κρέας ψάρι και να μη συμβάλλουν αυτή την περίοδο στην ανάταξη και του φρονήματος, της κοινωνικής κατάστασης και της οικονομίας".
 

Εμείς δεν θριαμβολογούμε, θα προχωρήσουμε. Κερδίσαμε μία μάχη, ο πόλεμος είναι μπροστά.

Αναφερόμενος στην συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, σημείωσε:

"Πριν ένα μήνα σημειώσαμε μια μεγάλη ιστορική νίκη, δουλεύουμε ώστε να γίνει και μια ιστορική ημέρα, ημέρα που στη χώρα τερματίζεται η ταπείνωση, η λιτότητα, η λειψή θέση της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, γιατί καταφέραμε γρήγορα να συγκροτήσουμε κυβέρνηση και να πάμε σε διαπραγμάτευση και να πετύχουμε ένα πρόγραμμα -  γέφυρα, το πλαίσιο που συζητάμε με κεντρικό ζήτημα τη ρύθμιση του χρέους".

Ο Δημήτρης Βίτσας διευκρίνισε πως η συμφωνία προβλέπει ζητήματα στα οποία κυβέρνηση και δανειστές συνεργάζονται, κι άλλα που αφορούν εσωτερικές αποφάσεις:

"Υπάρχουν ζητήματα που θα βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση, κι εκεί υπάρχει μια μόνιμη διαδικασία διαφωνιών πάνω στην οποία ζητάμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, τόσο σε επίπεδο όσο και σε επίπεδο κόμματος,  και τη διεθνή αλληλεγγύη, κι υπάρχουν και τα ζ
ητήματα ανθρωπιστικής κρίσης που είναι εσωτερικό δίκαιο κι όλα αυτά διεκδικούμε να τα κάνουμε σε ένα πεδίο σταθερότητας και κανονικότητας. Άρα το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κι αυτό κάνουμε, να κάνει εφαρμοσμένη εσωτερική πολιτική και στα μικρά και στα μεγάλα".

Τέλος, ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στην πολιτική συζήτηση που ξεκινά σήμερα κιόλας στον ΣΥΡΙΖΑ: "Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερη πολιτική συζήτηση στο κόμμα. Ανοίγουμε τη διαδικασία της συζήτησης με την ΚΟ σήμερα, αύριο η Πολιτική Γραμματεία και το σαββατοκύριακο η ΚΕ".


Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου