Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Διαχωρίζονται απο φέτος πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι διατάξεις που θα αντιμετωπίζουν τις αγκυλώσεις της τρέχουσας χρονιάς στην εκπαίδευση προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνάντηση γνωριμίας που είχε σήμερα με δημοσιογράφους.
 
ρεπορτάζ Χρύσα Βαϊνανίδη

Τη διάκριση των Προτύπων από τα Πειραματικά σχολεία από την φετινή χρονιά δρομολογεί το Υπ. Παιδείας, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνάντηση γνωριμίας που είχε σήμερα με δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου προανήγγειλε τον διαχωρισμό των Πρότυπων από τα Πειραματικά (σήμερα λειτουργούν 60 ενοποιημένα Πειραματικά - Πρότυπα σχολεία) με το σκεπτικό ότι στα πειραματικά σχολεία εφαρμόζονται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας, υποστηρίζεται η εισαγωγή των παιδιών στις τέχνες και διευκολύνεται η πρόσβαση στα επιτεύγματα του πολιτισμού, "γι' αυτό και εξ ορισμού η επιλογή των μαθητών γίνεται μέσω κλήρωσης, ώστε να είναι ορθή στατιστικά". Επομένως, καταργούνται από φέτος οι εξετάσεις στα Πειραματικά.

Θα παραμείνουν τα εξής πέντε ιστορικά Πρότυπα σχολεία:
-η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά
-η Βαρβάκειος Σχολής
-η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων
-η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης
-το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων
Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις στα Πρότυπα, το επόμενο διάστημα η ηγεσία του Υπουργείου θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των Πρότυπων σχολείων, των συλλόγων διδασκόντων και μαθητών προκειμένου να αποφασιστεί εάν -και σε ποια σχολεία- θα διεξάγονται εξετάσεις.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σε όσα πρότυπα σχολεία συνεχιστεί το καθεστώς των εξετάσεων, αυτές θα διεξάγονται μόνο στο σημείο εισόδου. Δηλαδή οποίος μαθητής ή όποια μαθήτρια εισαχθεί σε πειραματικό Γυμνάσιο δεν θα δίνει επιπρόσθετες ή άλλου τύπου εξετάσεις για την προαγωγή του στο Λύκειο, καθώς η σχολική τους πορεία θα υποκείται μόνο στις σχολικές εξετάσεις. Στα πειραματικά επίσης, η κλήρωση των μαθητών και των μαθητριών θα γίνεται στο σημείο εισόδου και δεν θα επαναλαμβάνεται στις επόμενες τάξεις.

Το επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθεί και η νέα Διοικούσα Επιτροπή, μετά την παραίτηση της προηγούμενης, η οποία θα αναλάβει το μεταβατικό αυτό στάδιο.

Όσον αφορά τους διδάσκοντες στα πειραματικά σχολεία θα συσταθούν οργανικές θέσεις σε επίπεδο περιφερειών προκειμένου να τερματιστεί το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας στο οποίο βρίσκονται. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται, επίσης, στο πλαίσιο ανανέωσης των διδασκόντων στα σχολεία, όπου έπειτα από μια εύλογη θητεία στα Πρότυπα και Πειραματικά, θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία προκειμένου να μοιραστούν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους.

Τέλος, η ηγεσία του Υπουργείου επανέλαβε τη δέσμευση της για την επιστροφή όλων όσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι).

Εντός δύο μηνών, αναμένεται να κατατεθεί Πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι διατάξεις που θα αντιμετωπίζουν τις αγκυλώσεις της τρέχουσας χρονιάς στην εκπαίδευση.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου